Home Editorials Romanian Designers Young Designers: Pif Stephano

Young Designers: Pif Stephano

9 min read

O nouă generaţie de creatori de modă care au în comun o viziune creativă clară şi libertate de exprimare încearcă să îşi croiască drum în domeniul designului vestimentar. Noi credem în ei şi vrem să îi cunoaşteţi. Câştigător al competiţiei Fashion Fanatic, finalist ARTS OF FASHION în 2017 şi bursier al Fundației Principesa Margareta a României prin programul “Tinere Talente” pentru al treilea an consecutiv, Pif Stephano (Ionuţ Piscureanu) este unul dintre aceştia. Am aflat într-un interviu mai multe despre colecţiile lui şi despre procesul său creativ.  

Pif Stephano
Foto: Oltin Dogaru, Model: Virginia Usiku, Fashion Editorial pentru Revista FPM (nr 6, iarnă 2018-2019)

Cine este Ionuț Piscureanu?

Ionuț Piscureanu este Pif Stephano, un tânăr aspirant care își caută motivație și încredere pentru parcurgerea temeinică a fiecărui pas al domeniului de care este pasionat.

Obiectiv vorbind, sunt proaspăt absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, specializarea Modă – Design vestimentar, studii de licență.

Ce ne poți spune despre colecțiile tale?

Singura colecție în adevăratul sens al cuvântului este The label. Secolul XX(X)I. Amintiri din viitor prin care am încercat să-mi exprim viziunea artistică la nivel conceptual şi vestimentar în raport cu societatea pe care o percep.

În general proiectele mele sunt dezvoltate pe subiecte preluate din spațiul cotidian. Majoritatea proiectelor de design au în comun ideea de actual, un mesaj general adresat unui cerc vast de indivizi și o estetică cu esență ambiguă.

Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?

Temele mi le aleg destul de greu sau, altfel spus, am nevoie de timp de gândire. Direcțiile, gândurile, impulsurile sau experiențele anterioare mă ajută să decid asupra unui subiect. Cât despre inspirație, vine odată cu tema, în general. Cel mai des abordez teme inspirate din viața cotidiană bazate pe cultura societății prezentului.

Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?

Nu am pe cineva în minte drept model, însă îmi place sa fiu atent la fiecare persoană cu care intru în contact și să învăț aspecte pe care le consider potrivite personalității mele sau formării profesionale.

Cum ai descrie femeia care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?

În urmă cu 3 ani când mi-am propus să studiez designul vestimentar visam că cea care îmi va purta creațiile va fi un stereotip al frumuseții. În prezent, nu mai am același sentiment. Persoana ideală care îmi poartă creațiile, indiferent de sex, emană personalitate, este o prezență, poartă haina cu atitudine și transmite un mesaj.

Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?

Din România mi-ar plăcea Murmur pentru feminitatea caracteristică, iar la nivel internațional, Balenciaga pentru direcția extrem de actuală sau Gucci pentru estetica etichetei, direcție pe care îmi doresc să o studiez pe parcursul anilor de master.

Ce designeri internaționali îți plac, cine te inspiră?

John Galliano, Maison Margiela, Demna Gvasalia sau Miuccia Prada sunt câteva nume pe care le urmăresc cu atenție și mă regăsesc parțial în universul lor creativ.

Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?

Sincer nu știu cum ar putea fi schimbată industria modei, însa mi-aș îndrepta mai mult atenția către mediul academic cu accent pe formarea tinerilor. Ne lipsește accesul propriu-zis în acest mediu, oportunitățile și comunicarea.

Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?

Promovarea eficientă, transmiterea unei informații calitative sau colaborările cu persoane din domeniu sunt destul de dificile. Vulnerabilitatea este crescută, ne lipsește experiența, practica și, poate mai mult ca cele menționate, încrederea.

Cum primește publicul creațiile tale?

Creațiile mele reuşesc să stârnească intrigi în rândul publicului. Pro sau contra, reprezintă un pas în procesul de a mă exprima. Unul dintre scopurile creațiilor mele este acela de a comunica, prefer să mă exprim prin ceea ce fac, cuvintele nu rămân, senzațiile, sentimentele sau imaginile sunt mai valoroase.

Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele sezonului respectiv?

În general pornesc de la o temă sau o estetică. Ulterior am grijă ca printre componente să includ și factori ai actualității sezonului.

Ce ne mai pregătești?

Urmează să realizez o nouă colecție până la sfârșitul anului pentru a fi prezentată în cadrul evenimentului organizat de echipa FashionFanatic, datorită faptului că în acest an am fost desemnat unul dintre câștigătorii competiției pe care au organizat-o.

Totodată, am aplicat pentru continuarea studiilor, iar în același timp îmi doresc să am oportunitatea de a cunoaște oameni dispuşi să-mi acorde timp și atenție pentru o formare personală și profesională calitativă.

Citeşte în continuare „Am ales să creez un atelier suprarealist plin cu oameni și lucruri care mă inspiră.”, Katie Roberts-Wood.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Romanian Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Adi Istrate un overthinker de excepție

Adi Istrate este un artist și compozitor pasionat, pentru care muzica a fost mereu o const…