Home Editorials Fiecare gest mic lasă urme – obiceiuri eco-friendly – There is no planet B!

Fiecare gest mic lasă urme – obiceiuri eco-friendly – There is no planet B!

13 min read

Prinși în goana nebună a fiecărei zile, asaltați de deadline-uri, de tot mai multe lucruri de făcut pentru minte, suflet și bunăstare, cu tot mai puțin timp liber și o tot mai mare nevoie să evadăm din realitate, e parcă tot mai dificil să integrăm obiceiuri noi în rutină. Când vine vorba de un comportament responsabil față de mediu, de natură, de viața noastră, a tuturor, pe această Planetă, ne spunem că suntem prea mici să putem schimba ceva. Dar eu cred cu tărie că fiecare dintre noi poate contribui la o lume mai sustenabilă, că fiecare gest mic lasă urme și că dacă reușim să influențăm măcar un prieten să aibă grijă mai mare ce face cu deșeurile, să colecteze selectiv și să folosească mult mai puțin plastic, este un mare câștig pentru noi toți.

obiceiuri eco-friendly

Auzim tot mai des în ultima vreme statistici alarmante despre plasticul care invadează ape, păduri, munți, plaje, animale, plante și pe noi, oamenii. Până acum, s-au produs în lume 8300 de milioane de tone de plastic, din care jumătate din această cantitate a fost produsă în ultimii 21 de ani. Aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane anual, iar scenariul nefast este că până în 2050 se estimează că în oceane ar putea fi mai mult plastic decât pești.

Noi ingerăm plastic, îl găsim în multe dintre alimentele pe care le consumăm, a fost descoperită prezența microplasticelor în apă. În fiecare lună, un om „mănâncă” aproximativ 21 de grame de plastic, deci în jur de 250 de grame pe an.

Și ce este de făcut? În primul rând, prevenție, educare și responsabilitate. Prin niște gesturi simple, care necesită un pic mai bună organizare, dar care aduc satisfacția unui comportament eco-friendly, cu mai puțin plastic. Nu trebuie făcute toate aceste schimbări peste noapte, poate fi introdus câte un astfel de obicei pe săptămână sau pe lună, important e să începi.

Iată câteva recomandări:

  • periuță de dinți de bambus în loc de periuța clasică de plastic;
  • discuri demachiante reutilizabile;
  • înlocuirea gelului de duș cu săpun sau achiziționarea gelului de duș în cantități mari;
  • nu acceptați pungi de plastic la cumpărături și mergeți cu sacoșa de pânză reutilizabilă. Același lucru este valabil și pentru pungile mici pentru fructe sau legume;
  • evitați să cumpărați fructe și legume deja împachetate în plastic;
  • achiziționați un filtru de apă/abonament la servicii de livrare de apă cu bidoane refolosibile pentru a reduce semnificativ cantitatea de plastic;
  • atunci când este posibil, cumpărați produse din magazine de tip zero waste, unde mergi cu propriul recipient și achiziționezi produsele de care ai nevoie într-un mod sustenabil, „ca pe vremuri”;
  • folosiți cât mai mult posibil mijloace de transport în comun sau biciclete, trotinete. Atunci când cumpărați o mașină, luați în considerare un model electric, mai prietenos cu mediul;
  • este important să reduceți shopping-ul compulsiv, să evitați să achiziționați multe haine, de calitate îndoielnică. Industria fashion este una dintre cele mai poluante și cu siguranță cu efecte majore asupra mediului. Același principiu se aplică și produselor cosmetice;
  • colectați selectiv: plastic, sticlă, doze de aluminiu și hârtie/carton.

Un român generează anual 254 de kilograme de deșeuri, iar rata reciclării în România este de doar 11%, lucru care ne poziționează pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Începând cu 1 iulie 2020, colectarea selectivă este obligatorie și în fiecare localitate ar trebui să existe infrastructură care să permită cetățenilor să poată duce deșeurile separat în cele trei pubele. Lipsa implementării acestui sistem poate aduce amenzi de 200 000 de euro pe zi de la UE, ceea ce este îngrozitor.

Cum se face colectarea selectivă? Destul de simplu: acasă ar trebui separate deșeurile în trei coșuri separate: unul pentru plastic, unul pentru hârtie și carton și unul pentru sticlă. Atunci când terminați de folosit produsele, atât cele de plastic, dar și cele de sticlă trebuie spălate, să fie curate înainte de a fi trimise spre reciclare. De asemenea, dacă hârtia sau cartonul sunt pătate de grăsime sau alte substanțe, acestea nu pot fi revalorificate.

Apoi mergem cu ele spre cele mai apropiate pubele de colectare selectivă și le aruncăm după cum urmează: plasticul în tomberonul galben, sticla în tomberonul verde și hârtia în tomberonul albastru.

Este important de reținut că bateriile trebuie colectate separate. După ce nu mai pot fi folosite, acestea trebuie duse în locuri speciale (am observat de exemplu în supermarketuri spații amenajate în acest sens). La fel este cazul deșeurilor din echipamente electrice și electrocasnice, care pot fi duse în anumite locuri sau colectate de diverse companii. La o simplă căutare pe Google, găsiți soluții la îndemână.

Și pentru că este important să scăpăm de deșeurile din natură, vă propun două modalități care vă pot transforma în adevărați doers.

Puteți fi voluntari digitali! Descărcați aplicația TrashOut, cu ajutorul căreia marcați pe hartă zonele cu deșeuri, iar colegii mei de la Let’s Do It, Romania! trimit sesizări autorităților responsabile prin Platforma 4B și împreună eliminăm deșeurile din natură. Sunt multe zone cu deșeuri din construcții, dar și multe gropi ilegale, formate din cauză că oamenii aruncă deșeuri acolo, pentru că nu au acces la servicii de salubritate.

Puteți fi voluntari la Ziua de Curățenie Națională care anul acesta va avea loc pe 18 septembrie în toată țara și care se va întâmpla și în alte 175 de țări din întreaga lume! Mai multe detalii găsiți pe www.letsdoitromania.ro.

Let’s Be Doers! There is no planet B!

Text: Anamaria Hancu, co-inițiator și board member Let’s Do It, Romania!

Foto: Cristian Șuțu

Anamaria Hâncu este Co-inițiator și Board member Let’s Do It, Romania!, cea mai mare mișcare socială din țară, un proiect care a implicat, în cei 11 ani, peste 1.9 milioane de voluntari care au făcut curățenie în România. Anamaria este Communication Manager INNA și Antonia și a făcut parte din echipa Global Records aproape 10 ani, timp în care a ocupat pe rând pozițiile de Promotion Manager, Label Manager și Talent Manager. Global Records este una dintre principalele case de discuri din România care reprezintă artiști de top, precum INNA, Antonia, Carla’s Dreams, The Motans, Irina Rimes, Alina Eremia și alții.

Citește în continuare Let’s Do It, Romania! organizează Ziua de Curățenie Națională pe 18 septembrie.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Carla’s Dreams revine cu single-ul “Victima”, o piesă de dragoste pentru suflet și minte

Carla’s Dreams își bucură fanii cu un nou single pentru începutul de an care se numește ”V…