Home Fashion Celebrul designer catalan Antonio Miró a decedat la vârsta de 74 de ani

Celebrul designer catalan Antonio Miró a decedat la vârsta de 74 de ani

4 min read

Designerul catalan Antonio Miró, o figură importantă în industria modei din Spania, a murit la vârsta de 74 de ani din cauza unui atac de cord, au anunțat autoritățile locale joi, 3 februarie 2022.

Sursă foto: Guillem Medina/Wikipedia

Vestea decesului designerului a întristat întreaga populație spaniolă. Președintele guvernului spaniol, Pere Aragonès, declară că „Amprenta pe care o lasă în interiorul și în afara țării noastre, cu creativitatea sa și o semnătură unică, este de neuitat”. Ministerul culturii spaniole a afirmat pe Twitter că Miró a fost un simbol al modei spaniole, iar ministrul de afaceri al Cataloniei, Roger Torrent, a reacționat la veste menționând că Antonio „a fost o figură de top în lumea modei atât în Catalonia, cât și la nivel internațional”. Jaume Collboni, primul viceprimar al orașului declară că „Fără să îl menționezi pe el, nu poți vorbi despre modă în Barcelona”.

Născut în Sabadell, lângă Barcelona, Miró și-a deschis primul magazin în 1968, când avea 20 de ani, unde și-a vândut ținutele originale și deosebite față ceea ce se afla pe piață la vremea aceea.

În 1976, cu ajutorul mai multor companii spaniole, a lansat brandul ANTONIO MIRÓ  care se ocupa cu vânzarea de îmbrăcăminte pentru bărbați și femei, ieșind în evidență la mai multe evenimente de modă. În afară de afacerea sa, Miró era renumit și pentru că era responsabil cu designul ținutelor folosite la Jocurile Olimpice din 1992, desfășurate la Barcelona, precum și crearea de  uniforme pentru poliția regională catalană.

Cu toate ca Antonio Miró a avut numeroase prezentări de modă îndrăgite, una dintre ele rămâne cea mai emblematică și controversată apariție a  designerului. Pe 18 ianuarie 2007 Antonio Miró a stârnit discuții alegând imigranți ilegali senegalezi ca modele pentru a-și prezenta colecția de toamnă/iarnă 2007-2008 la Barcelona.

Designerul a spus că dorește să atragă atenția asupra situației dificile a africanilor care riscă o călătorie periculoasă pe mare pentru o șansă la o viață mai bună în Europa.

Sursă foto: AFP/GETTY IMAGES

Un an mai târziu, a șocat publicul prezentând prizonieri pe podium. Deoarece creațiile lui spectaculoase nu încetau să uimească, Antonio Miró a câștigat numeroase premii, printre care și Premiul Cristóbal Balenciaga National Fashion în 1987 și the Gold Medal of Fine Arts în 2002.

Citește în continuare Omagiu adus designerului Elio Fiorucci la Fashion Film Festival Milano 2022.

Load More Related Articles
Load More By Cioară Ștefania
Load More In Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Câștigătorii Premiilor Globurile de Aur 2023

A venit timpul să află câștigătorii așteptatelor Globuri de Aur 2023 la cea de a 80-a ediț…