„Arta de a fi Femeie by Elena Cucicovschi” este primul program transformațional complet din România și singurul din lume care înglobează tehnici și practici deopotrivă străvechi și moderne. Pe lângă rolul educativ, acest proiect are capacitatea de a transforma și a genera schimbări fundamentale în viețile participantelor, schimbări care încep cu dragostea de sine. Aflăm în continuare de la Elena Cucicovschi cum a început drumul evoluției feminine pentru ea și ce a motivat-o să creeze cel mai complex program de life-management feminin din țară.
Cum ai decis că acesta este modul în care îți dorești să lași o amprentă în viețile femeilor? Care sunt temele abordate în acest scop?
Am trecut printr-un divorț și aveam de crescut un copil care era încă mic la acel moment. Îmi doream alături de mine un bărbat puternic însă acțiunile mele nu erau aliniate cu dorințele. Eram mereu tensionată, mereu în căutarea valorilor masculine pe care mi le însușeam. Trăiam un conflict interior de nedescris, deși îmi doream doar armonie și echilibru.
Schimbarea a venit în urma unui training în domeniu vânzărilor dedicat directorilor companiilor de top. Eram singura femeie din sală. Trainerul a văzut cum aplic practic tactici de negociere și mi-a spus atunci ceva ce mi-a schimbat întreaga viziune asupra felului în care mă port print viață. Am înțeles că mă comport ca un bărbat. Atunci, acolo, a început drumul evoluției feminine pentru mine. Am înțeles profund importanța acestui subiect și mi-am dorit din suflet să împart asta cu alte femei. Acum, ani mai târziu, Arta de a fi Femeie, by Elena Cucicovschi este cel mai complex program de life-management feminin din țară!
Cum ai sintetiza esența de a fi femeie?
Nu este ușor să pui în cuvinte esența feminină, este de ordinul divinului. A fi femeie este o virtute, femeia este dătătoare de viață, iubește necondiționat, este puternică dar sensibilă, frumoasă și demnă, își poartă feminitatea zi de zi cu mândrie, ca pe cel mai de preț accesoriu. Femeia este portalul prin care sufletele ajung pe pământ!
Ce reprezintă puterea feminină și cum o accesăm?
Puterea feminină își are bazele în relaxare, plăcere, satisfacție, sexualitate, bucurie și fericire. Feminitatea se află sub semnul principiului pasiv așa că femeile au nevoie întâi să învețe să se relaxeze și să trăiască fiecare clipă cu bucurie dacă vor să afle secretul feminității autentice.
Feminitatea o poți accesa în momentul în care nu mai ai nevoie de carieră, de acțiune sau de testosteron. O accesezi atunci când știi să trăiești frumos, sa fii fericită, să îți păstrezi stilul de viață și responsabilitățile tale de femeie.
De ce crezi că sunt încă subiecte tabu multe dintre temele abordate?
În primul rând din lipsa educației. Apoi, după ce secole întregi femeilor li s-a spus că sexualitatea lor este un păcat și că sunt puse pe acest pământ doar să servească bărbatul și să facă copii, este greu de acceptat că sexualitatea femeii este importantă în primul rând pentru ca ea să își poată îndeplini corect rolul ei în lume.
Subiectele sunt tabu pentru că mamele nu s-au descoperit pe ele însele pentru a putea da mai departe fiicelor puterea feminității, au închis-o undeva și au aruncat cheia. Astfel, le este greu să accepte să se descopere, nu au văzut asta la mamele lor. Trăim într-o societate în care femeia a fost nevoită să fie și bărbat, așa că este greu să accepte că viața trebuie trăită altfel, că senzualitatea este parte din ele, transformând subiectele ce țin de asta în ceva tabu.
Ce au în comun femeile care participă la cursurile, workshopurile, taberele pe care le organizați?
Cel mai tare au în comun o criză personală. Ajung la cursurile mele după ce realizează că este o problemă cu felul în care relaționează cu bărbații din viața lor. Relaționarea este cea mai mare necesitate a femeii pentru că femeia știe că în relaționarea armonioasă este ascunsă fericirea.
Percepția greșită a femeilor este că trăiesc în iubire atunci când iubesc un singur om, iar iubirea nu se rezumă la asta. Cum fericirea nu stă în mâinile bărbaților. Toate femeile au aceste credințe greșite așa că, atunci când ajung la cursuri, întâi trebuie să le ajut să înțeleagă adevărul și apoi să le ajut să evolueze.
Cum arată dragostea de sine bine înțeleasă de o femeie?
Femeia care se iubește pe sine în primul rând se prioritizează, știe că trebuie să se pună pe ea însăși mereu pe primul loc pentru a-și putea atinge starea interioară de fericire pentru ca, mai apoi, să poată fi cea mai bună variantă a ei pentru cei din jurul său. Femeia care se iubește pe sine se răsfață, are grijă de ea mereu, fizic și spiritual, trăiește în plăcere și satisfacție, știe să se poziționeze în fața oamenilor, știe să își păstreze limitele personale și își acordă timp pentru sine în fiecare zi.
De ce consideri că aceste explorări sunt relevante pentru timpurile în care trăim?
Cred că sunt mai relevante acum decât au fost vreodată.
Din păcate, în ziua de astăzi, prioritățile femeilor s-au schimbat și multe dintre ele au obiective masculine, cu prioritate pe carieră. Ajung apoi la o vârstă și își dau seama că fericirea pe care au căutat-o nu se află în aceste lucruri și nu au de fapt valoare pentru ele. Atunci accesează cursurile de feminitate și încep călătoria spre cunoașterea personală și fericire autentică.
În trecut, femeile aveau mai multă deschidere pentru conexiunea divină cu feminitatea lor interioară, erau mult mai axate pe ele însele și mai preocupate de ele. Aveau și mai mult timp pentru asta, nu erau angrenate într-o societate care cerea de la ele ce se cere în ziua de astăzi de la femei.
Ce schimbări poate genera programul în viața celor care participă cu mintea și inima deschise?
Schimbările sunt diferite de la o cursantă la alta, însă punctul de pornire este dragostea de sine. Dezinvoltura, stima de sine crescută, relaxarea, vitalitatea, încredere în forțele proprii și detașarea de factorii externi sunt alte rezultate rapide pe care cursantele începătoare le înregistrează cel mai des. În timp, ajung la rezultate spectaculoase, însă primele și cele mai dese schimbări pe care le văd la femei sunt acestea.
De unde vin pasiunea și energia ta de a dărui aceste cunoștințe care se concretizează într-o experiență transformațională?
În primul rând, sunt fericită pentru femeile care reușesc cu adevărat să își redescopere în ele acea putere creatoare, acel foc care stă la baza feminității și sexualității feminine. Energia mea vine de la ele, îmi aduce fericire faptul că le văd evoluând, le văd cum reușesc să își atingă obiectivele și să se transforme cu ajutorul meu.
Apoi, esența feminină a fost și este mereu prezentă în fiecare femeie, esența feminină este la originea fiecărei femei. Este o esență creatoare care mie îmi dă puterea în fiecare zi să dau mai departe ce am învățat și să ajut femeile să își descopere această energie feminină.
Având în vedere că este un schimb de energie, cum îmbogățește programul experiența ta la nivel personal?
Pot spune cu certitudine că tot ce sunt eu astăzi este datorită oamenilor care m-au auzit cu inima și au avut încredere în mine! Rezultatele cursantelor îmi alimentează motivația și sunt hrana sufletului meu.
Toate cursurile și studiile pe care le-am făcut până acum, și nu am făcut puține, nu valorează nimic în comparație cu experiențele femeilor cu care am lucrat și evoluția lor. Fiecare femeie în parte este un microcosmos într-un macrocosmos, fiecare femeie are lumea sa interioară, un Univers aparte, fiecare poveste de viață este ceva unic, fiecare femeie este unică și irepetabilă, fiecare femeie în parte are propria sa amprentă energetică și, urmărind evoluția lor, mă regăsesc în fiecare femeie, fiecare părticică din mine se regăsește în fiecare femeie, în fiecare poveste. Experiența mea cu aceste femei este bogăția sufletului meu și mă împlinește sufletește și energetic.
Citește în continuare INTERVIU | Monica Odagiu: „Nu mi-aș imagina viața fără artă.”