Home Arts Centrul Artelor Vizuale Multimedia – Expoziția Edge Runners

Centrul Artelor Vizuale Multimedia – Expoziția Edge Runners

4 min read

Între 15 octombrie și 5 noiembrie, la Centrul Artelor Vizuale Multimedia, expoziția Edge Runners prezintă lucrările artiștilor Vlad Brăteanu, Antonia Corduneanu, Tudor Ciurescu, Giulia Crețulescu, ccrocodile tearss, Lucian Hrisav, Pandele Pandele, Ștefan Tănase, Ovidiu Toader, RGBastler (Andreea Vlăduț, Florine Mougel).

Centrul Artelor Vizuale Multimedia

Expoziția „Edge Runners” aduce în prim-plan, precaritatea emoțională generată de un ritm accelerat de lucru și de un fundal de instabilitate economică, socială, sanitară. Propunem o relecturare a depresiei și a melancoliei din perspectiva capitalizării lor de către industria farmaceutică, dar și din prisma potențialului de a se reconfigura simbolic în instrumente de rezistență împotriva turbo-capitalismului ce stigmatizează dispozițiile afective care afectează ritmul de lucru 24/7.

Euforia perpetuă și exuberanța sunt stări afective instrumentalizate în discursurile de management în vederea atingerii unei productivități şi eficiențe maxime. În paralel cu imaginea lucrătorului ideal – fericit, flexibil, creativ – a luat amploarea o întreagă industrie self-help care pune la dispoziție pachete de instrucțiuni pentru managementul emoțiilor și optimizarea sinelui fără a aduce în discuție condițiile externe. Aceste calități ale lucrătorului / lucrătoarei se plasează în opoziție cu precaritatea emoțională și fizică trăită. Melancolia și depresia devin stări circumscrise unui individ leneș, lipsit de voință care refuză tehnicile de dezvoltare personală cu eficacitate imediată.

Cum deturnăm asocierea dintre melancolie, depresie, anxietate și lipsa de voință, de încredere în propriul sine? Cum ne reconectăm la propriile emoții? Cum eludăm regulile de a simți elaborate de corporații în vederea obținerii profitului? Cum ne eliberăm de sub tirania imperativului de a fi fericit, exuberant?

Prin expoziția „Edge Runners” lansăm un exercițiu de imaginație terapeutic în care în locul euforiei și exuberanței, lăsăm să se instaleze depresia, melancolia, anxietatea. Propunem utilizarea acestor dispoziții emoționale ca o serie de instrumente de reflecție asupra contextului social, politic și economic și de rezistență împotriva unui ritm impus din exterior, cu efecte autodistructive și alienante.

Proiect realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte.

Citește în continuare Verde pe harta lumii | ZidArt transformă Bacăul în orașul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din lume.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Adi Istrate un overthinker de excepție

Adi Istrate este un artist și compozitor pasionat, pentru care muzica a fost mereu o const…