Home Fashion INTERVIU | Andreea Cristea (@stilettoshades) – influencer și antreprenor român la Londra

INTERVIU | Andreea Cristea (@stilettoshades) – influencer și antreprenor român la Londra

11 min read

Nu oricine posedă un profil pe rețelele de socializare poate fi influencer. Andreea Cristea, tânăra româncă plecată la studii în Londra, ne povestește cum a ajuns să facă campanii pentru marile branduri internaționale și care sunt secretele reușitei sale. „Deși nu am o problemă cu numele de influencer, pentru că îi înțeleg proveniența ca termen de marketing, cred că ceea ce mă descrie cel mai bine este termenul de antreprenor.”

interviu Andreea Cristea stilettoshades

Care este legătura ta cu Londra și cum ai ajuns să te muți acolo?

Londra a fost și va fi a doua mea casă, de la vacanțele din adolescență petrecute pe Kensington Palace Gardens, la toate amintirile din Notting Hill și verile petrecute la finishing schools (școală de vară pentru fete care învață bunele maniere). Pot spune că mutarea mea în Londra, pentru facultate, a venit în mod natural. Deși am aplicat la câteva universități din Paris și Milano, cred că facultatea de artă și modă din UK este cea mai cunoscută și puternică în industrie. Am studiat la London College of Fashion un double major în Business & Fashion – Fashion Management (cursurile de modă se țineau în faimosul colegiu Central Saint Martins). În prezent activez ca influencer la Londra, sub impresariatul agenției Elite Models, regăsindu-mă în portofoliul lor sub titulatura de talent & creative. Deși nu am o problemă cu numele de influencer, pentru că îi înțeleg proveniența ca termen de marketing, cred că ceea ce mă descrie cel mai bine este termenul de antreprenor. Pe lângă contul de instagram @stilettoshades, dețin o agenție-boutique de consultanță digital, care se numește Shades Management.

Care este partea cea mai frumoasă în această meserie? Dar partea cea mai grea?

Orice industrie și orice meserie are suișurile și coborâșurile ei. Dacă înțelegi sistemul și faci parte din el, atunci poți transforma toate părțile negative în oportunități. Este o meserie nouă, o industrie nouă – lucrurile sunt volatile și trendurile se schimbă de la o zi la alta – fapt ce m-a învățat să transform orice provocare în evoluție personală, atât stilistică, cât și pe partea de business.

Ce înseamnă să fii influencer în Londra? Care crezi că ar fi principala diferență dintre piața din România și cea de acolo?

Principala diferență este mărimea industriei, urmată de istoria acesteia. Londra este una dintre capitalele puternice ale modei, fapt care m-a ajutat să mă dezvolt din punct de vedere artistic. În Londra, totul are altă anvergură: brandurile, campaniile, evenimentele, red carpet-urile, pentru că este un nod artistic internațional.

interviu Andreea Cristea stilettoshades

În România, pentru majoritatea agențiilor, numărul de urmăritori pe care îl ai reprezintă principalul criteriu în alegerea unei colaborări. Ce criterii au englezii atunci când aleg să facă o colaborare cu un influencer?

Numărul de urmăritori este ultimul criteriu pentru branduri și agenții. În Europa, un influencer este echivalentul unui socialite din jargonul de marketing american. Imaginea și stilul de viață al unui influencer sunt cele mai importante criterii. Un influencer reprezintă identitatea și ADN-ul brandului cu care colaborează, atât în social media, cât și la evenimente sau oriunde s-ar duce purtând acel brand. Pe lângă lifestyle, alte criterii ar fi calitatea contentului, imaginea artistică sau comercială a contentului, tipul de evenimente la care influencerul este invitat, tipul de presă pe care persoana o are, gossip magazines sau fashion publications, grupul de prieteni, care are un puternic impact de imagine asupra brandului, mai ales dacă apari în presă sau în social media cu ei.

Care au fost cele mai mari colaborări pe care le-ai avut până acum?

Am lucrat cu branduri de lux, precum Dior, Chaumet, Nicholas Kirkwood, Chopard, Tag Heure, Christian Louboutin, Bvulgari și multe alte branduri sonore.

La ce evenimente de mare anvergură ai luat parte?

Am fost invitată la Festivalul de Film de la Cannes, la BAFTA Awards, BRIT Awards și multe alte petreceri din industria modei.

Ce vedete internaționale ai cunoscut prin prisma meseriei?

Am cunoscut multe vedete la petreceri și decernări de premii: Penelope Cruz, Joaquin Phoenix, Andie MacDowell, Ellie Golding, Christina Aguilera, Kylie Minogue, Joan Collins, Ashley Roberts & Nicole Scherzinger de la Pussycat Dolls, tenismena mea preferată, Garbine Muguruza, Justin Bieber și mulți alții. Dar ei sunt cei cu care am vorbit, povestit și mi-au lăsat o amintire frumoasă.

Ce schimbări au survenit în lumea modei odată cu pandemia și în ce mod te-au afectat?

În primul rând, nu s-a mai ținut Fashion Week-ul. Apoi, afectate de pandemie, brandurile nu au mai făcut atât de multe campanii digitale și, implicit, a scăzut numărul de colaborări. Pandemia a venit și odată cu Brexitul în UK, o combinație fatală pentru industria modei. Problemelor provocate de contextul mondial li s-au mai adăugat și taxele suplimentare.

Intenționezi într-un viitor apropiat să te reîntorci în țară?

M-am întors în România pentru perioada pandemiei pentru a fi mai aproape de familie. Eu nu consider ca există distanțe în Europa sau un singur loc în care poți locui. Nu știu ce îmi aduce viitorul, dar sigur o să revin câteva luni pe an în țară.

Un sfat pe care l-ai da persoanelor care vor să activeze în acest domeniu:

Din punctul meu de vedere, moda, ca imagine arhetipală, este o stare de spirit și o calitate creativă cu care te naști, ce trebuie cultivată în timp; simultan, partea de business a industriei se învață atât la facultate, cât și în practică, mai ales când ești tânăr și ai tot timpul din lume să faci internshipuri peste internshipuri. Nu știu dacă pot da un singur sfat, dar cel mai important ar fi cultivarea inteligenței emoționale, a creativității, crearea de contacte, o identitate bine definită, perseverența și un apetit pentru distracție.

Ce te entuziasmează pentru viitor?

Pe perioada pandemiei am realizat că pot aduce inovație și digitalizare pentru publicul românesc. De aceea, acum lucrez la un proiect care va ușura lifestyle-ul pasionaților de beauty din Romania, pe nume Direction.Beauty.

Citește în continuare INTERVIU | Sweet Paprika – Gabriela Atanasov: „Everybody can be a sweet paprika girl”

Load More Related Articles
Load More By Bejan Daniela
Load More In Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Sandra Stoicovici – Little Stories of my Life. Cheia succesului marketingului digital

 Lucrurile frumoase sunt cele pe care le urmărim când nu avem timp, cele pe care le rezerv…