Home Fashion Accessories De ce balaclava a fost cea mai controversată tendință din această iarnă?

De ce balaclava a fost cea mai controversată tendință din această iarnă?

4 min read

Dacă ai fost activ pe platformele de socializare în această iarnă sau ai urmărit prezentările colecțiilor marilor case de modă, cu siguranță ai observat prezența accesoriului vestimentar numit balaclava. Realizată din lână, mohair sau o simplă eșarfă din orice material, aceasta acoperă capul și lasă la vedere întreaga față sau doar ochii.

balaclava
Sursă foto: ZARA/DANIELE VENTURELLI/GETTY IMAGES/MIU MIU

Semănând cu o mască de schi, balaclava este un accesoriu strâmt și adesea tricotat, care acoperă capul, gâtul și umerii. Apare pentru prima dată în timpul Războiului Crimeii (1853), unde și-a luat numele de la orașul-port ucrainean Balaclava. În timpul războiului, acoperirea capului i-a ajutat pe soldați să lupte cu temperaturile foarte scăzute specifice iernilor din Europa de Est.

După ce a dispărut din topul tendințelor de modă timp de câțiva ani, balaclava a revenit în 2021, datorită unor branduri precum Miu Miu, Balenciaga și Marine Serre, care și-au prezentat recent propria interpretare, folosind culori vibrante, diferite materiale textile, dar și bijuterii sau aplicații metalice.

Accesoriul a devenit favoritul iernii, datorită confortului său într-o lume unde purtarea măștii a devenit obligatorie. „Cred că (tendința este) 90% din cauza faptului că oamenii se simt mai confortabil acum având o parte din față acoperită”, a comentat un utilizator pe TikTok. „Această tendință se potrivește foarte bine în pandemie”, a adăugat un alt internaut.

Balaclava seamănă cu un hijab (specific femeilor musulmane). Hijabul este de obicei purtat pentru a menține modestia sau pentru a servi ca simbol religios, dar poate avea semnificații diferite în funcție de purtător. Purtarea unui hijab este adesea o experiență profund personală, iar trendul a stârnit controverse din cauză că balaclava se bucură de adorația publică din aceleași motive pentru care hijabul este criticat. „Oamenii pot purta balaclava și pot fi percepuți ca fiind la modă sau cool, dar un hijab poate fi văzut ca un simbol al opresiunii.”

balaclava
Sursă foto: Habiba Da Silva

Balaclava este o altă oportunitate de a evidenția valorile și frumusețea modei islamice. „Poți să dai jos o balaclava și să renunți la trend, dar rasa, religia și genul sunt lucruri pe care cineva nu le poate abandona”, a spus Sagal Jama, studentă și creator de conținut online.

Citește în continuare Omagiu adus designerului Elio Fiorucci la Fashion Film Festival Milano 2022.

Load More Related Articles
Load More By Cioară Ștefania
Load More In Accessories

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Câștigătorii Premiilor Globurile de Aur 2023

A venit timpul să află câștigătorii așteptatelor Globuri de Aur 2023 la cea de a 80-a ediț…