Home Bloggers INTERVIU | Codrina Apostol – noua muză din online-ul românesc

INTERVIU | Codrina Apostol – noua muză din online-ul românesc

29 min read

Poetul francez Alphonse de Lamartine obișnuia să spună că la începutul tuturor lucrurilor mărețe se află o femeie. O scurtă incursiune în istorie ar putea genera suficiente argumente pentru a-i susține afirmația. Dar de ce să ne întoarcem în trecut când prezentul are atâtea de oferit? Din fericire, trăim vremuri în care femeia este creatoare, și nu doar de viață, ci și de conținut. Întâlnim atât în mediul online, cât și în offline, femei a căror personalitate și al căror caracter sunt infinite surse de inspirație, adevărate eroine cu full-time job, femei care nu se definesc cu jumătăți de măsură. Codrina Apostol este fără doar și poate o astfel de femeie. Vă invităm să descoperiți povestea unei femei care a reușit să creeze cel mai frumos contrast între make-up, grădinărit și bucătărie.

Codrina Apostol

Când ai început activitatea de blogger și ce anume te-a determinat să faci acest pas?

Am început să folosesc această platformă acum trei ani, cu scopul de a face cunoscut portofoliul meu ca make-up artist. Cum am ajuns aici?!…sincer fără nici un plan bine pus la punct! Pur și simplu am observat că postările mele cu imagini din ședințele foto pentru diferite reviste nu aveau prea multe vizualizări. Atunci am decis să fac schimbarea și să ascult cerințele pieței. Un cont de Instagram nișat doar pe make-up nu funcționa, cel puțin nu pentru mine. Am văzut că pozele cu ținute și în general cele de lifestyle prind mult mai bine, așa că m-am adaptat. Nu sunt omul care stă și se plânge, din contră! Nu îmi este rușine să învăț de la alții, chiar dacă sunt mult mai tineri decât mine. Generația mea, cea din ’82, a intrat foarte târziu în contact cu tehnologia, cu tot ce însemnă softuri, calculatoare sau gadget-uri, dar am ales să nu pierd timpul comparând vremurile, ci să acționez. Cine știe, poate în curând voi țopăi și eu, cu stil, pe Tik Tok.

Câteva lucruri despre tine pe care lumea nu le știe?

Am absolvit cu magna cum laude Facultatea de Științe Politice din Salonic și sunt licențiată în statistică electorală și manipulare politică. Mi-am schimbat cariera după mulți ani, fără nici o urmă de regret. Îmi place grădinăritul și, ori de câte ori sunt acasă, în Iași, cu asta mă ocup. Mă relaxează gătitul și sunt deseori întrebată de ce nu deschid un restaurant.

Care este rețeaua de socializare preferată și ce strategie aplici pentru a atrage către site-ul tău?

Îmi desfășor 90% din activitate pe Instagram. Iubesc această platformă pentru că este cea care mi-a introdus microbul în sânge. Adevărul este că a fi prezent mereu în mediul online este o muncă continuă și în mediul offline. Strategii pe termen lung nu am. Ele se schimbă săptămânal pentru că viteza cu care se modifică algoritmii și tehnologia este una impresionantă. De exemplu, nu am nici măcar ore “magice” când ar trebui să postez. Am ales să îmi ascult mereu instinctul și să țin cont de ceea ce se întâmpla în jurul nostru. Nu voi posta despre modă și make-up într-o zi în care, în plan politic sau medical, se întâmplă catastrofe în lumea întreagă. Singurul atu pe care îl am și pe care mă bazez mereu este spontaneitatea! De altfel, sunt o persoană imposibil de cumpărat!

Cum ai reușit să creezi o comunitate în jurul tău și cât contează să păstrezi un dialog cu cei care te urmăresc?

Comunitatea este cea mai importantă! Nu mă duc la culcare până nu răspund la toate mesajele, iar când mă trezesc continui de unde am rămas. Prioritatea mea este să ofer prietenilor mei virtuali toate informațiile de care au nevoie. De cele mai multe ori îmi beau cafeaua cu ei și chiar mă machiez. Fără această comunitate nu aș fi azi aici, răspunzând întrebărilor tale! Cine crede că poate exista în mediul online fără să îi pese de oamenii care îl urmăresc, se înșeală. Poate va funcționa pe termen scurt, dar această platformă nu mai este la început de drum, iar oamenii au învățat să compare și să aleagă. Timpul lor este la fel de prețios ca al meu și ca al tău. Dacă ei găsesc câteva minute să îmi scrie un mesaj, eu de ce nu aș avea timp să le răspund? Recunosc că dedic 3-4 ore zilnic acestei activități, dar îmi place ceea ce fac și nu mă simt obligată. Cu multe dintre fetele care îmi urmăresc activitatea am interacționat și în mediul offline și chiar am dezvoltat frumoase prietenii.

Care este cel mai frumos proiect în care ai fost implicată?

Eu chiar sunt o persoană norocoasă! Am apărut târziu în mediul online, fără un plan de bătaie și fără o strategie concretă. Cu toate acestea, am reușit prin conținutul generat pe pagina mea de Instagram să clarific de la bun început atât principiile, cât și modul după care îmi voi desfășura activitatea. Toate agențiile de PR care m-au contactat știau deja că sunt selectivă în ceea ce privește brand-urile cu care lucrez, dar și cu promovările pe care le fac. Consider că această decizie a fost și cheia succesului meu! Am susținut dintotdeauna frumusețea naturală, iar campaniile pe care le-am acceptat au avut la baza același fundament.

Este bloggingul prioritar în viața ta sau e doar un hobby? Cum îmbini crearea de conținut cu viața personală?

Este meseria mea! Cine spune că o poate face part-time, dar este prezent zi de zi pe această platformă, fie minte, fie se chinuie până ajunge la epuizare fizică și psihică. Cine poate avea două job-uri full time simultan? Este practic imposibil! Iar prezența constantă în mediul online, fie că este vorba de Instagram sau de Tik Tok, reprezintă un post de muncă cu program prelungit și, foarte important, fără concedii!

Iar, la întrebarea legată de timpul petrecut în online și viața personală, mi-aș fi dorit să răspundă soțul sau copilul meu. Eu voi fi subiectivă și, ca orice femeie puternică a secolului XXI, îți voi spune că reușesc să le fac pe toate, perfect! Adevărul este că unele zile sunt mai grele și altele mai ușoare. Iar, dacă printre cititoarele voastre sunt soții sau mame, nu aș vrea să se judece prea aspru crezând că unele femei au puteri supranaturale! Stați liniștite, nici eu nu reușesc să mulțumesc pe toată lumea …lupta cu timpul este cea mai grea!Codrina Apostol

Cum e să fii blogger de succes și mamă?

Blogger de succes nu sunt, deși poate mi-aș dori să mă întorc iar la scris! Dar, piața cere mult vizual, poze sau video, și mai puțină informație scrisă. Am reușit să pun pe muliebrity.ro, blogul meu, o parte dintre articolele pe care le-am publicat în calitate de beauty editor, dar în ultima perioadă am ales video-ul în detrimentul textului. Anul acesta am început să postez din ce în ce mai multe filmulețe pe Instagram și pentru mine este o mare realizare. Sunt o perfecționistă, ca multe dintre noi, și nu public nici un material care să nu mă reprezinte 100%. Dacă înainte puneam presiune pe mine să le fac pe toate, anul acesta am ales să fiu prezentă mai mult pe Instagram, dar cu un conținut cât mai diversificat.

Ce părere are familia ta despre meseria asta, care este cel mai mare sprijin?

Cine mă urmărește deja în online știe că am un soț perfect, așa cum chiar el se autointitulează! Tudor se află în spatele prezenței mele atât de constante, în online. Este fotograful meu și, deși muncește la o distanța de aproximativ 70 km de casă, și face naveta zilnic, tot găsește timp de o “pozică”. Tot el este cel care mă îndeamnă să fac postări în zilele când poate nu aș avea dispoziția necesară să o fac! Este persoana care m-a susținut de la bun început, chiar și atunci când eu nu realizam că ocupația aceasta poate deveni noua mea meserie.

Care este mediul tău de lucru ideal și cum îți găsești inspirația?

Reinventarea pentru mine nu mai este demult o provocare, ci un mod de viață. Atunci când nu am evenimente sau shooting-uri în București sau în alte orașe din țară, rămân acasă, la Iași și îmi desfășor activitatea de la sediul firmei, Muliebrity. Fac parte din acea categorie de oameni, care au idei mai multe decât pot pune în practică. Îmi găsesc inspirația în foarte multe lucruri: o piesă vestimentară, o melodie, o plantă, o clădire, o mișcare de dans…în aproximativ orice. De exemplu, la unul dintre masterclass-urile de make-up din Londra am învățat să transform orice sursă de inspirație într-un machiaj. Datorită lui Alex Box, un make-up artist renumit, am învățat să nu îmi fie frică de inepuizabila mea  creativitate și să îmi creez o semnătură în tot ceea ce fac. Este și motivul pentru care nu mă pot lăuda cu un feed neaparat în trend, dar cu unul care este oglinda personalității mele.

Care este după părerea ta unul dintre aspectele cele mai importante din viața unui blogger?

Meseria de creator de conținut pentru mediul online, indiferent de platforma pe care activezi, aduce nenumărate satisfacții, dar și multe provocări. Atunci când pun mâna pe telefon, indiferent dacă urmează să fac o postare sau un instastory, cel mai important lucru pentru mine este percepția corectă a mesajului de către urmăritor. Verific toate informațiile înainte de a le face publice! Deși, mediul în care îmi desfășor activitatea este unul fără restricții și de multe ori fără cenzură, nu uit nici o clipă că în spatele telefonului poate fi un adolescent ușor influențabil. Oamenii care lucrează în acest domeniu nu sunt agenți de vânzări pentru diferite brand-uri și trag speranță că această meserie va fi din ce în ce mai apreciată.

Admiri un anume blogger? De ce?

Admir foarte multă lume din online-ul românesc! Ei sunt prezenți cu mult timp înaintea mea și am respect pentru fiecare în parte, indiferent cât de diferit este conținutul pe care îl generăm. Nu este ușor să te menții, să nu cedezi și mai ales să îți păstrezi comunitatea alături. Exact ca în politică! O singură greșeală, o vorbă nepotrivită îți poate dărâma toată munca de ani de zile. Ești judecat de vecini, de familie, darămite de atâtea mii de oameni care te urmăresc?! Sunt zile când poate exprimi greșit ceea ce vrei să transmiți și ești taxat instant! Și, așa și trebuie, atâta timp cât conversațiile sunt constructive și cu intenții bune. Și, ca să fiu mai exactă îți voi spune așa: admir toate fetele care au fost deschizătoare de drum, pe cele care nu și-au cumpărat urmăritori și pe cele care zi de zi muncesc ca să creeze conținut de calitate. Cu alte cuvinte, lista este una mare!

Ce ți-ar plăcea să schimbi la modul de abordare a bloggingului și a creării de conținut online în general?

Absolut nimic! Trierea creatorilor de conținut a început să se întâmple în mod natural, prin rezultatele pe care le livrează. Nu sunt o persoană care să critice, nici în mediul public, dar nici acasă! Mă bucură să văd că atât clienții, cât și agențiile de PR sunt din ce în ce mai atenți la calitatea conținutului, și nu neaparat la cifre.

Știm că esti pasionată de beauty, ne poți oferi câteva sfaturi esențiale pentru un ten sănătos?

Vă rog să citiți ingredientele produselor de beauty pe care le folosiți! Cu o simplă căutare pe Google vei găsi cele mai periculoase ingrediente de care trebuie să te ferești. Salvează-le pe telefon, iar atunci când achiziționezi un produs verifică-l! Sunt și app-uri care te ajută să faci asta, doar scanând codul de bare sau prin simpla introducere a numelui unui produs: Think Dirty și Clean Beauty. Nu te lăsa amăgita de ambalaj sau de numele brand-ului. Stai departe de produsele care conțin siliconi (aici mă refer la primer sau fondul de ten). Într-adevăr, acestea rezistă mult mai bine pe ten, dar folosite zi de zi îți vor cauza multe probleme.

Nu merge la culcare machiată! Nu există scuze! După ce te demachiezi, spală tenul cu un dispozitiv, o perie sau cu o mănușă mai abrazivă. Nici un demachiant din lume nu îți lasă tenul perfect curat, decât dacă  consumi un tub de discuri de demachiat.

Înainte de a cumpăra orice produs cosmetic, creme sau fond de ten, cere o mostră și testează-l acasă. Ce funcționează pentru mine sau prietena ta, nu înseamnă că funcționează și pentru tenul tău. Este și motivul pentru care eu, în online, mereu sfătuiesc fetele să testeze un produs înainte de a îl cumpăra. Rolul meu este să te țin la curent cu toate noutățile, să îți spun dacă observ sau nu rezultate după utilizare, dar, până la urmă toate review-urile rămân păreri subiective. Testează înainte, pentru că nu vei ști cum reacționează un produs pe fața ta sau dacă ai vreo alergie la unul dintre ingrediente.

Codrina Apostol

Un lucru de care nu te poți lipsi?

Codrina, soție și mamă, nu se poate lipsi de familia ei!

Codrina, make-up artist, nu se poate lipsi de 5 culori, farduri cremoase (alb, negru, roșu, verde și albastru) – cu ele pot realiza orice machiaj, chiar și un fond de ten.

Codrina, creator de conținut în online, nu poate fără telefon.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Cea mai ușoară întrebare! Fericirea este egal cu sănătatea. În contextul actual se potrivește mănușă, dar cine mă cunoaște de mai multă vreme, știe că aceasta este urarea mea tuturor celor care își serbează ziua de naștere și tot asta cer și eu. Viața mi-a arătat prin diferite încercări că poți avea toți banii din lume, că poți călători peste mări și țări, că poți fi cel mai bun în meseria ta, dar poți pierde totul într-o secundă dacă nu ai sănătate. De exemplu, eu nu pot funcționa dacă cineva drag mie este bolnav.

Ce proiecte de viitor ai?

Planuri de viitor am învățat să nu îmi mai fac! Nu știm și nu putem controla nici măcar ce se întâmplă săptămâna viitoare, darămite luna viitoare. Trăiesc din plin fiecare zi și mă bucur de tot ce îmi oferă viața, familia și, de ce nu, noua mea meserie!

Interviul cu Codrina Apostol a fost realizat de Dana Bejan pentru Fashion Premium Magazine, nr. 9.

Citește în continuare De vorbă cu Deea Codrea și Ioana Vișănescu despre proiectul #BABEPOWER.

Load More Related Articles
Load More By Bejan Daniela
Load More In Bloggers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Sandra Stoicovici – Little Stories of my Life. Cheia succesului marketingului digital

 Lucrurile frumoase sunt cele pe care le urmărim când nu avem timp, cele pe care le rezerv…