Home Health & Beauty Expert advice Rolul Mineralelor: Calciul pentru organism și piele

Rolul Mineralelor: Calciul pentru organism și piele

11 min read

Mineralele joacă un rol la fel de important în corpul nostru precum vitaminele. Acestea folosesc în buna funcționare a oaselor, mușchilor, inimii și creierului. De asemenea, sunt extrem de utile în producția de enzime și hormoni.

rolul mineralelor
Sursă foto: Engin Akyurt, www.unsplash.com
Tipuri de minerale

Există două tipuri de minerale: macrominerale (calciul – Ca, fosfor – P, cloruri, sulf – S) și microminerale (fier – Fe, magneziu – Mg, cupru – Cu, iod – I, zinc – Zn, fluor – F, seleniu – Se). În rândurile următoare, voi scoate în evidență rolul calciului pentru organism și piele, menționând sursele alimentare din care îl putem procura precum și dozele zilnice recomandate.

CALCIUL (simbol chimic: Ca)

Organismul nostru conține aproximativ 1200 g de calciu, din care 99% este stocat în oase și dinți. Restul de 1% (10-12 g) este distribuit peste tot în corp, în sânge și în lichidele dintre celule. Mare parte din atenția acordată calciului se datorează rolului său în menținerea unor oase puternice și sănătoase, dar el îndeplinește diverse funcții vitale. Oasele reprezintă, de multe ori, un fel de ”bancă” de unde organismul sustrage calciu, la nevoie, pentru diverse scopuri. Aproximativ 600-700 mg de calciul se schimbă zilnic în țesutul osos al unui adult normal. De regulă, dacă există suficient mineral adus în organism prin alimentație, nivelurile calciului din sânge și oase rămân echilibrate. Însă, pentru organism, este mai important să asigure suficient calciu în sânge, pentru a păstra un ritm cardiac regulat, decât să mențină oasele puternice. Astfel, dacă regimul alimentar este deficitar în calciu, organismul va alege întotdeauna să alimenteze sângele prin extragerea acestui mineral din țesutul osos. Sustragerea se realizează printr-un sistem complex, care implică hormonul paratiroidian și vitamina D. Chiar dacă avem suficient calciul în organism, lipsa vitaminei D va afecta serios capacitatea corpului de a folosi calciul. Iată un studiu care exlică acest implicarea vitaminei D în sinteza calciului aici. O lipsă constantă de calciu în organism conduce spre osteoporoză (pierdere de masă osoasă sau oase casabile). Uneori analizele de sânge nu reprezintă cel mai eficient mod de determinare a nivelului de calciu deoarece în sânge acesta poate fi în limite normale, dar scăzut în oase. Din acest motiv, osteoporoza se instalează pe ”nevăzute” și, până se analizează amănunțit structura osoasă, prin intermediul radiologiei, boala poate fi deja într-un stadiu avansat. Razele X pot depista pierderi de masă osoasă doar când acestea ating un procent de 30-40%. Așadar, prevenția este întodeauna sfântă.

Surse alimentare: lapte, brânză, iaurt, conserve de somon, sardine, legumele cu frunze verzi, scoicile, stridiile, creveții, broccoli, semințe de soia, tofu, semințe de susan, fructe de afine, cătină și măceșe.

Plante medicinale care conțin calciu: salvie, mentă, cimbrișor, busuioc, ace de brad.

Atenție la consumul de ceaiuri deoarece cele diuretice și laxative favorizează eliminarea calciului din organism.

Doze zilnice recomandate: sugari 200-260 mg; copii 1-3 ani 700 mg; copii 4-8 ani 1000 mg; copii și adolescenți 9-18 ani 1300 mg; adulți 1000 mg; femei însărcinate sau care alăptează și femei la menopauză 1000-1300 mg.

Cum identificăm dacă avem un nivel scăzut de calciu în organism?

Semnele clinice cel mai des raportate sunt: tulburările de ritm cardiac și palpitații, amorțeală în degete, contracturi musculare, dureri de cap, dereglări ale ciclului menstrual, pierderi de memorie, stări de leșin, lipsă poftei de mâncare.

Calciu organic vs calciu sintetic

Prin calciu organic înțelegem calciul regăsit în stare naturală în anumite plante, alge marine și produse lactate.

Prin calciu sintetic înțelegem calciul artificial, reprodus în laborator, printr-un proces industrial.

Calciul organic este mult mai bine asimilat de către organism comparativ cu cel de sinteză deoarece organismul recunoaște și procesează în mod diferit compușii de origine naturală vs compușii artificiali. Încă este neclar cât de bine sunt absorbiți nutrienții sintetici. Iată un studiu despre acest aspect aici. Foarte multe plante și viețuitoare marine conțin calciu în formă organică, în care este asociat cu diverse vitamine (vitamina D și vitamina C) și minerale (mai ales magneziu și fosfor), în proporțiile lăsate de natură.

Cum identificăm suplimentele de multivitamine și minerale din sursă organică?

Majoritatea suplimentelor de multivitamine și minerale conțin, în ziua de astăzi, mai multă sinteză decât natură. Din acest motiv, este indicat să citiți cu atenție eticheta și să identificați precizările cu privire la sursa calciului. Un ghid interesant de cum putem citi mai bine eticheta suplimentelor de multivitamine și minerale regăsiți aici.

Beneficiile calciului pentru piele

La nivelul pielii, calciul influențează rapiditatea cu care are loc procesul de regenerare celulară și eliminarea celulelor care și-au încetat activitatea. Deficitul de calciu poate oferi pielii un aspect fragil, subțire și uscat.

Potrivit Institutului Național ce Cercetare a Cancerului (NCRI) din UK, calciul previne apariția acestei boli la nivelul pielii prin reglarea sintezei melanocitelor. Studii ale acestui institut au arătat, de asemenea, că pacienții cu deficit de calciu sunt mai predispuși la cancerul de piele din cauza faptului că acest mineral stimulează producția de antioxidanți, compuși care pot ține piept celulelor precanceroase.

Calciul lucrează în favoarea țesutului epidermic și îl ajută să producă sebum (compoziție care menține umiditatea pielii). Potrivit Fundației Palo Alto Medical, pielea persoanelor cu deficit constant de calciu nu produce îndeajuns sebum, fapt care conduce spre o piele uscată pe termen lung. Tot această instituție recomandă ca persoanele care suferă pe timpul iernii de sensibilitate acută la nivelul pielii (iritații și eczema) să administreze 1000 mg de calciu (pentru adulți sub 50 de ani) și 1200 mg calciu (pentru adulți peste 50 de ani).

Sfaturi utile în îngrijirea pură și naturală a corpului, prezentate de Adina Oancea, farmacist & co-fondator Careless Beauty România.

Citește în continuare Rolul Vitaminelor în Corp – Partea III – Vitamina C (Acid ascorbic).

Load More Related Articles
Load More By Ioana Adina Oancea
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Roberto Tula – Skate Meditations

Meet Roberto Andres Martinez Tula, RA for short. (Alien, Artist, Designer, Lover, Sk8er, T…