Home Arts INTERVIU | Daria Batschi-Beleca, concurenta de la „Românii au talent” pentru care Andi Moisescu a apăsat Golden Buzz

INTERVIU | Daria Batschi-Beleca, concurenta de la „Românii au talent” pentru care Andi Moisescu a apăsat Golden Buzz

15 min read

În cel de-al 11 sezon al show-ului „Românii au talent”, Daria Batschi-Beleca, o tânără bucureșteancă în vârstă de numai 15 ani, a reușit să-l impresioneze pe Andi Moisescu cu un număr artistic spectaculos, plin de rafinament, cântând la harpă. Juratul nu a ezitat să apese butonul auriu, iar reacția Dariei din clipa în care și-a dat seama de gestul făcut de acesta a fost una peste măsura așteptărilor.

E o îmbinare de rafinament și de sensibilitate pe care o vezi în felul în care se îmbracă, în felul în care stă, cum cântă. Arta și cultura trebuie subvenționate pentru că s-ar putea ca acolo să ne găsim liniștea!”, a mărturisit Andi Moisescu.

Felicitări, Daria! Iată că ești cea de-a cincea semifinalistă a celui de-al 11-lea sezon „Românii au talent”, intitulat #unușiunu. Te-ai așteptat să primești această recunoaștere a talentului tău în această emisiune?

Mi-am dorit foarte mult să pot atinge nervul sensibil al fiecărui jurat, al echipei „Românii au talent”, al celor de acasă. Pentru că, pentru mine muzica este viață și am dorit să dăruiesc viață momentului meu artistic. Orice muzician își dorește această recunoaștere, iar pentru mine, creditul acordat de domnul Andi Moisescu prin trimiterea mea direct în semifinală și prin aprecierea adusă și de către ceilalți jurați, a venit ca o confirmare: să am încredere și să merg mai departe pe drumul meu.

Cine te-a îndemnat să te înscrii și ce te-a motivat?

Am fost încurajată de familia mea, precum și de către profesorul meu de instrument, doamna Mariana Tudor Ulianovschi, despre care vreau să spun că este o persoană minunată, caldă, gentilă, așa cum mi-am imaginat dintotdeauna să fie omul cu care lucrez la definirea talentului meu.

Harpa este un instrument muzical aparte, căruia trebuie să-i dedici, pe lângă răbdare și perseverență, și o mare parte din timp în ceea ce privește studiul. Cum ai ajuns să te îndrepți către studierea harpei și ce te-a atras în mod deosebit spre acest instrument?

Însăși alegerea instrumentelor își are o poveste, spun eu, simțită, pentru că nu a fost ceva dezbătut, ci a fost un îndemn lăuntric, poate intuiția, care îți spune, și mi-a spus: „Alege harpa căci acordurile ei te vor purta pe tărâmuri negândite!”.

Nu cu multă vreme înainte de admiterea la școala de muzică, pentru a mă familiariza puțin cu locul, alături de părinții mei care mă sprijină foarte mult în conturarea visului meu, am vizitat ceea ce urma să devină parte din parcursul meu ulterior – Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Aveam de ales între mai multe instrumente impuse la nivel de clasa a V-a, însă aflându-mă în fața harpei, am ales-o fără ezitare sau harpa m-a ales pe mine sau a fost o alegere reciprocă, pentru că acum nu-mi pot concepe parcursul fără harpă.

În ceea ce privește pianul, îl pot numi, de ce nu, prima scânteie muzicală. La început ca o joacă, un opțional pentru 10 minute pe săptămână, în clasele I-IV, când se îmbina perfect cu baletul. Însă aproape de finalul clasei a IV-a am simțit că îmi doresc muzică, la o școală de muzică. Și așa a început.

Daria, la “Mask on your face, music in your soul”. Sursă foto: arhivă personală.
Cum te-ai pregătit pentru „Românii au talent”?

Cu multă dăruire și cu iubire puse în partitura pe care am interpretat-o. Trebuie să mărturisesc că am cochetat cu partitura aceasta încă de acum de câțiva ani, când, aflându-mă la un Masterclass susținut de International Summer Harp Academy-Bulgaria, am auzit-o pentru prima dată interpretată de unul dintre profesorii de acolo și m-am îndrăgostit de ea.

Cum te-ai simțit pe scena „Românii au talent” în timpul recitalului și după, când jurații îți transmiteau aprecierile pentru interpretare?

Emoțiile actului artistic sunt inerente. Însă, ceea ce s-a întâmplat după… Golden Buzz-ul, Andi Moisescu, domnul Călinescu, Andra, Alexandra… tot ceea ce s-a spus acolo… toate au stârnit în mine o explozie de sentimente imposibil de descris în cuvinte.

Ce s-a schimbat după ce ai apărut la această emisiune?

Încrederea. Încrederea că ceea ce fac este un lucru bun, cu care reușesc să ajung la inimile oamenilor. Altfel, eu sunt aceeași Daria și așa voi rămâne, indiferent de evenimentele din viața mea.

Daria, în 2019, recital special la Festivalul George Enescu. Sursă foto: arhivă personală.
De-a lungul timpului ai avut momente în care te-ai simțit descurajată? Dacă da, cum ai trecut peste ele ca să îți regăsești bucuria de a cânta?

Da, sigur că am avut astfel de momente. De altfel, cred că este inevitabil, sentimentele acestea vin atunci când îți faci treaba cu pasiune, dedicare, profesionalism, atunci apar și îndoielile, pentru că dincolo de talent este vorba și de foarte multă muncă.

Bucuria de a cânta nu mi-am pierdut-o niciodată, poate doar a fost puțin umbrită de momentele de cumpănă, dar susținerea venită de la cei dragi mie, vorbele bune și de încurajare de la familia mea, de la persoanele dragi de lângă mine, de la profesori, credința mea în Dumnezeu, toate acestea m-au ajutat să depășesc piedicile și să merg mai departe, convinsă fiind că pot.

Te vezi plecând acasă cu premiul cel mare?

Mi-aș dori foarte mult. Ar însemna pentru mine să am un start realizat prin propriile-mi eforturi în împlinirea visului meu – acela de a schimba actul educațional în muzică, pentru ca toți copiii doritori de muzică să facă primii pași curați, puri, neîngrădiți, fără temeri, fără frustrări, fără etichete și judecăți care lasă inevitabil amprente asupra adultului de mâine.

Pentru a-mi realiza visul am nevoie să pot ajunge să fiu o voce, un mesager al tinerilor care au nevoie de sprijin și încurajare pentru a obține rezultate maxime, pentru ca noi românii să ne putem mândri cu ceea ce suntem de fapt. Eu sunt educată să îmi iubesc țara și să fac ceva pentru ea, avem obligația de a reîntoarce, de a aduce recunoștință pământului nostru sfânt și eu asta urmează să fac: mă pregătesc, îmi finalizez studiile – nu mă feresc să spun că îmi doresc să studiez și la universități din străinătate pentru că am nevoie, pentru visul meu, și de experiența de acolo cu care să revin aici, la mine în țară, pentru a-mi onora străbunii, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru înzestrarea mea.

Daria, pe scena show-ului de talente. Sursă foto: Pro TV.
Ateneul Român este locul în care s-au lansat cei mai importanți muzicieni romani, precum George Enescu și Lola Bobescu. Iar tu, de asemenea, ai avut onoarea de a cânta în acest loc. Ce sentimente te-au purtat în momentul în care ai pășit pe scena Atenului și când anume s-a strecurat în viața ta acest prilej?

Da, așa este, Ateneul Român a fost și este sufletul culturii noastre, iar eu exact așa am simțit, cum spuneți: a fost o onoare pentru mine să pot urca pe podiumul plin de istorie al Ateneului și să pot evolua în cadrul Concertului Extraordinar Enescu Alumni 60, ce a avut loc pe 30 ianuarie 2018. Îmi doresc următoarea evoluție la Ateneu.

Unde îți dorești să ajungi? Pe ce scenă s-ar desfășura recitalul tău de vis?

Dacă viața îmi va oferi șansa, îmi doresc să pot urca pe podiumurile Wiener Musikverein, Symphony Hall, Konzerthaus, Royal Alber Hall… până la urmă, oriunde, pe cât mai multe podiumuri.

Citește în continuare „Lockdown Live with OG3NE: The Disco Edition”, un concert extraordinar cu dans, muzică și voie bună.

Load More Related Articles
Load More By Robert Mutes
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Pepenele roșu, aliatul frumuseții. Efecte fabuloase și de ce să îl consumi vara aceasta

Pepenele verde, originar din sudul Africii, este cunoscut în întreaga lume ca fiind unul d…