Home Fashion INTERVIU | Maria Chi, fotograf de modă: „Frumusețea o găsesc în individualitate, camera citește lumea interioară”

INTERVIU | Maria Chi, fotograf de modă: „Frumusețea o găsesc în individualitate, camera citește lumea interioară”

15 min read

În prezent fotograf de modă cu sediul în Barcelona, Maria a lucrat 10 ani ca director de marketing înainte să se dedice în totalitate pasiunii sale, iar această experiență îi influențează în continuare modul în care abordează fotografia. Scopul său este să realizeze imagini care transmit, să evidențieze atât exteriorul, cât și interiorul și să creeze fotografii care au un impact emoțional asupra privitorului, în timp ce este interesată să mențină o atmosferă pozitivă, făcându-i pe toți cei implicați în proiect să se simtă confortabil pe durata ședinței foto. Editorialele sale au fost publicate în unele dintre cele mai cunoscute reviste de modă din lume, iar noi am încercat să aflăm mai multe detalii despre parcursul său în fotografia de modă și despre pasiunea sa pentru haine și stilul vestimentar, despre care spune că sunt în sine lucrări de artă.

Maria Chi

Când și cum s-a născut pasiunea ta pentru arta fotografică?

M-am născut cu pasiune pentru artă. Cred că este ceva genetic – mama și bunica au absolvit școlile de artă, iar străbunelul meu restaura biserici.

În casa noastră mereu se găseau cărțile artiștilor din perioada renascentistă și deseori mergeam cu mama la muzee. În perioada adolescenței, când am studiat în New York timp de 2 ani, am vizitat Metropolitan Museum de sute de ori. Dar pasiunea pentru fotografie s-a născut mai târziu când eram în al doilea concediu de maternitate. Aveam o cameră acasă pe care am pus mâna și am început să fotografiez. Și mi-a plăcut! Apoi am urmat școala de fotografie și, de asemenea, am studiat foarte mult din cursurile de pe internet.

Cum ai ajuns la fotografia de modă?

Când am început cursurile de fotografie, am început imediat cu fotografia de modă. A fost pasiunea mea de la bun început.

Ce te-a atras și care sunt provocările acestei nișe?

Îmi place fotografia de modă pentru că îmi place stilul. Hainele și stilul sunt ca niște lucrări de artă. Au propria arhitectură, textură și culoare. Stilul creează o dispoziție. Îmi place să citesc starea pe care o transmit vestimentația și stilul și să creez cu ajutorul modelului imagini care pot transmite în întregime acea stare de spirit.

În ceea ce privește provocările, cred că fotograful de modă trebuie să aibă, de asemenea, unele cunoștințe și să simtă moda și stilul.

Care au fost influențele majore din parcursul tău în acest domeniu?

Inspirația majoră pentru mine este pictura flamandă, cei mai mari fotografi de modă din trecut și prezent. Îi admir pe mulți dintre ei, dar prima mea pasiune a fost Steven Meisel. Cred că revista Vogue mi-a influențat creșterea – când filmez și apoi retușez, mă întreb mereu „Poate fi această imagine în Vogue?”. De asemenea, toți acei oameni care mi-au spus că fac poze „proaste” mi-au influențat evoluția.

Cum ți-ai defini stilul?

Aceasta este o întrebare foarte grea pentru mine. După șase ani de fotografie, pot spune că am ajuns să înțeleg ce îmi place și ce nu. Acum știu că pot folosi lumină diferită, dispoziție diferită, retuș diferit. Cred că stilul meu este mai curat, cald, romantic, moale și senzual, dar îmi place, de asemenea, un stil provocator și puternic uneori.

Poate că este greu să descrii în cuvinte un mediu vizual, dar ce urmărești să transmiți în fotografiile tale? Există un element comun, mai presus de temele specifice fiecărui editorial?

Nu știu, cred că pozele mele nu au niciun mesaj. Iau o cameră și fotografiez cum simt. În timpul unei ședințe foto foarte bune, sunt mai mult în stare meditativă. Și după aceea mă simt plină de energie. Ador aceste momente. Arăt ceea ce există deja – dispoziția pe care o transmit hainele. În portrete mă uit mereu la ochi, vreau să văd frumusețea interioară.

Când mă uit la pozele mele, pot vedea un element comun – îți poți da seama că au fost făcute de o singură persoană, dar să spun de ce arată la fel deja e mai greu.

Care sunt câteva din realizările care au reprezentat etape importante în cariera ta?

Cred că prima mea mare realizare a fost premiul „Cel mai bun fotograf de modă nou-venit al Moldovei în 2016”, din partea Instyle Moldova. De asemenea, unul dintre repere a fost lucrul pentru Instyle Moldova și fotografierea coperților. A fost o mare responsabilitate pentru un fotograf începător. Sunt foarte recunoscătoare editorului Julia Okulskaya care a avut încredere în mine. A urmat și publicarea în cele mai cunoscute reviste. Este un nivel nou pentru mine. Dar cred că cele mai mari realizări sunt în viitor.

Care sunt proiectele tale preferate? Fie că vorbim de mood, de locație, echipă sau scopul shootingului, ce te entuziasmează în mod special?

Am două proiecte preferate. Un proiect se numără printre cele mai recente editoriale de modă „The call of the Ocean” pentru Schön. Există un mesaj important în spatele său, „oamenii trebuie să devină mai conștienți de poluarea planetei noastre”. În această ședință foto, fiecare imagine are un element din plastic și modelul reprezintă un pește care a fost aruncat din apa acoperită cu plastic. Și o altă sesiune de fotografii preferată a fost acum 2 ani pentru sicky.mag. Mi-a plăcut totul – stilul și mai ales modelul (care a participat la prezentarea Gucci anul acesta). Am și realizat un portret cu ea, în care arată ca Iisus.

Cât de importantă este relația dintre fotograf și membrii echipei cu care colaborează pentru un editorial sau o campanie?

Relația dintre fotograf și echipă este crucială. Este foarte important să avem încredere în cei cu care lucrăm, să ne respectăm și să fim amabili. Cred că este important în fiecare aspect al vieții. Să spunem adevărul și, de asemenea, să oferim fiecărui profesionist din echipă libertatea de a crea (ultimul punct mi se pare cam greu pentru mine. Cred că tind să controlez totul. Dar lucrez la punctul acesta).

Lucrezi predominant în străinătate. Cum te-ai adaptat și care sunt diferențele între modalitatea de abordare, stilul de lucru, când vine vorba de proiectele din afara țării?

Dacă ar fi să comparăm proiectele din Moldova și Spania, există o mare diferență.

Există mai mulți stiliști talentați în Barcelona, acces mai bun pentru haine de designer, o gamă mai mare de modele internaționale. De asemenea, există o mare diferență în abordarea machiajului. În Moldova, make-up artiștii tind să corecteze fața cu ajutorul makeup-ului, însă în Barcelona se lucrează pe principiile aspectului natural (pielea ar trebui să arate bine, dar natural). Onorariile sunt diferite și, de asemenea, concurența este mai mare.

Ce înseamnă pentru tine frumusețea în imagini?

Frumusețea în imagini pentru mine este un echilibru de lumină, umbre și culori. Oamenii care lucrează cu mine știu că prefer fețele „interesante” și unice, mai degrabă decât cele care sunt doar frumoase. Frumusețea o găsesc în individualitate (camera citește lumea interioară).

Ce sfat ai da celor care sunt la început de drum în fotografia de fashion&beauty, mai ales dacă se regăsesc într-o situație asemănătoare experienței tale, făcând tranziția spre un domeniu creativ?

Aș spune ca mai întâi să „curățați” instagramul de prieteni și să îi urmăriți doar pe cei care vă pot dezvolta un „ochi profesionist” – conturi de artă, muzee, fotografi, stiliști, editoriale, puțini bloggeri (care au un stil apropiat de fashion ca cel care vă interesează).

Fotografiați cât mai mult, experimentați, încercați să vă găsiți propriul stil.

Implicați-vă întotdeauna 100%.

Construiește-ți echipa. Ai încredere în tine și visează la mai mult!

Maria Chi Fashion Photographer www.maria-chi.com

Citește în continuare INTERVIU | Botnari Mihail, sculptor: „Autocunoașterea este o temă pentru întreaga viață, care nu cred să lipsească oricărui artist.”

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Adi Istrate un overthinker de excepție

Adi Istrate este un artist și compozitor pasionat, pentru care muzica a fost mereu o const…