Home Books Premiul Nobel pentru Literatură 2020

Premiul Nobel pentru Literatură 2020

3 min read

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat în acest an poetei americane Louise Glück „pentru vocea sa poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.

Nobel Literatură 2020
Sursă foto: www.nytimes.com

Glück s-a născut la New York în 1943 și este profesoară de engleză la Universitatea Yale din Connecticut. A debutat în 1968 cu volumul „Firstborn” și a câștigat Premiul Pulitzer în 1993 și National Book Award în 2014.

„Primul meu gând a fost că nu voi mai avea prieteni, deoarece majoritatea prietenilor mei sunt scriitori, dar apoi mi-am spus că nu, nu se va întâmpla asta”, a spus poeta de 77 de ani după ce a fost anunțat Premiul Nobel pentru Literatură 2020.

Louise Glück, a 16-a femeie care a câștigat premiul pentru literatură, a publicat 12 volume de poezii și mai multe volume de eseuri. Stilul său se caracterizează prin claritate și se concentrează pe teme precum copilăria și relațiile de familie, potrivit lui Anders Olsson, președintele Comitetului Nobel.

Într-un interviu, poeta a menționat că „onoarea primită face existența în lume mai ușoară”, dar a spus că adevăratul obiectiv pe care îl are un artist nu poate fi atins în timpul vieții. „Vreau să trăiesc și după ce mor, în acel mod străvechi. Și nu există nicio modalitate de a ști dacă acest lucru se va întâmpla, indiferent câte panglici albastre (simbol pentru premii și distincții de excelență) se află peste trupul meu.”

Citește în continuare Lasă-l liber. Dacă te vrea, va veni el la tine.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Books

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…