Home Arts 10 filme documentare pe tematica feminismului

10 filme documentare pe tematica feminismului

7 min read

Vreți să aflați mai multe despre istoria feminismului sau să explorați poveștile celor care se luptă în prezent cu restricții, discriminare și provocări specifice genului? Ei bine, atunci articolul acesta este pentru voi! Am pregătit o listă cu cele mai captivante filme de tip documentar de pe Netflix a căror acțiune se învârte în jurul acestei tematici controversate.

documentare feminism
Sursă foto: www.radicalgracefilm.com

Înainte să vă expun lista, să clarificăm termenul de „feminism”. Conform DEX, feminismul reprezintă o mișcare socială care susține egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate. Scurt și la obiect. Acum, să trecem la listă!

Primul film pe care aș vrea să vi-l prezint se numește „Audrey & Daisy”. Personajele principale sunt două adolescente din diferite părţi ale unei ţări, care leşină intoxicate la petrecerile specifice perioadei liceului şi ajung să fie abuzate sexual de băieţii pe care îi considerau prieteni. În timp ce încearcă să treacă peste trauma pe care au experimentat-o, aceste fete ajung să fie faţă în faţă cu hărţuirea on-line. La suprafaţă, cyber-bullying-ul nu pare a fi o problemă ce ţine de feminism, dar cu siguranţă tratamentul alarmant al persoanelor de sex feminin, indiferent că e în viaţa reală sau online, reprezintă una.

Audrey & Daisy

Filmul cu numărul 2 este denumit „Hot Girls Wanted” şi explorează lumea pornografiei amatoare din Florida şi pune accentul pe modul în care sunt exploatate tinere fete de la o vârstă foarte fragedă.

Hot Girls Wanted

Următorul documentar pe care doresc să-l avem în vedere este „Feminists: What Were They Thinking?”. După cum putem înţelege şi din titlu, filmul redă o cronică a mai multor poveşti ale unor femei ce luptă împotriva restricţiilor culturale de care s-au lovit în copilărie. În plus, sunt incluse câteva interviuri, spre exemplu cu Jane Fonda, Lily Tomlin, Laurie Anderson, şi Judy Chicago care discută câteva subiecte cu adevărat semnificative în zilele de astăzi, precum identitatea, avortul, rasa şi ce înseamnă a fi mamă.

documentare feminism
Feminists: What Were They Thinking?

„Mercury 13” este de asemenea o producţie cinematografică ce merită vizionată, datorită intrigii fascinante: un grup de 13 femei ce se pregătesc să devină astronauţi în primul program de acest fel, ce s-a desfăşurat în anii ’60. Vom putea observa cum determinarea lor de neoprit le va ajuta să-şi împlinească visul.

Mercury 13

„Period. End of Sentence.”, cu un titlu foarte inteligent ce m-a prins din prima, tratează problema menstruaţiei şi modul în care mult timp a fost un subiect tabu. Personajele principale sunt reprezentate de un grup de femei de etnie indiană ce luptă pentru acces mai facil la produse de igienă şi ajung să le manufactureze singure.

documentare feminism
Period. End of Sentence

Al şaselea documentar de pe listă este „Surviving R. Kelly” ce detaliază istoria acuzaţiilor de abuz sexual care i s-au adus muzicianului al cărui nume este menţionat în titlu, pe care de altfel le-a negat. Supravieţuitorii abuzurilor lui sunt intervievaţi şi îşi spun povestea.

Surviving R. Kelly

Următorul film se centrează pe tema avortului, „Reversing Roe”. Acesta explorează în profunzime drepturile avortului şi istoria lor din SUA, în special pentru faptul că acolo, accesul la astfel de intervenţii de acest fel care să fie sigure şi legale reprezintă o dificultate considerabilă.

Reversing Roe

„Becoming”, documentarul bine-cunoscutei Michelle Obama ne schiţează viaţa ei personala de dinainte să fie Prima Doamnă a SUA, prezentându-ne ce a învăţat pe parcurs şi ce conexiuni a format de-a lungul timpului.

Becoming

„Homecoming”, de asemenea canalizându-se pe o persoană publică, de data aceasta celebra artistă Beyonce ne oferă scene de pe parcursul mai multor luni din spatele camerelor, pentru a ne arăta câtă muncă şi creativitate a depus pentru a-şi îndeplini visul.

Homecoming
Homecoming

Ultimul film de pe listă se numeşte „Knock Down The House” care urmăreşte patru femei ce fug de partidul democratic din ţara lor de proveninenţă. De ce? Veţi afla în documentar!

Knock Down The House

Citește în continuare Moldova Film Festival a desemnat finaliștii Competiției de scurtmetraje | RCW 2021.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Alexandra Lizac
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

De ce nu a avut succes brandul Fenty al celebrei Rihanna?

Fenty, stilizat ca FEИTY, a fost o casă de modă fondată în anul 2017 şi lansată în 2019, d…