Home Interviews INTERVIU | Botnari Mihail, sculptor: „Autocunoașterea este o temă pentru întreaga viață, care nu cred să lipsească oricărui artist.”

INTERVIU | Botnari Mihail, sculptor: „Autocunoașterea este o temă pentru întreaga viață, care nu cred să lipsească oricărui artist.”

9 min read

Originar din Republica Moldova, Mihail Botnari a făcut cunoștință cu sculptura la Școala Profesională nr. 4 din Chișinău, iar prima plecare din țară, ca student la Universitatea Națională de Arte din București, i-a dat ocazia să continue aprofundarea acestei pasiuni, transformate în meserie și apoi în artă. Prin intermediul bursei Erasmus, a avut parte de o formare internațională, studiind pe parcursul anilor de licență și master inclusiv la Academia de Arte Frumoase din Carrara și la Academia de Arte Frumoase din Roma. Din octombrie 2020 este doctorand în domeniul sculpturii, abordând o temă de cercetare strâns legată de tehnologie și rămânând deschis asupra oricărei oportunități îi apare în cale.

Botnari Mihail
Credite foto: Daniel Tonu
Care a fost parcursul tău în domeniul artei?

Totul a început în Chișinău, ca o pasiune, dar acum este prea puțin spus doar o pasiune.

La Școala Profesională nr. 4 din Chișinău am sculptat pentru prima dată, materialul folosit în acei 3 ani fiind lemnul. Până la vârsta de 15 ani nu am avut legătură cu meșteșugul sau cu arta, iar după meseria de sculptor dobândită, am considerat că trebuie să îmbunătățesc tehnica și cunoștințele, astfel încât am ajuns la Universitatea de Arte unde am început să cunosc domeniul artelor plastice.

Povestește-ne despre fascinația/înclinația de a explora cu diferite materiale.

Aș spune că este un control de situație când stăpânești materiale diverse, nu rămâi încremenit într-un proiect și ai o libertate în exprimare. Este chiar și o fascinație să schimbi proprietățile fizice ale materialelor.

Care sunt temele principale pe care le abordezi în compozițiile tale?

Temele principale sunt viața și moartea, în schimb temele pe care le abordez pe parcursul meu artistic sunt dintre cele mai diverse și sunt strâns legate de parcursul meu pe plan profesional și personal.

Care îți sunt sursele de inspirație? De la ce pornește ideea și ce urmărești să transmiți?

Sursele de inspirație sunt trăirile mele și situațiile din viață raportate la viața celor din jurul meu. Ideea pornește de la o emoție și tot parcursul artistic este de a păstra și de a transmite intensitatea ei maximă.

Sunt lucrările tale încercări de autoanaliză și exprimare a universului interior sau mai mult un instrument de explorare a realității exterioare?

Lucrările mele sunt doar exprimarea universului interior, deoarece chiar și ceea ce eu observ în exterior tot din interiorul meu provine. Cât despre autocunoaștere, este o temă pentru întreaga viață care nu cred să lipsească oricărui artist.

Cu ce provocări se confruntă un artist aflat la început de drum în România?

Provocarea cea mai mare pentru un artist tânăr este de a rămâne în zona de exprimare liberă, deoarece constrângerea bate la orice colț. Totuși, în definitiv, cine știe de câtă libertate are nevoie un artist?

Ce planuri și așteptări ai acum, după terminarea studiilor?

Planurile mele sunt concentrate până la terminarea studiilor doctorale, îmi doresc să fiu pregătit pentru orice oportunitate și cred că aceste studii aprofundate mă vor ajuta să mă cunosc mai bine. Cât despre așteptări, aș greși să spun că am, dar aș greși să spun că nu am.

Cum te poziționezi în practica ta artistică față de contextul social, politic și tehnologic?

Creația mea nu are mesaje politice, posibil pe viitor vor avea, pe când impactul lucrărilor este îndreptat spre contextul social, unde mesajele vin direct spre individ și viața lui. Tehnologicul folosit în arta mea este destul de redus, pentru că lucrul este executat manual prin metode vechi, doar în unele cazuri cu materiale noi. Cu siguranță despre tehnologie voi putea spune mai multe după ce îmi voi încheia studiile doctorale, deoarece tema de cercetare este strâns legată de tehnologie.

Cum se reflectă aceste idei în lucrările tale?

Lucrările mele până în prezent sunt diverse, sunt primii ani de cunoaștere a materialelor și formelor. Abia acum, cu ocazia studiilor doctorale, mă voi concentra într-o direcție și o voi consuma, dar ce va ieși vom vedea.

Unde te pot găsi cei care îți apreciază arta și unde putem vedea sculpturile realizate de tine?

Vizionarea virtuală pe rețelele de socializare că Instagram, Facebook sau www.botnarimihail.com, iar vizionarea directă în București și uneori în Chișinău.

Citește în continuare INTERVIU | Filip Voicu, sculptor: „(…) un obiect tridimensional atrage mai mult curiozitatea individului și îl forțează să caute cu gândul și cu ochiul mai intens.”

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Interviews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…