Home Interviews INTERVIU | The Kryptonite Sparks „Unele vise prind viață, altele se pierd pe drum.”

INTERVIU | The Kryptonite Sparks „Unele vise prind viață, altele se pierd pe drum.”

21 min read

Astăzi aflăm mai multe despre The Kryptonite Sparks, un power-trio incandescent, o combinație eclectică de indie, alternative și hard rock, cu influențe din Cream, Arctic Monkeys, Foals, Black Sabbath și Pink Floyd. După Și Golanii Beau Ceai, Ești, Ne Ascundem și I/N/T/E/R/L/O/C/U/T/O/R/ care s-au bucurat de heavy rotation la Radio Guerrilla și TANANANA, au lansat de curând single-ul „3310_(Suflete_în_ghiozdan)” pe care abia așteptăm să îl ascultăm live la festivalul Rocanotherworld ((23 – 27 iunie, Iași). Răzvan Diaconu, Rareș Diaconu și Răzvan Anton au rămas aproape de comunitatea TKS într-o perioadă în care nu era posibil fizic, iar acum sunt entuziasmați să se întâlnească cu publicul și se pregătesc pentru o vară plină de showuri live care le permit să își dezvăluie adevăratul potențial.

The Kryptonite Sparks
The Kryptonite Sparks
Felicitări pentru noul single, „3310_(Suflete_în_ghiozdan)”! Ne-am bucura să auzim de la voi semnificația metaforei din titlu și cum a venit ideea piesei.

Îți mulțumim! 3310 pentru mine vine de la telefonul ăla vechi de la Nokia pe care îl avea o grămadă de lume pe la începutul anilor 2000, când eram noi mici. The unbreakable-brick phone. The pocket-football phone. Ăla care ajunge în centrul pământului dacă-l scapi pe jos. Dar poate Răzvan v-ar zice că vine de la altceva. Cine știe, pentru fiecare poate să însemne ceva diferit. Mai e și ideea de countdown greșit, gen 3 3 1 0 „cine nu-i gata, îl iau cu lopata” sort of thing. Sufletele (sau visele, așa cum se schimbă versul în piesă) în ghiozdan sunt toate ideile și planurile pe care le aveam când eram mici. E ca o mulțime de device-uri din alea cu animale – Tamagotchi – pe unele reușești să le ții în viață cu plimbări, mâncare și apă, dar unele se pierd pe sub canapele când ești în vizită la rude și nu le mai găsești niciodată. Unele vise prind viață, altele se pierd pe drum.

Lansarea a venit și cu o idee fresh, o invitație la povestiri din școală, liceu sau facultate pe care plănuiți să le transformați într-o expoziție digitală cu amintiri. Spuneți-ne un pic despre acest proiect.

Ideea cu poveștile a venit super organic. Lansasem piesa și am început să observăm că oamenii rezonează cu versurile piesei și că îi duce mult cu gândul către perioada asta de școală, liceu. Au început să povestească în comentarii despre cum era atunci. Drept urmare am zis „Okay, poate sunt mai mulți oameni care vor simți nevoia să facă asta…”, așa că am lansat provocarea către apropiați în primul rând, mai apoi către toată comunitatea noastră. Mi se pare fantastică ideea că în aceeași secțiune de comentarii se adună și povestesc foști colegi de școală, proaspăt absolvenți de liceu, dar și persoane care au trecut prin sistemul educațional cu mult înainte ca Pluto să nu mai fie a noua planetă din sistemul nostru solar. E fain doar să scrollezi prin comentarii și să vezi cum a simțit fiecare perioada aia a vieții lor.

Ne povestiți și una dintre experiențele voastre memorabile din perioada aceea?

O experiență turning-point pentru mine a fost primul concert la care am cântat, la Balul Bobocilor ATL 2008(ish), cu o trupă a cărui nume n-o mai țin minte. Țin minte că problema mea nu era că nu știam cum să cânt piesele – pe partea asta eram pregătit – însă efectiv nu știam ce trebuie să fac pe scenă.:)) Gen să stau, mă mișc, bâțâi din șolduri, dau din cap sau ce? Până la urmă am încercat să îl urmăresc pe chitaristul trupei, Andy, să copiez mișcările lui. Asta a funcționat okay…cred? Got through it fine, though!

Videoclipurile TKS, chiar și când e vorba de un lyric video animat, cum este cel cu care ați lansat cel mai nou single, sunt inedite, spun o poveste și transmit mesajul piesei. Cine vine cu ideile pe partea asta? Cu cine colaborați pentru imagine, regie, animație?

Cheers, mă bucur să aud că apreciați seria noastră de lyric videos! În cazul ultimelor single-uri (Cine Râde La Urmă, Sincrodestin și 3310), am luat ca atare limitările ce vin cu perioada asta de pandemie. Încă de la primul video din seria asta am pornit cu ideea că trebuie să avem un concept pe care-l putem executa în studio-ul nostru, fără prea mult timp de pre-producție, cu un personal minim și fără prea mult buget. Asta, mashed up cu o idee pe care voiam să o punem în practică de multă vreme – și-anume integrarea proiecției în unul din videoclipurile noastre – au dus la conceptul lyric video-urilor. La partea de concept am lucrat eu, Răzvan și Ciprian Maxim – am contribuit toți trei cu idei și imagini care ar putea fi integrate în proiecție. De animație s-a ocupat tot Ciprian Maxim, un TKS MVP – lucrăm împreună pe concepte și clipuri încă de la începuturile The Kryptonite Sparks. E ca un frate pentru noi.

Ați început o serie de vloguri – „Scântei de Kryptonită” – „un life vlog de artist cu trupa ta preferată, The Kryptonite Sparks”, dar și o emisiune pe Twitch. În toate sunt prezente carisma, umorul și o atmosferă relaxantă care vă aduce mai aproape de cei care vă urmăresc. Ce v-a motivat să diversificați conținutul pe care îl creați și să fiți prezenți pe mai multe platforme?

Știi că era vorba aia pe net că dacă intri în casa cuiva și n-are cărți pe rafturi să fugi sau ceva. Eh, la fel mi se pare că e și cu umorul. You can’t take yourself too seriously, altfel viața devine prea grim și atmosfera prea tensionată. Am început seria „Friday Gaming Nights w/Friends” pe Twitch ca un mod de a ne apropia de comunitatea noastră în perioada în care ne era imposibil să o facem fizic, dar și ca o scuză să ne vedem cu prietenii noștri online, să stăm de vorbă, să ne jucăm împreună și să ne relaxăm după o săptămână full de lucru. Acum am mutat emisiunea miercuri, pentru că în multe din zilele de vineri vom avea concerte. (YAY!)

Vlogul de pe Youtube, Scântei de Kryptonită, a început tot din intenția asta de a fi aproape de comunitate și de a deschide ușa către backstage-ul TKS și viața noastră de zi cu zi. Experimentăm cu mai multe platforme pentru că pe de-o parte și oamenii de pe fiecare platformă se așteaptă să vadă alt tip de conținut, iar pe de altă parte și noi vrem să vedem ce funcționează pentru noi, ce ne face și nouă plăcere cel mai mult să creăm.

La începutul anului ne-am deschis chiar și un cont de Patreon, unde oamenii ne pot susține activitatea în mod direct, printr-un subscription lunar. Am făcut pack-uri pentru toate bugetele – știm cum e să fii student și on a really tight budget. La schimb, oamenii au acces mai devreme la muzica noastră nouă, organizăm și polls unde ei decid unele elemente ale viitoarelor noastre release-uri, au reduceri pe magazinul nostru online etc. E fain!

Păstrați legătura cu cei care ascultă muzică, sunteți activi în comentarii, încurajați și shareuiți fan art, contribuiți activ la spiritul de comunitate. Cum este comunitatea TKS?

Comunitatea TKS e cea mai mișto comunitate din România. Îi iubim pe toți și pe fiecare-n parte. Hai și tu pe Discordul nostru dacă vrei să faci parte din ea.

Ați avut deja primul vostru concert post-pandemic la Grădina Urbană în București. Cred că și publicul era nerăbdător să vă întâlnească și să danseze pe muzica voastră. Sunteți pregătiți și entuziasmați să reluați drumurile prin țară și concertele live?

DA, nici nu îți poți închipui cât de entuziasmați suntem să o facem. Mi-a fost dor de cântat împreună cu publicul, de meet & greet-ul de după concerte, până și de sandwich-urile cu unt de arahide pregătite de-acasă și devorate în drum spre venue.

Luna aceasta vă vedem la Rocanotherworld în Iași, într-un line up care promite muzică bună și artiști remarcabili. La ce să ne așteptăm de la concertul The Kryptonite Sparks?

Cred că cel mai fain e atunci când nu-ți creezi extrem de multe așteptări și lași muzica să te lovească în piept.

Bine, hai că zic ceva: o să cântăm toate single-urile noastre noi! Pe unele din ele chiar nu le-am mai cântat (în variantă electrică) nicăieri, așa că abia așteptăm să vedem reacția publicului. Până la urmă reacțiile lor decid destul de mult cât și dacă piesele vor rămâne în setlist și pe viitor.

Ați adăugat recent în shop modele noi de tricouri și alte articole de merchandise. Cât de important e pentru voi să oferiți produse de calitate, realizate în colaborare cu artiști români și care respectă principii etice în procesul de producție?

Calitatea și aspectul produselor pe care le vindem pe Shop și la concerte au fost mereu un factor foarte important pentru noi. De la bun început am făcut design-uri pe care și noi le purtăm cu cel mai mare drag. Din 2020 am luat decizia de a face tranziția către produse făcute clean din punct de vedere etic. Lucrăm cu tricouri fair wear, vegan, din bumbac organic, iar curând vom face și celelalte produse (hanorace, accesorii) respectând aceleași principii. Vrem ca oamenii care sunt implicați în procesul de producție a materialelor să fie tratați corect, iar impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător să fie cât de redus ne e nouă posibil. Aplicăm principiile astea și în viața de zi cu zi, deci e normal să vrem ca și produsele magazinului nostru să le respecte.

Pe partea de design lucrăm de cele mai multe ori in-house – toți trei suntem pasionați de graphic design. Răzvan Corneci (Sartrowski, Badjubies) ne-a lăsat cu gura căscată de-așa de multe ori încât în 2017 am decis să-i propunem să lucrăm împreună. Ne-a plăcut foarte mult cum a decurs tot procesul atunci, așa că la începutul anului am mai făcut un design împreună cu el, de data asta pentru Sincrodestin. Suntem foarte happy de cum a ieșit, e disponibil pe site și va fi prezent și la toate concertele pe care le avem în perioada următoare!

Listen

Youtube: http://shorturl.at/bkzU8

Spotify: http://shorturl.at/bikLX

Engage

Instagram: @tksofficial

Facebook: http://fb.com/kryptonitesparks

Merch: http://shop.thekryptonitesparks.com

Tik-Tok: @tksofficial

Citește în continuare INTERVIU | Doru Trăscău: „The Mono Jacks în formula actuală este formația pe care mi-ar fi plăcut să o am la 19 ani”

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Interviews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Expoziție de pictură a artistului Ion Nedelcu, la Opera Națională București

Opera Națională București găzduiește în luna decembrie expoziția de pictură “NED 77 …