Home Editorials Familia ta este decizia ta

Familia ta este decizia ta

11 min read

Sună telefonul. Pentru a cincea oară în ultimele zece minute. Jenată de colegii de birou, îl pui în sfârșit pe silențios. Pur și simplu nu mai ai energie să răspunzi, să reiei aceleași discuții interminabile. Te uiți pe fereastră și te întrebi: de ce eu? Cu ce am greșit de am făcut alegerea asta atât de proastă? Cât o să mă mai chinui așa? Apoi îți amintești că ai un copil cu el. E singurul lucru care îți dă motivația necesară să continui. Pentru el, pentru copilul tău. O pată de culoare într-o lume gri-cenușie. Lumea ta.

familia decizia
Sursă foto: Joshua Reddekopp on Unsplash

Rudele nu ți le alegi, dar familia da.

Familia, această celulă de bază a societății. O țintă pentru marea majoritate a oamenilor, fie că vorbim despre bărbați sau despre femei. Uneori o goană pentru a realiza „ceva”. O goană pentru a scăpa de presiunea socială a prietenilor, a părinților sau a bunicilor. O goană de a fi la casa ta. Dar alături de cine? Și cu ce sacrificii?

Familia sau, mai bine spus, noua familie pe care o creezi, este una dintre cele mai importante decizii pe care le poți lua în viață. De ea depind enorm de multe lucruri, de la starea ta emoțională și chiar fizică, starea ta de zi cu zi, la ceea ce vei face în viitor, la modul în care îți vei crește copilul, la cariera pe care o vei avea sau nu. Sunt multe lucruri de cuantificat și tocmai de aceea este o alegere dificilă. Iar alegerea începe cu partenerul.

Dacă ai dubii asupra partenerului, atunci, oricât de greu ar părea, nu pleca la drum cu el. Dacă vrei să te căsătorești doar pentru a intra în rândul lumii, nu o face. Dacă vrei să îți întemeiezi o familie pentru a scăpa de presiunea rudelor, iarăși nu o face. Sunt căile sigure de a te condamna la nefericire.

Este extrem de important ca această alegere pe care o faci pentru viața ta să fie alegerea ta personală. Alegerea voastră. Să vă alegeți unul pe celălalt pentru că vă doriți unul pe altul. Nu pentru a intra in grațiile rudelor sau ale societății care vă dă o bucată de hârtie, numită pompos „Certificat de căsătorie”. Nici pentru a lua mai ușor un credit. Și, mai ales, nu pentru a crește cu orice preț copilul în doi, deși sunt atâtea cazuri în care e mult mai bine să îl crească un singur părinte.

Privește-ți bine partenerul și alege-l cu tot sufletul. Dacă îl alegi. Iar dacă sufletul îți spune nu, indiferent de ce îți zice mintea, înseamnă că e nu. Înseamnă că pe termen lung nu iei cea mai bună decizie. Sunt atât de multe femei distruse de bărbați nepotriviți… și atât de mulți bărbați care ar divorța instantaneu dacă ar putea.

Iar dacă te întrebi ce se întâmplă, de ce familiile nu mai sunt „ca altădată”, acest lucru se întâmplă pentru că valorile oamenilor, în general vorbind, au decăzut. Astăzi nu mai reparăm, schimbăm. Astăzi dăm block și unfriend. Astăzi ne despărțim pentru un like.

Aceste lucruri nu trebuie să ți se întâmple neapărat și ție. Dar pentru asta va trebui să renunți la multe convingeri. Renunță la a mai pune toți bărbații sau toate femeile în aceeași găleată. Renunță să mai faci proiecții conform traumelor din trecut. Renunță la tine pentru a te reinventa într-o formă mai bună, mai frumoasă, mai evoluată.

Pentru ca familia să funcționeze, crearea ei trebuie să fie decizia voastră exclusivă. Regulile după care vă veți ghida, pe care ar fi bine să le stabiliți din start, vi le creați voi așa cum doriți. Puteți merge într-o vacanță, doar voi doi, și le creionați acolo. Creați-vă familia perfectă. Căminul perfect. Viața perfectă. Carierele perfecte, care să vă lase timpul liber necesar. Așa cum o țară are o Constituție, vă puteți crea și voi propria Constituție a familiei. Nu aveți nevoie de nimeni altcineva pentru asta. De fapt, nici nu trebuie să implicați pe altcineva în acest proces. Și, deși „Constituție” este o noțiune asociată cu statul și zona politică, nu aveți nevoie de stat pentru a trăi armonios în doi. Nici măcar de acea hârtie prin care vă este recunoscută uniunea. O hârtie nu înseamnă nimic. Ce este între voi este totul.

De fapt, familia voastră începe atunci când voi decideți asta. Poate fi oricând, nu există reguli în acest sens. Poate fi cu sau fără copii. Poate fi sub ce formă vreți voi, important este să fie dorința voastră exclusivă.

Înțelegere, iubire, respect, răbdare, prețuire, sunt doar câteva din lucrurile pe care ar fi bine să vă bazați noua familie. Mare atenție cu ce valori porniți la drum, deoarece ele vor decide pe termen lung cât de bine vă va fi. Ele vor fi luminile voastre pe timp de noapte și de furtună. Și tot ele, dacă veți ști să le alegeți cu înțelepciune, vă vor scoate la liman în momentele mai grele.

Nu va fi mereu ușor. Viața ne duce deseori către experiențe neașteptate. Dar având omul potrivit alături, aceste experiențe vor fi depășite până la urmă. Și, în loc să ne punem telefoanele pe silențios sau să schimbăm două vorbe din obligație, ne va tresări inima atunci când vom vedea un mesaj sau un apel de la cel iubit. Chiar și după ani, chiar și atunci când cel iubit a albit. Chiar și-atunci vom aștepta momentul în care îl vom strânge în brațe și îi vom spune șoptit un „te iubesc” din toată inima.

Citește în continuare NU NE PASĂ!

Load More Related Articles
  • Femeia cu mască

    Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…
  • Lasă-l liber. Dacă te vrea, va veni el la tine

    Se lasă seara peste oraș. Umbrele întunericului se întind peste clădiri și parcuri. Iar su…
  • Dragoste în vremea izolării

    „Te iubesc, vreau să fim nedespărțiți, să ne petrecem tot timpul liber împreună!”/ „Nu te …
Load More By Dan Trutia
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Femeia cu mască

Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…