Home Designers INTERVIU | Meet the young designers | Elenis Sima

INTERVIU | Meet the young designers | Elenis Sima

15 min read

Păstrăm un dialog deschis cu reprezentanții noii generații de creatori români, mai ales pentru că vrem să îi cunoașteți și să le descoperiți colecțiile și poveștile. Elenis Sima a ales calea designului vestimentar după ce l-a descoperit pe Alexander McQueen, parcursul său fiind alimentat de entuziasmul pentru creație și de posibilitățile de exprimare prin intermediul acestui limbaj care ridică întrebări și oferă răspunsuri, care dezvoltă și inspiră fire narative.

Elenis Sima
Sursă foto: Facebook @Becreativefest, A&M Photo
Câteva cuvinte despre tine…

Cuvintele creativitate și curiozitate consider că mă descriu cel mai bine. De-a lungul parcursului artistic, am dorit să-mi exprim libertatea minții creatoare, „zborul” înspre mine, dorința de a aduce la viață aspecte nepalpabile ale vieții, un drum neplanificat, netrasat pe nicio hartă, asemănător parcurgerii unui drum prin pădure în care vrei doar să te pierzi.

Care este punctul de pornire în realizarea unei noi colecții?

Punctul de pornire, pentru mine, tot timpul a venit de la sine. Atunci când încep să creez pentru o nouă colecție, în primă fază, îmi vin multe idei haotice, pe care doar le asimilez, ma uit detașat la ele, iar apoi se întâmplă pur și simplu. Este doar un click în care știu exact ce am de făcut și cum pot exprima toate ideile acumulate.

Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?

În general, îmi găsesc inspirația în teme religioase și filosofice și mai mult de atât, în felul în care mintea umană percepe energia universul în jurul ciclului viață-moarte. Întrebările la care îmi este greu să îmi răspund, de cele mai multe ori, mă inspiră în parcursul creativ.

Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele sezonului respectiv?

Propria inspirație o abordez conceptual, desigur, cât mai actual. Consider că fiecare designer trebuie să aibă în vedere tendințele de sezon, însă sezonul trece, hainele trebuie să rămână vii cât mai mult.

Diferă modalitatea în care abordezi hainele masculine de cele feminine? Sau preferi o abordare unisex?

Prefer o abordare feminină a croiului hainelor, însă eleganța hainelor masculine mă ajută să întregesc un concept. Întotdeauna mi-am dorit ca femeia pe care o îmbrac să fie o femeie puternică, integră, conferindu-i o prestanță și încredere în sine.

Elenis Sima
Foto: Cătălin Muntean @airman.production
Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?

În parcursul dezvoltării mele artistice am avut parte de mentori aparte, consider că pentru un tânăr artist, felul în care este pregătit educațional se reflectă în arta sa și îl influențează direct. Am o mare admirație pentru profesorii din cadrul Universității de Arte și Design din Cluj Napoca, în cap de listă ar fi domnul Lucian Broscățean și doamna Elena Basso Stănescu care m-au stimulat să evoluez și să ajung un absolvent al facultății bine pregătit pentru industrie. În 2015 și 2016 am obținut o bursă în cadrul Fundației Principesa Margareta a României, unde prin mentoratele organizate de fundație, am cunoscut numeroși artiști autohtoni, muzicieni, actori, artiști plastici, regizori, designeri, care prin discuțiile purtate m-au inspirat și m-au făcut să îmi pun bazele în viziunea personală asupra artei.

Care sunt designerii pe care îi urmărești cu precădere și ce îți place la ei?

Pasiunea pentru design vestimentar am descoperit-o în momentul în care l-am descoperit pe Alexander McQueen, designer ce a marcat industria modei încă de la începutul carierei sale prin concept, genialitate și pasiunea etern încastrată în existența sa. Fără a-l vedea sau a-l auzi, aceste lucruri sunt vizibile numai prin creațiile sale, făcându-mă să aleg acest drum în dorința de a exprima ceva atât de complex și revoluționar prin crearea de piese vestimentare.

Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?

La nivel național mi-ar plăcea să lucrez pentru Seen Users, un brand românesc pe care pur și simplu îl ador, de la integritatea hainelor, la felul în care este abordată conceptual eleganța. La nivel internațional mi-ar plăcea să lucrez pentru Maison Martin Margiela, John Galliano fiind un designer pe care îl admir, reîntoarcerea lui ca designer la brandul Margiela este un moment sublim pentru lumea modei și persistă din 2014 până în prezent.

Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?

Consider că la începutul drumului unui designer, o problemă poate fi lipsa de fonduri sau investiții mari cu riscul de a nu vinde. De altfel, creațiile conceptuale pot deveni o problemă în a vinde, majoritatea oamenilor vor căuta piese vandabile, cât mai ușor de integrat în viața de zi cu zi.

Elenis Sima
Foto: Cătălin Muntean @airman.production
Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?

Un aspect negativ al industriei modei este existența multor oameni nepregătiți pentru a face asta și nu mă refer la studii (există numeroase exemple de designeri buni care nu au absolvit nicio instituție de artă), mă refer la persoanele care fac acest lucru în mod greșit, transmițând mai departe produse de proastă calitate, societatea fiind conturată după ceea ce oferi spre a fi purtat, de asemenea, maniera realizării fiind departe de tot ce vrea să exprime prin haine un designer. Desigur, problema consumerismului este combustibilul oamenilor nepregătiți ai industriei, continuând astfel mișcarea „fast fashion” împreună cu marile exploatări umane menținute de marile companii internaționale.

Cât de important este pentru tine să contribui la o industrie a modei responsabilă, în special în ceea ce privește selectarea și utilizarea materialelor?

O industrie responsabilă înseamnă o industrie cat mai puțin poluantă. În prezent, industria modei este una dintre cele mai poluante industrii din lume. Contribuția unui designer asupra acestui factor ar trebui sa fie redată prin utilizarea materialelor din fibre naturale, ecologice, reciclate, cât mai puțin prelucrate chimic. Cu siguranță, consumerismul va continua, lumea va fi din ce în ce mai poluată… Datoria unui designer este să poată oferi produse de calitate, durabile și să transmită către public cât mai clar ideea de „slow fashion”, reușind să atragă oamenii să opteze la această alegere, fie prin preț, fie prin conținut.

Ce îți propui să faci diferit pentru a continua discuția despre sustenabilitate începută în modă?

Doresc să inspir ideea de sustenabilitate publicului prin substratul conceptual adus modei contemporane, creând astfel piese care să spună o poveste, transmițătoare de emoție. De altfel, tot timpul am optat pentru materiale calitative, din fibră naturală sau chiar folosind resturi de materiale. Pentru colecția Codex 0 am reciclat câteva piese din garderoba personală, integrând materialele în piesele vestimentare.

Cum ai descrie persoana care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?

Cu siguranță ar fi vorba despre o persoană dezinvoltă, excentrică, fie că este vorba de un artist sau de o „victimă a modei”.

Cum simți că sunt primite creațiile tale? Care este feedbackul?

Cea mai recentă colecție, Colecția Codex 0, a fost foarte bine primită de către public. Lansarea acesteia a fost susținută de Gala UAD, iar mai apoi prezentată în cadrul festivalului Be Creative de la Sibiu, fiind urmată de publicații în presă și reviste de modă.

Ce te entuziasmează în prezent și ce mai pregătești?

În prezent, target-ul meu este să învăț cat mai multe în acest domeniu, îmi doresc să mă angajez la un atelier și să continui acest drum minunat pe care mi l-am ales. Entuziasmul pentru creație va rămâne prezent în esența mea și sper să reușesc să pot realiza următoarea colecție cât de curând.

Citește în continuare INTERVIU | Meet the young designers | Daniel Gavrila.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Adi Istrate un overthinker de excepție

Adi Istrate este un artist și compozitor pasionat, pentru care muzica a fost mereu o const…