Home News Industria modei își arată susținerea pentru Ucraina

Industria modei își arată susținerea pentru Ucraina

8 min read

Giorgio Armani este unul dintre primii designeri care a abordat conflictul actual în mod public și neechivoc. Noua colecție a fost prezentată în tăcere la Săptămâna Modei de la Milano, fără muzică de fundal, în semn de respect pentru Ucraina și poporul ucrainean aflat în mijlocul invaziei ruse.

modă Ucraina
Sursă foto: @giorgioarmani/ Instagram.com

Multe celebrități și-au declarat suportul și pe rețelele de socializare, inclusiv Milla Jovovich (care s-a născut în capitala țării, Kiev), Ashton Kutcher (a cărui soție, Mila Kunis, este născută în Ucraina), precum și prințul Harry și Meghan Markle.

Prezentând colecția pentru toamnă/iarnă 2022-2023, Giorgio Armani a deschis spectacolul de la Borgonuovo declarând:

„Decizia mea de a nu folosi muzică în spectacol a fost luată ca un semn de respect față de oamenii afectați de tragedia care evoluează.”

Casa de modă a făcut un anunț pe Twitter că nu vor exista muzică, efecte sonore sau lumini speciale pentru prezentarea colecției de îmbrăcăminte. Designerul în vârstă de 87 de ani a spus că „Cel mai bun mesaj pe care îl putem transmite acum este că nu vrem să sărbătorim nimic pentru că ceea ce se întâmplă este atât de supărător.”  

După cum au subliniat multe publicații, amenințarea unui război în Europa este un subiect deosebit de personal pentru Armani, care avea 11 ani când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial. În perioada de dinainte de modă, ca student la medicină, a văzut direct devastările economice și psihologice ale războiului.

Întreaga colecție și prezentare a primit laude din partea publicului. „Bravo Armani! Lumea nu se poate opri din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar nici nu poate ignora”, a comentat un susținător pe Instagram. Un alt internaut și-a exprimat aprecierea afirmând: „În sfârșit, cineva din industrie a acordat atenție. Dar mai sunt multe alte lucruri pe care industria modei le poate face”.

Demna Gvasalia­ — designer de modă, cofondator al Vetements și în prezent director creativ al Balenciaga — și-a arătat susținerea pe Instagram, spunând: „Fii puternică Ucraina! Ne dăm seama cât de greu este să fii în locul tău în acest moment. Vă susținem și suntem alături de Ucraina în fața agresiunii ruse!”, paragraf urmat de o postare a unei ținute în culorile drapelului Ucrainei din colecția Vetements de Primăvară/Vară 2019.

De asemenea, Săptămâna Modei de la Paris a fost deschisă luni pe fundalul războiului din Ucraina, iar subiectul tragic nu a fost întâmpinat cu indiferență.

Ieri după-amiază, Ralph Toledano, președintele La Fédération de la Haute Couture et de la Mode, și-a exprimat sprijinul pentru poporul ucrainean într-un comunicat de presă: „Măreața familie a modei se întâlnește pentru Săptămâna Modei de la Paris, când războiul a coborât brutal asupra Europei și cufundă poporul ucrainean în frică și durere. Creația se bazează pe principiul libertății, indiferent de circumstanțe. Fédération de la Haute Couture et de la Mode vă invită să tratați prezentările de modă ale zilelor viitoare cu seriozitatea care este esențială în aceste momente întunecate.”

modă Ucraina
Sursă foto: Julia Garel – FashionUnited (prezentare a brandului Sweet Lime Juice)

„Modelele încearcă să-și exprime propriul sentiment, propria emoție. Mă afectează”, a declarat Jovy Hon, co-fondatorul brandului de bijuterii Sweet Lime Juice, pentru FashionUnited.

Cele 10 modele îmbrăcate în ținute monocrome s-au așezat în fața unei fețe de masă albe, pe care au fost invitate să scrie și să deseneze în jurul temelor „adunare”, „unitate” și „dragoste”. Rapid, au început să apară cuvinte precum „opriți războiul”, „salvați-ne” sau chiar „ Polska jest z wami”, care se traduce prin „Polonia este cu tine”.

Internauții de pretutindeni promovează importanța sprijinirii produselor ucrainene în această criză. Brandul de îmbrăcăminte Kachorovska a susținut această mișcare, distribuind o postare pe Instagram cu următorul mesaj:

„În ciuda tuturor, rămânem concentrați și continuăm să ne trăim viața. Avem nevoie de sprijinul vostru acum mai mult ca niciodată. Facem apel la comunitatea mondială să continue comunicarea cu Ucraina la toate nivelurile posibile”. Deși este posibil ca unele mărci ucrainene să nu fie accesibile tuturor tipurilor de public, se pune accent pe susținerea produselor țării, astfel încât orice achiziție de produse ucrainene ar putea fi de ajutor.

Citește în continuare Tribut adus designerului Federica Cavenati la London Fashion Week 2022.

Load More Related Articles
Load More By Cioară Ștefania
Load More In News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Câștigătorii Premiilor Globurile de Aur 2023

A venit timpul să află câștigătorii așteptatelor Globuri de Aur 2023 la cea de a 80-a ediț…