Home Editorials Un articol pentru cei care încep să studieze CHIMIA – Editorial Dr. Ioana-Adina Oancea

Un articol pentru cei care încep să studieze CHIMIA – Editorial Dr. Ioana-Adina Oancea

10 min read

Începe școala! Pentru că nu au trecut așa de mulți ani de când am finalizat studiile de doctorat, eu că spun cu sincerîtate că încă mă simt la școală. Sau poate mereu o să mă simt așa deoarece fiecare zi aduce o deprindere nouă. Pentru mine, o zi este echivalentul unei posibilități de a învăța ceva nou. Astăzi m-am gândit la Chimie și la tot ceea ce mi-a adus în viață și am notat multe concluzii. O să vă vorbesc despre ele în rândurile ce urmează.

Ioana-Adina Oancea

Înainte de toate, aș vrea să menționez un aspect: dacă te simți incomod/ă doar pronunțând acest cuvânt – chimie – e bine! Chimia este o materie incomodă pentru multă lume și a fost incomodă și pentru mine, un om care a tot studiat-o și care încă o studiază. Am urmat un liceu cu profil de chimie-biologie (4 ani), apoi Facultatea de Farmacie (5 ani), apoi un program de masterat (2 ani) în domeniul chimiei și, în final, studiile de doctorat (4 ani) tot în domeniul chimiei. Să tot fie vreo 15 ani de relație „plină” de chimie?! După ce am terminat studiile de doctorat, tatăl meu mi-a promis că mă va ciufuli zdravăn dacă mai îndrăznesc să urmez vreo specializare și încă o ciufuleală dacă nu-mi văd și eu de viață. Tocmai în perioada când îmi spunea aceste lucruri mă gândeam să mă înscriu la un program de Post-Doc.

Am iubit și iubesc chimia dintr-un singur motiv (mi-a luat mult timp să înțeleg pe deplin care este acesta): prin chimie mă cunosc pe mine. Cum așa? Chimia studiază compușii acestei planete și reacțiile dintre acești compuși. Chimia studiază elementele Universului și reacțiile care au loc între aceste elemente. Chimia se manifestă în toate aspectele vieții noastre, aici, pe Pământ. Cu cât înțelegem mai mult din elementele chimice, precum și reacțiile care pot avea loc, cu atât putem înțelege mai mult despre propria viață, despre propriul corp, despre propriile emoții. Și emoțiile au chimia lor. Plantele au chimia lor. Animalele au chimia lor. Oamenii au chimia lor, atât la propriu, cât și la figurat.

Corpul fizic este o asociere de trilioane de celule, cu aparate și sisteme (sistemul respirator, sistemul muscular etc.) și nenumărați produși de sinteză. Fiecare celulă contează și fiecare element chimic contează. Spre exemplu, atunci când nivelul de Magneziul (Mg) este scăzut avem dureri de cap, crampe musculare, prezentăm lipsă de concentrare și/sau altele. Atunci când nivelul de Calciu (Ca) este scăzut putem avea probleme serioase la nivelul oaselor. Fiecare element are un rost în corpul uman și orice element al cărui nivel crește sau scade declanșează reacții în lanț ce vor influența, ulterior, în mod pozitiv sau negativ.

Corpul energetic este aura noastră. Și acest corp are chimia lui. Atunci când interacționăm cu oamenii, interacționăm și cu câmpul lor energetic. Fiecare persoană are propriul câmp vibrațional. Vibrăm diferit și, uneori, vibrăm împreună. De ce spun că și acest corp are chimia lui? Deoarece fiecare emoție dă naștere unei vibrații. Vibrația, ulterior, creează sunet, iar sunetul creează energie. Unda de energie, mai departe, dictează modul în care celulele noastre își manifestă specializarea (cum ar fi leucocitele – celule care luptă împotriva infecțiilor în corp). Dacă nu avem energie, reacțiile chimice se manifestă greoi sau deloc. Asta înseamnă că celulele noastre reprezintă o sursă importantă de energie (prin mitocondrii și alte organite celulare despre care se învață la Biologie). Avem nevoie de energie, iar energia noastră provine din fiecare element chimic care alcătuiește corpul uman. Cu cât mintea este deschisă spre autocunoaștere și mai puțin spre autocritică, spre iubire și intenții pozitive, cu atât corpul nostru va genera mai multă energie și va manifesta, în consecință, vibrații înalte.

Cum este energia ta acum, chiar în acest moment când citești acest articol? Gândește-te la propria ta chimie, la corpul tău. Ești un om unic. Vizualizează fiecare element în corp, fiecare reacție, fiecare emoție. Toate aceste aspecte sunt, de fapt, CHIMIE. Apoi vizualizează-te în spațiul în care ești, în orașul în care ești, în țara în care ești, în mediul în care te regăsești. Observă chimia dintre tine și natură, dintre tine și plante, dintre tine și animale, dintre tine și oameni.

Dacă vei studia în acest an chimia, adu-ți aminte de aceste lucruri. Această materie este foarte complexă și este extrem de frumoasă. De fapt, prin chimie, ne studiem pe noi înșine. Fie că vei alege o carieră în acest domeniu sau nu, chimia este importantă. Fie că o iubim sau nu, ea este extrem de prezentă în viața noastră pentru că… este viața noastră. Îmi doresc să rămâi deschis/ă spre autocunoaștere și să ai alături profesori de chimie care să îți deschidă ușile spre această știință absolut fabuloasă. Chimia ești tu.

„EU SUNT FIECARE ELEMENT AL PĂMÂNTULUI. EU SUNT FIECARE ELEMENT AL UNIVERSULUI. PRIN CHIMIE, MĂ CUNOSC.”

Editorial realizat de Dr. Ioana-Adina Oancea, farmacist & co-fondator Careless Beauty România.

Citește în continuare Dacă moartea nu ar exista… am inventa-o – Editorial Michael Grecu.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Adina Oancea
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Roberto Tula – Skate Meditations

Meet Roberto Andres Martinez Tula, RA for short. (Alien, Artist, Designer, Lover, Sk8er, T…