Home Fashion Accessories Manolo Blahnik, viața și cariera „regelui pantofilor”

Manolo Blahnik, viața și cariera „regelui pantofilor”

15 min read

Considerat de cei mai importanți oameni din domeniul modei drept cel mai bun creator de pantofi al secolelor 20 și 21, Manolo Blahnik este numele cunoscut de orice iubitor de pantofi eleganți, bine făcuți, modele izvorâte din sursele inepuizabile de inspirație ale designerului. Având o carieră de peste 50 de ani. Manolo Blahnik, „băiatul care crea pantofi pentru șopârle”, se ocupă în continuare îndeaproape de fiecare etapă a procesului de creație și dacă deocamdată doar numele Manolo vă este cunoscut, propunem să aflăm în continuare detalii din viața și cariera designerului spaniol.

Manolo Blahnik
Sursă foto: www.footwearnews.com

Manolo Blahnik s-a născut în 1942, în Santa Cruz de la Palma, în Insulele Canare. În copilărie, a învăţat de acasă, iar mai târziu a mers la o şcoală cu internat elveţiană. Părinţii acestuia şi-au dorit ca el să devină diplomat, aşa că l-au înscris la Universitatea din Geneva, la secţia de politică şi drept. Însă Manolo şi-a schimbat direcţia şi a studiat literatura şi arhitectura. În 1965 a absolvit facultatea şi a plecat în Paris pentru a studia arta la École des Beaux-Arts şi scenografia la Louvre Art School, toate acestea în timp ce lucra la un magazin de haine vintage.

În 1969 se mută la Londra pentru a lucra ca buyer la buticul de modă „Feather” şi scrie articole pentru versiunea italiană pentru bărbaţi a revistei Vogue, „L’Uomo Vogue”.

În același an, pe când călătorea spre New York, Manolo Blahnik primeşte şansa de a se întâlni cu Diana Vreeland, care în acea perioadă era redactor-șef al revistei Vogue. Îi prezintă portfoliul său cu schițe îndrăznețe și creative, iar ea se uită drept în ochii lui şi îl încurajează să continue cu designul de încălțăminte: „Tinere, rămâi concentrat pe extremități și creează pantofi!”, moment în care lui Blahnik i se schimbă total perspectiva şi îşi reconfigurează traseul carierei înspre industria pantofilor.

Schiță realizată de Manolo Blahnik în 1971 pentru Ossie Clark. Sursă foto: www.lovehappensmag.com

În 1971, Ossie Clark, cel mai în vogă designer britanic al vremii, îl invită să creeze perechi de pantofi pentru prezentarea colecției sale. Mai departe, începe să creeze pantofi şi pentru alţi designeri de modă, precum Jean Muir şi Zandra Rhodes. Cu un împrumut de £2,000, Blahnik achiziţionează compania de încălţăminte Zapata şi îşi deschide primul magazin, în Londra.

Printre primele sale cliente a fost Bianca Jagger, care în anii 70, după căsătoria cu solistul Rolling Stones, își consolida statutul de icon al modei. „În anii ’70, în Londra atmosfera era diferită, așa că puteam să creez modele excentrice. Era atât de multă libertate și spontaneitate. Nu aveam idee câți bani voi face sau cine urma să cumpere pantofii. La vremea aceea, toți prietenii mei, colegii mei, designerii nu se gândeau la modul în care pantofii sau rochiile sau gențile ne vor aduce mai mulți bani.”, declară designerul.

În 1974 apare pe coperta revistei Vogue, alături de Anjelica Huston, care în acea perioadă era cunoscută ca model, urmând ca mai târziu să facă tranziția către actorie.

In 1977 Manolo Blahnik lansează prima colecţie americană, vândută prin intermediul lanţului de magazine Bloomingdales, iar în 1979 își deschide primul magazin din Statele Unite, pe Madison Avenue, în Manhattan.

Buticurile Blahnik îşi fac apariţia în din ce în ce mai multe oraşe, însă magazinul emblematic rămâne localizat pe Old Church Street, în cartierul Chelsea din Londra.

În 1987, numele Manolo Blahnik este menţionat pe International Best Dressed List Hall of Fame și începe să primească o serie de premii prin care îi sunt recunoscute creativitatea și impactul în lumea modei, printre care Premiile Stilleto și Designerul de accesorii al anului de la Consiliul Designerilor de Modă din America (CFDA) și Premiul pentru design de accesorii de la Consiliul Britanic al Modei.

Manolo Blahnik este popularizat și prin intermediul serialul de succes „Sex and the City”, mulțumită fascinației lui Carrie Bradshaw pentru pantofii creații de designer. Datorită personajului interpretat de Sarah Jessica Parker, numele Manolo Blahnik este foarte des menționat în filme și în serial, aducând brandului notorietate la nivel internațional. „Nu cunosc gelozia sau invidia”, spune designerul. „Când afacerea a ajuns la un nou nivel în anii ’90, știam că ceea ce creăm a devenit popular, dar nu mi-am propus să fiu faimos. Nu mi-a trecut prin minte că așa ceva s-ar putea întâmpla.”.

Împreună cu Neiman Marcus, lansează în anul 2000 prima reclamă ce utilizează realitatea virtuală, în care sunt reprezentate variante 3D ale perechilor lui de pantofi, această colecţie rămânând pe stoc doar trei săptămâni.

În 2006 creează pantofi pentru filmul „Marie Antoinette”, în regia Sofiei Coppola, film care câștigă în 2007 Premiul Oscar pentru Best Costume Design. În același an, Blahnik este numit Commander of the Order of the British Empire, datorită implicării lui în dezvoltarea industriei britanice a modei.

Pantofi creați pentru filmul „Marie Antoinette”, regia Sofia Coppola. Sursă foto: www.vogue.co.uk

În 2017 se lansează documentarul Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards, regizat de prietenul apropiat al designerului, Michael Roberts, care oferă o privire asupra vieții și carierei lui Manolo Blahnik, de la anii copilăriei când făcea pantofi pentru șopârle, din ambalaje de ciocolată Cadbury, la modelele legendare care l-au făcut cel mai cunoscut designer de pantofi din toate timpurile. 

Printre susținătorii și clienții designerului se numără persoane celebre, de la actrițe, cântărețe, persoane din industria modei și membri ai familiilor regale. Anna Wintour declară în documentar: „Nu mai țin minte când am purtat ultima oară pantofi creați de altcineva. Nici nu mă uit la ei.” și adaugă „El s-ar putea sa nu recunoască asta, dar a devenit o legendă”. Întrebată câți pantofi Manolo Blahnik deține, Iris Apfel răspunde „Nu am idee, nu pot sa număr atât de sus”, iar Caroline Herrara estimează că are în colecția personală aproximativ 1000 de perechi de Manolos.

Sursă foto: www.vogue.com

O mare inspiraţie pentru el în ceea ce privește creaţia artistică a fost chiar mama lui, ce studia amănunţit reviste de modă şi era mereu la curent cu noile tendinţe. În plus, familia lui obişnuia să călătorească în Paris sau în Madrid pentru a-şi comanda haine. Mama lui era nemulţumită de cele mai multe ori de pantofii din oraşul în care locuiau, aşa că a învăţat de la un cizmar local arta făuririi de încălţăminte şi şi-a produs singură pantofii. Blahnik a privit-o mult timp, chiar ajutând-o cu diverse materiale, şi astfel a devenit şi el pasionat de această arie. El nu a studiat niciodată în mod formal arta ce se ocupă cu crearea de încălţăminte, însă şi-a dobândit aceste abilităţi care l-au făcut desginerul din zilele de astăzi, vizitând fabrici de pantofi şi schimbând idei cu cei ce lucrau acolo.

Astăzi, designerul spaniol locuieşte în Bath, în Marea Britanie, unde creează în continuare fiecare schiță pentru noile modele și se implică în toate etapele pentru realizarea colecțiilor. Păstrează legătura cu artizanii din fabricile brandului și merge în Italia în fiecare sezon pentru a alege materialele, accesoriile și pentru a supraveghea îndeaproape dezvoltarea fiecărui prototip.

Manolo Blahnik
Foto: Zac Frackelton

Pantofii creaţi de Manolo Blahnik sunt uşori, eleganţi, feminini şi fini, semnătura lui stilistică fiind pantofii cu toc stiletto, datorită sex-appeal-ului pe care îl oferă. De asemenea, îi displac penele şi din această cauză, nu veţi vedea încălţăminte Blahnik accesorizată cu pene.

Citește în continuare Cartier, supranumit de către Prințul Charles de Wales „bijutierul regilor şi regele bijuteriilor”.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Alexandra Lizac
Load More In Accessories

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Top 10 colecții de la Paris Fashion Week 2021

Pe scurt, Săptămâna Modei din Paris (Paris Fashion Week) este formată dintr-o serie de pre…