Home Editorials Stop cadru Prietenia, bratara de aur!

Prietenia, bratara de aur!

7 min read
Ma tot bat la cap de cateva zile diverse ganduri. Nu ca as fi eu un linistit intr-ale gandurilor haotice, dar de obicei e ordine-n mansarda mea. Nu-i ea cu toate tiglele asezate, dar are grija sa sustina un caracter bine echilibrat. Dar am ajuns sa ma intreb si sa ma gandesc cat se poate de intens la prietenie. Ce-i cu valoarea asta si oare cat de important este sa-ti asezi sufletul vis-a-vis de-al cuiva, in asa fel incat, fara implicatii de alt ordin, sa puteti bate impreuna si sa dechideti porti dintre cele mai inalte doar pentru ca vreti si simtiti in aceeasi directie?
Prietenul nu-i neaparat un tovaras de baute, nu-i partener de shopping si cu atat mai putin singurul umeras de care sa te agati atunci cand ti-e greu. Relatia asta se bazeaza pe un schimb reciproc de respect si nu-i musai sa va vedeti sau sa va vorbiti zilnic, dacă ceea ce ati stabilit de comun acord al ambilor parti e tacit si e de lunga durata. Nu poti cunoaste un prieten ca pe propriul buzunar. As zice ca-i mai bine ca fiecare sa-si traiasca enigmele. Cartile deschise pot rani uneori! Dar cea mai stralucitoare parte a prieteniei este simplitatea simtirilor, este implicarea, dragostea ce nu poate fi definita, dar care e uneori mult mai profunda si mai lipsita de orgolii decat una de alt ordin.
Prietenia este un punct de vedere. Impacati, prieteni pot trai la distante lungi si pot avea ganduri bune unii pentru ceilalti. Un prieten real, corect si concret, cu sine si cu tine, nu-ti va modifica niciodata viziunea, nu va incerca niciodata sa-si impuna propriile doleante. Capcana asta a transformarii celui de langa tine dupa chipul si asemanarea proprie e un fals, o facatura ordinara care nu are nici o insemnatate. Spune-i celui de langa tine cand greseste, dar nu-i strica farmecul gandirii. Nici atunci cand ea nu-i pe placul tau. Asta pentru ca oamenii nu pot fi schimbati și din vanitate, vor ajunge mai apoi sa-ti reproseze schimbarea. Fii sincer în prietenie si spune ce te doare!https://www.youtube.com/watch?v=xLrCJGy2wVg
Prietenia e atat de scrisa si analizata incat intru în boala daca mai citesc vreun tom despre asta. Fireste ca risc abordand tema, dar eu mi-s mai radical si vad lucrurile intr-un alb si negru atat de impur, incat uneori cei de prin jurul meu o iau la fuga. Nu stiu daca am prieteni multi. Cu siguranta nu! Adun de-o petrecere frumusica in schimb! Ei ma stiu, nu-mi cer prea mult si pot gasi in mine un sprijin, un cuvant potrivit, loialitate! Eu nu-mi arat prietenia! La capitolul acesta sunt mai ciudat!
Dar tin cu dintii de cei pe care-i iubesc si cred foarte tare ca poti cere cuiva ceva, poti pretide anumite sentimente doar in momentul in care si tu le poti oferi, la acelasi nivel! Punct! Nu va plangeti dupa prieteni. Nu-i nevoie sa fie multi! Sau cel putin nu in forma impusa de preceptele nebune ale conformismului. Prietenii simt si nu trag de tine. Prietenii te lasa in plata ta, incercand sa-ti acorde credit si sa nu judece! Un prieten e o placere, nu un supliciu,  o caldura si un motiv adevarat pentru a iubi, pentru a vorbi, pentru a fi sincer!
Si putem fi mai buni pentru prietenii nostri! Dar chiar nu putem fi mai buni, daca nu acceptam cu demnitate, ce avem in tava. Cu ea mergem sa servim pe la masa cunoscutilor. Ne recomanda oarecum. Si ofera de pe ea, mai mult decat am putea da noi din cuvinte. Chiar si din ce simtim! Ca o haina – ti-e fidela chiar si cand o carpesti!
Si ca sa eliminam orice urma de patetism, eu va zic asa – nu va plangeti de prieteni daca nu stiti sa-i tineti langa voi! Iubiti oamenii cu toate imprefectiunile si incercati sa pozitionati propria privire catre cel care va merita si-l meritati! Si iertati, iertati in prietenie! Nu aruncati atat de usor cu pietre! Prietenia este o tacere continua, fara prea multe vorbe, care gandeste inainte sa se aseze intre doi oameni, urmand ca mai apoi sa-si piarda complet ratiunea!
Foto: Ana Maria Halalai
Load More Related Articles
 • NU NE PASĂ!

  Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…
 • AU RĂPIT LUMINA!

  Întreaga lume-i într-un concediu medical prelungit, fără prescripție sau scutiri, cu o rea…
 • draga

  DRAG DE DRAGA NOASTRĂ!

  Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Teatrul nu este o …
Load More By Narcis Avadanei
 • NU NE PASĂ!

  Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…
 • AU RĂPIT LUMINA!

  Întreaga lume-i într-un concediu medical prelungit, fără prescripție sau scutiri, cu o rea…
 • NOI

  Deseori ne-ascundem de noi, fără ca măcar să ne pese de faptul că ne facem rău. Ne punem l…
Load More In Stop cadru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

NU NE PASĂ!

Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…