Home Editorials Stop cadru Ma-nclin sau cum poti spune”Multumesc”unor modele – Eroii zilelor noastre – Episodul 3

Ma-nclin sau cum poti spune”Multumesc”unor modele – Eroii zilelor noastre – Episodul 3

13 min read
E-adevarat ca multă cultura strica. Nu-mi plac nici mie extremele si cred ca de cele mai multe ori, oamenii tind sa pice intr-o astfel de captura. E perimata si oarecum desueta ideea ce-mi transmite ca barierele raman ferecate pentru cei ce indraznesc sa le depaseasca. Cu incapatanarea omului maiastru si cu puterea suprema a existentei, prefer sa cred ca voi gasi mereu resurse pentru a darama un zid al plangerii. Si pentru a transmite ca timpul nu pune cuvantului zavor.
Nu ma indreptateste intr-adevar nimic sa vorbesc, cu noima si talc, despre fapte memorabile si despre eroii ce stau la baza lor. Poate doar o simpla investire a minunilor, cu discernamant si pasiune cultivata. Dorindu-mi in schimb sa insufletesc povesti ce la randul lor au povestit mirarii cum se descopera lumea, in toata splendoarea ei, am indraznit. Manat de pasiune si de nevoia de a marca, cu profesionalism, tocmai profesionalismul.
ANDREEA ESCA
eroii zilelor noastre andreea esca
Profesionalismul se transmite. Uneori dincolo de ecran, reusind sa strabata, pe calea undelor, si sa dobandeasca esentiala calitate a mirarii. Captarea atentiei.
Si nu pot sa ma-nclin pentru asta decat in fata Andreei Esca. Un model de conduita si in acelasi timp, un exemplu concret despre cum se face aceasta meserie nobila, care nu este nicidecum atat de usoara ori puerila, precum e caracterizata de multi. Mai nou, e si pe unde radio, la Europa FM, acolo unde-i descoase pe multi si unde trateaza cu umor si simplitate stari de fapt si personaje din toate categoriile pe care si le-ar dori un moderator.
Daca reusesti sa devii formator indirect pentru o intreaga generatie de reporteri, de jurnalisti si oameni de televiziune, care si-au pus fiecare strop de talent in slujirea acestei vocatii luminate, te poti considera implinit. Iar Andreea este, caci bazele a ceea ce inseamna azi televiziune si oameni cu pasiune ce-si doresc sa realizeze imagini memorabile, au fost cladite, in timp, de ea.
Omului discret si pozitiv, care modifica perceptii si impune trenduri, nu merita decat sa ii acordam aprecierea colectiva. Trecand dincolo de acea cutie ce raspandeste ura si iubire, intelepciune si deznadejde, Andreea Esca e material didactic pentru cei ce vor sa descopere ce inseamna lucrul bine facut, temeinic, fara urme de indoiala si sovaieli specifice romanului.
Andreea Esca este un exemplu in manevrarea imaginii, atentiei si a cuvantului, alaturi de care a jonglat, timp de aproape 20 de ani, vrand sa invinga ideea preconceputa ca un stirist nu este decat un simplu cititor de prompter. Iar pentru carcotasi, e bine de stiut ca exista o arta si in lectura. Cu atat mai mult cand ceea ce citesti e ceea ce ai formulat.
Si oare cate seri nu am asteptat, fiecare dintre noi, ora 19.00, ca sa descoperim noutatea? Iar atunci cand un om transmite mai mult decat poate face noutatea, imbracand-o pe cea din urma cu substanta si dandu-i sens si viata, se intampla ca informatia sa capete alta nuanta.
Asta a facut Andreea Esca cu stirea, cu PRO TV, cu propria imagine. Le-a insufletit, pastrand in acelasi timp dozajul, determinarea, tonul grav si dictia de a rosti. De a rosti fraze, idei, povesti, minuni ori fapte banale. Si poate ca un fapt banal, fara caracter de stire senzationala, prinde continut doar pentru ca Andreea Esca stie cum sa-l transmita. Spui PRO TV, spui Andreea Esca. Spui stiri, spui Andreea Esca. De indraznesti sa spui si excelenta in transmiterea informatiilor, tot catre Andreea te poarta gandul. Ma-nclin in special rigurozitatii de care a dat dovada in construirea acestei imagini, si in fata unei personalitati marcante pentru notiunea de televiziune libera din Romania.
Andreea Esca e dovada ca se poate face performanta in stiri, fara sa modifici valori, fara sa epatezi prin falsitate, impunand astfel un stil propriu. La care toti tind. Si daca la toate, adaugam si loialitatea fata de brand, izvorata din respingerea compromisului, avem o imagine completa si complexa. Imaginea profesionalismului. Si a unui stirist. Ce nu mai are nevoie de nici o prezentare. Buna seara, Romania! Buna seara, Bucuresti !
MARIUS MANOLE
Ma-nclin si multumesc, ca spectator, fara a sta pe ganduri, comportarii firesti in creatie, dementei unui rol desprins parca din carti, dar care e atat de real in toate incat uneori te intrebi de unde se nasc puterile si fricile sale, inaltarile si cautarile. Eu as spune ca e un fenomen si nu cred ca reliefarea construita de mine acum e relativa si subiectiva.
Mai mult, l-as nominaliza la produse de export, la bun de consum national, privat. Acel tip de personaj pe care ajungem sa il iubim atat de mult pentru talentul sau uimitor incat, egoisti fiind, am vrea sa fim singurii care beneficiaza de serviciile sale artistice. Ma-nclin unei atitudini pentru o viata ce a fost daruita teatrului si scenei. Celui mai maret actor al noului val. Marius Manole!
Pentru felul în care profilezi portrete, pentru maniera în care-ți joci viața, pentru rolul unic pe care ai decis de unul singur să-l joci în mai multe episoade. Și chiar pentru nebunia din care nu faci mare caz. Nebunia de a crea, din multe caractere, unul singur !
Marius Manole e un spirit neobosit. Joacă, în același timp, în mai multe piese odată, încât uneori te întrebi dacă nu e clonat sau dacă nu face, ca artiștii, playback cu replicile. Iar interpretarea sa, pentru un rol oricât de banal, e magistrală, făcând din acel personaj, unul pe care nu ai cum să-l uiți. Da, Marius Manole te face să-l reții. Pe el și teatrul. Și e un talent care merită oferit ca exemplu, într-un peisaj în care valorile acestei bresle sunt oricum inversate. Ca să nu mai pomenim de valorile colective !
Repet, poate ca sunt si subiectiv. Ne leaga un om care a sesizat in ambii ceva. Ceva ce a facut ulterior sa ne contureze destinul. Formati la Iasi. Si eu si Marius am avut aceeasi diriginta la gimnaziu. Eu la finalul carierei ei, el la început. Inca din acea vreme isi facea cunoscut talentul, impunandu-se prin exuberanța, inventivitate, ghidusie artistica in fata celor ce poate erau mai buni decat el la invatatură, dar nu aveau ce e cel mai important. Farmec. Si talent.
Marius e talentat. Iar talentul acesta  l-a facut sa-si joace viata ca pe un rol cu personaj unic. Un monolog cu editii ce sunt în permanenta revizuite. Si atentie, are numai 38 de ani ! Marius e magnet. Atrage, face, coase, desface, incat mai toti ar vrea sa-l reinventeze. Cred ca, prin el, teatrul romanesc mai are o speranta la eternitatea manualelor istoriei de peste sute de ani. Maestrii scenei i-au acordat girul, iar el face ca fiecare traire pusa pe scena sa fie asa cum trebuie să fie.
El este cum vrea el sa fie. Simplu, facand ce-i place, cu orice risc, fara compromisuri prea mari, reusind sa-si impuna rapid numele ca un etalon la care sa te poti raporta. De asta aduce lumea la teatru. Si oamenii vin sa-l vada. Mai nou, omul danseaza. Cum nu prea o fac altii din show-ul cu pricina si ne da iar o palma legata de determinare si profesionalism. Il puteti vota, in fiecare luni, in cadrul emisiunii de la PRO TV – „UITE CINE DANSEAZA”. Marius Manole, intr-o inima de caine sta existenta, chiar si eternitatea… Iar tu ai ales sa taci latrand! Pentru un actor ce nu se grabește, ma-nclin !
Load More Related Articles
 • NU NE PASĂ!

  Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…
 • AU RĂPIT LUMINA!

  Întreaga lume-i într-un concediu medical prelungit, fără prescripție sau scutiri, cu o rea…
 • draga

  DRAG DE DRAGA NOASTRĂ!

  Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Teatrul nu este o …
Load More By Narcis Avadanei
 • NU NE PASĂ!

  Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…
 • AU RĂPIT LUMINA!

  Întreaga lume-i într-un concediu medical prelungit, fără prescripție sau scutiri, cu o rea…
 • NOI

  Deseori ne-ascundem de noi, fără ca măcar să ne pese de faptul că ne facem rău. Ne punem l…
Load More In Stop cadru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

NU NE PASĂ!

Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…