Home Editorials Lasă-l liber. Dacă te vrea, va veni el la tine

Lasă-l liber. Dacă te vrea, va veni el la tine

11 min read

Se lasă seara peste oraș. Umbrele întunericului se întind peste clădiri și parcuri. Iar sufletul tău este din ce în ce mai îngrijorat. De o oră îl suni și nu răspunde. Ce se întâmplă? De ce are telefonul închis? Cu cine umblă? Sunt o mulțime de întrebări care îți vin șuvoi în minte, în timp ce inima bubuie sub asaltul lor.

Auzi cheia și te repezi la el, cerându-i socoteală, acuzându-l, fără măcar să îi asculți vorbele. Îți arată telefonul, cu ecranul spart, scăpat pe jos, dar asta nu te liniștește. Ceva în tine păstrează îndoiala și știe că data viitoare vei reacționa la fel. Doar este bărbatul tău.

Și tocmai de aceea, lasă-l liber.

Sunt bărbat și știu ce înseamnă gelozia și neîncrederea de ambele părți. Știu ce înseamnă să îl consideri pe celălalt proprietatea ta. E un lucru care se plătește scump, cu sudoare și uneori cu sânge. Cu certuri interminabile. Cu nopți nedormite și căutat în telefoane. Cu strângeri de inimă de fiecare dată când nu ești împreună cu celălalt. La un moment dat, însă, obosești. Pui punct și o iei de la capăt cu altcineva, sperând că de data asta va fi altfel. Dar nu va fi, pentru că nici tu nu ești altfel.

Un bărbat, la fel ca și o femeie de altfel, îți răspunde conform proiecției tale. Dacă trebuie să îți câștige încrederea de la început, ai pierdut jocul din start. Dacă trebuie să-ți demonstreze maturitate și responsabilitate încă de când ieșiți la primele întâlniri, ai pierdut jocul. Dacă totul se transformă într-un șir de dovezi ce trebuie aduse, ai pierdut jocul. Bărbatul nu te alege pentru a-și căuta probleme. El te alege pentru că își dorește un spațiu sigur, în care să se simtă prețuit și iubit. Ori, dacă alături de tine, trebuie să lupte fără încetare pentru a le obține, rezultatul este previzibil. Va căuta pe altcineva. O nouă relație. Sau o amantă.

Acordă-i bărbatului încă de la început încrederea ta. Nu te costă absolut nimic. Nu te face mai vulnerabilă. Acordă-i prețuirea ta. Acordă-i sinceritatea ta. Dacă nu va fi demn de ea, i-o poți retrage oricând. Dar creează de la început acel spațiu sacru între voi, pe care puteți construi o relație sinceră și asumată, bazată pe voi înșivă și nu pe măști. Sunt destule măști prin social media, nu crezi? Nu încerca să pari altfel decât ești. Prea multe femei, ca și bărbați, cred că trebuie să fie altfel pentru a „avea succes”. Dar succesul obținut în acest mod e ca o casă de paie. Arde la cea mai mică scânteie. Și ajungi să nu mai ai încredere în sexul opus, ceea ce te privează pe tine de cea mai frumoasă experiență a vieții.

O să îmi spui acum că ai avut în trecut bărbați care te-au înșelat sau care nu au fost demni de darurile tale. Foarte adevărat. Dar ce preferi, să te culci în fiecare seară lângă el cu mintea plină de îndoieli? Să te uiți la el mereu ca la un potențial trădător cu care împarți patul? Să înghiți otrava asta zi de zi? Sau să îi dai libertatea de a te alege pe tine, în fiecare zi, știind că poate alege pe oricine dorește el? Iar dacă își dorește pe altcineva, nu îl vei putea opri orice ai face. Pur și simplu, în acel moment, ar trebui să îi dai drumul, locul lui nu mai este lângă tine.

Asta este libertatea pe care i-o poți tu oferi, lucrul care te face liniștită și puternică. Să știi că poate alege pe oricine, iar el să te aleagă zilnic pe tine. Și de ce te-ar alege pe tine? Pentru că are ceea ce sufletul lui își dorește. Te-a ales pentru că te-a plăcut, pentru că a simțit că alături de tine poate construi ceva. Te-a ales și a devenit astfel vulnerabil. Un bărbat asumat, matur, nu se va teme să devină vulnerabil, știe foarte bine că asta nu este o slăbiciune. Să îți deschizi sufletul în fața femeii iubite e o dovadă de putere, nu de slăbiciune.

Lasă-i spațiul de a vorbi despre orice. Ești femeie, are nevoie de energia ta pentru a străluci. Și ar trebui să fii mândră atunci când bărbatul tău strălucește, pentru că fără tine nu ar putea fi așa. Lasă poveștile altora, ale prietenelor, care știu ele mai bine că o relație nu durează sau au trecut prin clipe grele. Viața ta îți aparține ție, experiențele tale sunt unice tocmai pentru că sunt doar ale tale.

Dăruiește iubire și libertate și vei primi înapoi la fel. Dăruiește gelozie, critică și neîncredere și vei primi închidere, retragere și despărțire. L-ai ales nu pentru a-l forma (sper), ci pentru a construi un viitor alături de el. Pentru a fi tatăl copiilor tăi. Pentru a fi familia ta. Iar o familie va sta unită doar pe baza aspectelor pozitive pe care le creează ea însăși. Nimeni altcineva din exterior nu va putea face asta pentru voi.

Iar data viitoare când nu îți răspunde la telefon, întreabă-l doar ce s-a întâmplat. Este suficient. Ia-l în brațe, spune-i că îl iubești, că ai încredere în el și că ești fericită să fie parte din viața ta.

Apoi ia-l de mână și petreceți împreună o seară frumoasă…

Citește în continuare A mai trecut o vară fără tine. 

Load More Related Articles
  • Femeia cu mască

    Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…
  • Dragoste în vremea izolării

    „Te iubesc, vreau să fim nedespărțiți, să ne petrecem tot timpul liber împreună!”/ „Nu te …
  • A mai trecut o vară fără tine

    Dimineața este anunțată de sunetul brusc și strident al alarmei. Soarele abia se strecoară…
Load More By Dan Trutia
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Femeia cu mască

Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…