Home Health & Beauty Expert advice Protecția solară naturală: Extractele vegetale, o alternativă la filtrele UV sintetice

Protecția solară naturală: Extractele vegetale, o alternativă la filtrele UV sintetice

9 min read

Pielea are nevoie de o îngrijire atentă pe timpul verii și de protecție solară suplimentară. Dacă în celelalte anotimpuri razele UV nu sunt la fel de puternice și nocive, în perioada iunie-septembrie, vitaminizarea și protecția UV sunt esențiale deoarece, prin expunerile repetate la soare, pielea își pierde din nutrienți.

Protecția solară naturală
Sursă foto: Vita Demydiukova, Unsplash

Conform raportărilor regăsite în literatura de specialitate și în studii științifice, anumite extracte vegetale încă nu au fost evaluate și aprobate oficial (de către FDA/EMA/PCC) ca filtre directe de protecție UVA și UVB. Totuși, o serie de extracte vegetale sunt aprobate în multiple formulări cosmetice pentru protecție solară, în completarea filtrelor UV de sinteză. Așadar, din ce în ce mai des, pe eticheta acestor categorii de produse se regăsesc și derivate din plante.

Cum se apără corpul nostru de efectele nocive ale razelor UV și care sunt, totuși, efectele pozitive ale expunerii la soare

Corpul nostru prezintă un mecanism de apărare împotriva efectelor nocive pe care le pot produce razele UV. În ceea ce privește sănătatea umană, sinteza vitaminei D din piele joacă un rol important. Atunci când razele solare ne ating pielea, există și o serie de efecte pozitive. Unele dintre acestea sunt bronzarea pielii – prin creșterea producției de melanocite – și îmbunătățirea stării de spirit – prin eliberarea de endorfine. Toate aceste efecte au fost revizuite pe larg în lucrări științifice recente. Un al efect pozitiv în urma expunerii la soare este reprezentat și de keratinocite care produc beta-endorfină – un opioid cu efect și în procesul de bronzare al pielii. Expunerea la soare este asociată, așa cum am relatat mai sus, cu o stare de spirit îmbunătățită și niveluri de energie crescute. Acest fapt este datorat reglării sintezei melatoninei și serotoninei din creier. [Radice, Matteo & Manfredini, Stefano & Ziosi, Paola & Dissette, Valeria & Buso, Piergiacomo & Fallacara, Arianna & Vertuani, Silvia. (2016). Herbal extracts, lichens and biomolecules as natural photo-protection alternatives to synthetic UV filters. A systematic review. Fitoterapia. 114. 10.1016/j.fitote.2016.09.003].

Specii de plante cu proprietăți fotoprotective

Există o serie de specii de plante ale căror extracte vegetale joacă rol de filtru UV natural (NF), efect antioxidant (A) sau efect fotoprotectiv sinergic (SPE) – asocierea mai multor componente pentru aceleași funcții. Iată câteva dintre acestea care sunt cunoscute și în România.

Uleiul din fructe de cătină (Hippophae rhamnoides) – filtru UV natural

La nivelul pielii, extractele din fructe de cătină au o acțiune generală de hrănire, revitalizare și regenerare celulară cu aplicabilitate în tratarea acneei, dermatitelor, pruritului, eczemelor, rănilor și arsurilor pielii. De asemenea, ajută la reducerea efectelor vătămătoare ale radiațiilor solare având cu conținut ridicat de -caroten, chiar de zece ori mai mult decât morcovul [T. Michel et. al., Food Chemistry, 2012, 131, pp. 754 – 760; H.-C. Ting et. al., Food Chemistry, 2011, 125, pp. 652 – 659.

Extract hidroalcoolic din flori de gălbenele (Calendula officinalis) – efect fotoprotectiv sinergic;

Extract din frunze de Ginko biloba – efect antioxidant și fotoprotectiv sinergic;

Extract din frunze de busuioc (Ocinum basilicum) – filtru UV natural;

Extract apos din orez (Oryza sativa) – efect antioxidant și fotoprotectiv sinergic;

Multiple categorii de extracte din acele de pin (Pinus densiflora) – efect fotoprotectiv sinergic;

Extract din mlădițe de pin (Pinus pinaster) – efect fotoprotectiv sinergic;

Extract din flori de piersic (Prunus persica) – efect fotoprotectiv sinergic;

Extract solubil în apă din frunze și flori de păpădie (Taraxacum officinale) – filtru UV natural;

Extract solubil în apă din fructe de afine (Vaccinium myrtillus L.) – efect fotoprotectiv sinergic;

Extract cu acetat de etil din panseluțe (Viola tricolor L.) – filtru UV natural;

Extract din sâmburi de struguri (Vitis vinifera) –  efect fotoprotectiv sinergic;

[Radice, Matteo & Manfredini, Stefano & Ziosi, Paola & Dissette, Valeria & Buso, Piergiacomo & Fallacara, Arianna & Vertuani, Silvia. (2016). Herbal extracts, lichens and biomolecules as natural photo-protection alternatives to synthetic UV filters. A systematic review. Fitoterapia. 114. 10.1016/j.fitote.2016.09.003].

Cum este recomandat să folosim extractele vegetale, la plajă, pentru a beneficia de calitățile fotoprotective

Din oră în oră, înainte de a intra în apă și după. Uleiurile vegetale se pot combina și cu alte produse de protecție solară, mai ales dacă pielea este hipersensibilă. Prin hipersensibilitate înțelegem o piele care se irită (roșeață și mâncărime) în primele 10-15 min de afișare la soare.

Porția zilnică de protecție UV – ce putem face înainte de a pleca de acasă

Recomandarea mea este ca dimineața, după duș, când este pielea caldă și umedă, să aplicați imediat ulei din fructe de cătină pe tot corpul, prin ușor masaj. Puteți insista pe brațe și pe picioare. La nivelul feței puteți completa cu o cremă cu protecție solară cu SPF 15 sau 30.

Pentru uleiul de cătină recomand: Extractul uleios cu fructe de cătină (Hippophae rhamnoides) de la Careless Beauty Romania.

Citește în continuare Rolul Mineralelor: Calciul pentru organism și piele.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Adina Oancea
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Roberto Tula – Skate Meditations

Meet Roberto Andres Martinez Tula, RA for short. (Alien, Artist, Designer, Lover, Sk8er, T…