Home Editorials Romanian Artist Marian Capet, un hair artist pentru care „frumusețea nu are greutate, nu poartă branduri și nu încearcă să epateze”

Marian Capet, un hair artist pentru care „frumusețea nu are greutate, nu poartă branduri și nu încearcă să epateze”

11 min read

În această săptămână, seria interviurilor cu artişti români ne aduce în zona de beauty, într-o discuţie cu un hairstylist implicat întotdeauna în multe proiecte, pentru care oboseala şi stresul nu reprezintă decât o dovadă că îşi indeplineşte visele. Marian Capet este de părere că frumuseţea vine din suflet şi este motivat de bucuria pe care o poate aduce clienţilor săi, care îi şi devin prieteni. Răspunzând la întrebările noastre, îşi aduce aminte de copilărie, de colaborări, de ce îl motivează şi ne dă cel mai bun sfat de beauty.marian capet

Cine este Marian Capet?

Sunt o persoană căreia îi place tot ce înseamnă creație, creativitate și libertate creativă. Îmi place să fac oamenii fericiți. Iubesc ceea ce fac și de aceea nu simt niciodată că muncesc. Îmi place să cred despre oamenii care vin la mine că sunt prietenii mei, nu clienții mei.

Cum erai în copilărie?

În copilărie eram visător, am fost întotdeauna altfel, am avut activități diferite față de restul copiilor. Ştiu că întotdeauna am visat şi încercam să fac exerciţii de imaginaţie în care jucam diferite roluri Dacă ar trebui să caracterizez copilăria mea în câteva cuvinte, cred ca m-aș rezuma la: visare, dorință, ambiție, sensibilitate.

Cum ai ajuns să faci meseria de hairstylist?

Nu a fost deloc greu sa îmi dau seama ce vreau sa fac. Am început de mic, pe la patru ani o pieptănam pe mama mea și îi făceam coafuri ca ale Mădălinei Manole, așa cum o vedeam pe carcasele casetelor audio. Este o meserie care m-a ales pe mine şi vorba aceea… prima dragoste nu se uită niciodată.

Care este cea mai mare provocare în acest domeniu?

Meseria în sine este o provocare. Este un domeniu în care dacă nu ești creativ, nu poți să faci performanță. Visarea mea mă ajută să fiu creativ, iar creativitatea mea mă provoacă Pentru mine, de fiecare dată, cele mai grele provocări sunt cele date de mine însumi.

 Care este viziunea sau motivaţia din spatele muncii tale?

Nu ştiu dacă există o viziune bine definită, cred că aceasta este şi frumuseţea meseriei. De fiecare dată atunci când mă apuc să fac o culoare sau o tunsoare încerc să îmi imaginez rezultatul final şi plec cu încredere către el însă, ca prin minune, rezultatul final se dovedeşte a fi altul, evident mult mai bun decât cel de la pornire

Cred că noi, oamenii, ar trebui să găsim motivație în mai multe lucruri și trăiri. În meseria mea, mă motivează emoția pe care o simt de fiecare dată când unei cliente îi place coafura pe care i-am făcut-o, faptul că leg prietenii, faptul că ascult oamenii care își găsesc în mine o eliberare și pot să îi ajut. Cred că motivația este trăirea pe care o ai cu fiecare client în parte.

Care a fost un moment crucial din cariera ta?

Nu ştiu dacă aş putea spune că am avut un moment crucial în cariera mea, e mult spus pentru mine. Există momente în care obosim foarte tare și din instinct aruncăm armele jos fără să ne dăm seama. Am momente în care sunt extrem de obosit deoarece, pe lângă această meserie, mai am și alte pasiuni pe care le materializez în aceeași măsură și atunci trebuie să depun mult mai mult efort. Cred că acestea sunt momentele mele dificile, în rest nu am avut niciodată intenția să abandonez proiectul.

Munca de hairstylist presupune nu numai salon, clienti, ci şi showuri, colaborări cu designeri, reviste de modă, fotografi etc. Ce înseamnă pentru tine aceste colaborări?

Încă de la începutul carierei mele m-am implicat în foarte multe proiecte, videoclipuri, filme, reclame, ba chiar am fost creative producer la o revistă o bună perioadă de timp. Este foarte obositor chiar dacă de afară lumina reflectoarelor este întodeauna roz. Nu. Nu este. Pentru noi, cei implicaţi în proiecte, este foarte greu. Nopţi nedormite, stres, nu e deloc usor. Şi dacă atunci când eşti prins în vâltoarea aia îţi vine să renunţi, după ce dormi o jumătate de oră îţi doreşti să o iei de la capăt. Colaborările acelea extenuante într-un punct pentru mine înseamnă libertatea mea de creaţie, momentul în care nimeni nu mă poate lega la ochi şi nu îmi poate ţine mâna la gura. Reprezintă creativitatea mea, visarea mea… materializată.

Care este produsul fără care nu poţi să lucrezi?

Nu sunt un mare fan al produselor de styling, nu încarc niciodată părul înainte de coafat, însă singurul produs pe care îl folosesc atunci când scot părul din prosop este uleiul Infinito de la Philip Martin’s, pe care îl recomand cu toată încrederea.

Ce înseamnă frumuseţea pentru tine?

Frumusețea pentru mine înseamnă bunătate, sinceritate, devotament, transparență. Cred cu tărie că frumusețea vine din suflet, noi nu facem altceva decât să oglindim sufletul. Dacă un om este frumos în interior, la exterior este datoria noastră să îl facem frumos. Pentru mine frumusețea nu are greutate, nu poartă branduri și nu încearcă să epateze. Frumusețea mea nu suferă operații estetice și nici nu își calculează caloriile.

Cel mai important sfat de styling?

Îmi sfătuiesc fiecare clientă în parte să aibă încredere în ea și să poarte doar ceea ce o face să se simtă bine. Chiar dacă sună clișeic, consider că atitudinea face tot. Cel mai important sfat pe care îl pot da este ca fiecare să poarte ceea ce o face să se simtă bine. Este destul de greu de dat un sfat general, de aceea mă limitez la: Fiți voi, indiferent dacă aveți părul lung, scurt, blond sau mai puțin blond!

Citeşte în continuare The Storyalist. Care este povestea ta?

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Romanian Artist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Lansarea Muzeului „Identități Fragile”/Muzeul Pandemiei și a Campaniei de colectare a obiectelor-memorie

Rețeaua Națională a Muzeelor (RNMR) lansează un nou proiect muzeal participativ în România…