Home Arts INTERVIU | Artshape Design sau cum devin visele realitate

INTERVIU | Artshape Design sau cum devin visele realitate

21 min read

Unii oameni se hrănesc cu frumos, cu împlinirea celor mai mare vise plini de entuziasm și determinare. În această poveste, visul a fost Artshape Design, un brand autentic creat din emoție și dorință care s-a materializat într-un studio de design interior cu galerie de artă proprie, ce proiectează și produce piese de mobilier unice, corpuri de iluminat, obiecte de decor și lucrări de artă. Vă prezentăm în rândurile ce urmează povestea Alexandrei Brinzac, fondatoarea Artshape Design, care își propune să construiască o comunitate și să susțină femeile care își doresc să afle mai multe despre acest domeniu.

Când și cum a luat naștere povestea brandului Artshape Design?

Sunt inginer și designer de profesie, iar recent am devenit antreprenor în domeniul de design interior și producție de obiecte de design. Împreună cu colegul si ajutorul meu, Puscas Laszlo, care este sculptor, reprezentăm Artshape Design Studio, un atelier care s-a născut acum un an și care cuprinde galerie de artă proprie, care proiectează și produce piese unice de mobilier, corpuri de iluminat, accesorii și decorațiuni, dar și lucrări de artă.

Cum a început totul?

De la o discuție cu fratele meu la un pahar de vin. Deși subiectul era despre viitorul lui, întrebarea „Care ar fi cel mai mare vis al tău dacă ai beneficia de resurse nelimitate?” m-a determinat pe mine sa îmi schimb viziunea. Astfel am găsit răspunsul mult așteptat. Așa a luat naștere Artshape Design, care ulterior a prins contur, devenind realitatea după care tânjeam: atelierul unde pot da frâu liber gândului, unde ideile iau naștere și prind formă, locul în care îmi pot privi cu satisfacție lucrările, locul în care le pot expune pentru a fi admirate.

Mi-a luat ceva timp până să acționez, deoarece aveam deja un confort profesional și financiar, la care mi-a fost greu să renunț. Deși am studiat Design Interior și Design Peisager, primii ani de experiență profesională i-am petrecut în alte domenii. Însă pasiunea și interesul pentru artele plastice au învins și într-un final am riscat. Prima acțiune pe care am decis să o fac în acest sens, a fost participarea la un concurs pentru fonduri europene privind regiunea de Nord-Vest a Transilvaniei alături de alți 300 de oameni, din care erau aleși doar 60 de căștigători. Am scris singură proiectul și spre surprinderea mea m-am numărat printre primii 3 câștigători. Abia atunci am realizat că visul meu începe să prindă contur și că mă așteaptă multe provocări și obstacole, însă am pornit la drum cu entuziasm si determinare.Artshape Design

Cum s-a dezvoltat interesul tău pentru artă?

Interesul meu pentru măiestrie și meșteșug a început de la o vârstă foarte fragedă și mi-a fost insuflat de către bunicul meu care era la rândul lui foarte pasionat de artă, având multe lucrări expuse prin toată casă. Toată viața lui a schițat și a desenat, era un intelectual care mi-a stimulat creativitatea încă de la varsta de trei ani când mi-a pus pentru prima dată creionul în mână și m-a învățat să desenez. Avea o imaginație foarte bogată și mereu inventa povești, a contribuit enorm de mult la creativitatea mea, mi-a deschis apetitul pentru natură și m-a făcut să înțeleg că inspirația se găsește în jurul nostru. La șase ani am început sa studiez desenul și pictura la clubul de artă Casa Artelor, din orașul Sebeș.

În ce măsură contează talentul şi cât contează studiile şi orele multe de lucru pentru a te face remarcat în acest domeniu?

Cred cu certitudine că în cazul nostru acest procentaj este reflectat în proporție de 50% de viziune artistică, talent și tot ceea ce îți poate genera simțul creativ, iar 50% reprezintă muncă asiduă și studii. Este un drum foarte greu de parcurs, iar învățatul nu se termină niciodată. În ceea ce privește execuția lucrărilor, perfecționarea vine odată cu timpul și cu exercițiul, iar provocarea este și mai mare când realizezi piese unicat, niciuna nu-i ca alta.

Cum se deosebește artistul de meseriaș? 

Greu de răspuns la această întrebare, însă sunt de părere că un meseriaș este deja un artist, iar un artist învață să devină meseriaș toată viața. Cred că artistul este definit de societate, în timp ce meseriașul de finețea lucrărilor sale. 

Lucrările Artshape Design sunt adevărate opere de artă. Cum ai defini stilul tău ca designer?

Multumim pentru aprecieri. Cred că avem o apartenență la mai multe stiluri de design de obiect, pentru că încercăm să combinăm simultan mai multe modalități de exprimare în lucrările noastre. Mă concentrez pe elementul artistic în produsele create și caut să le dau o notă de unicitate, încerc să mă îndrept către collectible design, care promovează ideea de funcționalitate a unei lucrări de artă. Însă stilul definit de forma obiectelor noastre este un stil minimalist, uneori combinat cu stilul eclectic, iar natura materialelor noastre ilustrează o armonie între glamourous și minimalist. În calitate de artist, mă încadrez la stilul abstract, muncesc foarte mult pentru a definitiva un stil, pentru mine această amprentă a stilului e asemeni unei semnături, recognoscibilă publicului meu doar prin tehnicile abordate și prin natura lucrării.

Ai un artist preferat care te-a inspirat în această direcție?

Am mai multi artiști preferați, în fiecare săptămână descopăr unul nou care mă inspiră, însă cea care m-a inspirat cel mai mult este Maria Pergay, nu voi uita niciodată cât de impresionată am fost când i-am descoperit lucrările.

Cum îți antrenezi creativitatea?

Mă antrenez zi de zi, sunt o persoană activă, temperamentală, curioasă, dar și ușor haotică pentru că mintea mea funcționează pe modul brainstorming continuu; am o gândire de tip divergentă, mereu trebuie să am un caiet de schițe cu mine, pentru că absolut orice din jur mă poate inspira.

Care sunt elementele specifice? Ce materiale sau tehnici deosebite folosiți?

Specifice sunt elementele sculpturale și pictate pe care încercăm să le încorporăm în toate lucrările. Materialele pe care le folosim sunt variate, iar combinațiile pe care le facem între materiale sunt neconvenționale, de la ciment cu sticlă, ceramică cu metal, blănuri reciclate cu metal, până la picturi încorporate în piese de mobilier. Când concep o lucrare nouă, urmăresc mereu o hiperbolizare a acesteia, mă gândesc ce anume m-ar face pe mine să examinez o lucrare, gândindu-mă: Oare cum a fost executată aceasta? Oare ce fel de tehnici s-au folosit?

Ai o piesă sau o colecție preferată din tot ceea ce ați făcut până acum?

În momentul în care sunt finalizate, toate devin preferatele mele, sunt uluită de acest proces, să îmi privesc schițele devenind obiecte reale. Fiecare colecție are o mică poveste în spate, ceea ce le face să fie speciale pentru mine. Ceea ce ne definește și ne inspiră în creațiile noastre sunt elementele și texturile organice, picturile abstracte, precum și design-urile sculpturale. Când începem un nou proiect, facem în așa fel încât să îl asociem unui concept sau unei tematici, concepem mai multe produse diferite care să respecte tematica stabilită, având astfel mai multe colecții. Avem de exemplu Colecția „PAN FLUTE”, „LABYRINTHINE” sau „VETRO ASTRATTO”. Fiecare colecție are propriul fir narativ: „Pan Flute” este inspirată din instrumente muzicale, precum naiul și orga, „Labyrinthine“ este inspirată de jocul și complexitatea unui labirint în care urmărești îmbinările și direcțiile liniilor, în timp ce „Vetro Astratto” este influențată de Art Nouveau și de tehnica vitraliilor, unde am încercat să reinterpretăm pictura pe sticlă și să o abstractizăm.

Artshape Design

Unde sunt realizate aceste piese și unde le putem vedea? 

Piesele sunt realizate în atelierul nostru situat în Cluj-Napoca și le puteți vedea pe rețelele noastre de socializare și în curând și pe site-ul nostru, care este în construcție momentan. Avem în plan colaborări în care să ne expunem lucrările și în diverse showroom-uri, galerii, spații cu vizibilitate publică.

Când te-ai simțit cu adevărat încrezătoare în ceea ce faci?

În momentul în care am fost invitată de către organizatorii evenimentului Milan Design Week, acesta fiind unul dintre cele mai cunoscute și apreciate evenimente de profil, la nivel global, pentru a participa în cadrul acestuia. Atunci am simțit că totul ia amploare, că visul meu se materializează și că munca noastră este remarcată și apreciată.

Care este cea mai mare provocare și care sunt obstacolele cu care te-ai confruntat până acum?

Obstacolele au venit de unde nu mă așteptam, din felul în care eram percepută, pentru unii era neobișnuită prezența unei femei în acest domeniu. Uneori lipsa de cunoștințe tehnice la diverse procese tehnologice mi-a dat mari bătăi de cap, însă pasiunea mea a fost mereu mai puternică și m-a ajutat să trec peste toate încercările acestea, iar acum uitându-mă în urmă mă amuză totul, chiar dacă la vremea respectivă totul părea foarte intimidant si frustrant. Am învățat să sudez, să tai cu flexul, să sculptez, să folosesc utilajele și sculele de mână, cum să gândesc un proiect de la concept la execuție și multe alte lucruri despre care v-aș putea vorbi până dimineață.

Ce te face să continui atunci când nu totul se întâmplă așa cum ți-ai dori? 

Îmi iau o pauză de reflectare și privesc în urmă, când totul era doar un vis și atunci realizez și apreciez în egală măsură atât evoluția mea, cât si a brandului. De asemenea, îmi doresc să ajung un promotor al acestei activități atât pe piața din România, cât și dincolo de hotarele acesteia. Mi-ar plăcea să construiesc o comunitate și să susțin femeile care își doresc să afle mai multe despre acest domeniu, în momentul de față mai sunt doar alte trei doamne în industrie.

Care este visul tău cel mai mare?

Să fim cunoscuți și apreciați la nivel mondial, să ne vedem lucrările expuse în cele mai cunoscute galerii și spații publice din lume.

Artshape Design

Ce ne mai pregătești?

Vă povesteam la început că încercăm să ne construim un stil personal, acum ne dorim să adaptăm și să perfecționăm tehnologiile de prelucrare, pentru că avem proiecte care necesită multă atenție în ceea ce privește execuția și vrem să depășim proiecțiile tehnice ale obiectelor.

Vă invităm să ne urmăriți pe paginile noastre de social media, vă pregătim multe proiecte îndrăznețe.  

https://artshapedesign.com/ 

https://www.facebook.com/artshapedesignstudio/

https://www.instagram.com/artshape.design/

Citește în continuare Arsene Lucian Alexandru: Designeri romani între schimbare și permanență. 

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus pe creație | Ce veți descoperi în paginile noului număr Fashion Premium Magazine

Cele mai intense și creative zile din an au coincis cu pregătirile pentru predarea la tipa…