Home Arts Verde pe harta lumii | ZidArt transformă Bacăul în orașul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din lume

Verde pe harta lumii | ZidArt transformă Bacăul în orașul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din lume

8 min read

10 noi murale realizate în această toamnă plasează Bacăul într-o poziție unică pe harta culturală a lumii, devenind în acest moment orașul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din lume.

ZidArt
„Împreună – separați”, Andreea Toma

Orașul gri al lui Bacovia capătă culoare datorită unor noi picturi realizate cu vopsea purificatoare de aer Airlite, în cadrul inițiativei de promovare a artei stradale și culturii urbane #ZidArt.

Proiectul a luat naştere în 2017, când Bacăul a fost, timp de un an de zile, Capitala Tineretului din România, program pe care Asociaţia Ingenious Drama l-a iniţiat în 2016.

În acest an continuă să coloreze pereții din oraș și dispozițiile trecătorilor cu ajutorul a 11 artiști consacrați ai artei stradale, ATOMA, Lucian Sandu-Milea, Cristian Scutaru, KERO ZEN, Razvan Raucescu, Bogdan Scutaru, Monk Ink, Cazacincu & Alin Mihail, Mazerschi Sergiu Georgian și HarceaPacea, și 13 elevi de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, care au ieșit pentru prima dată să picteze în spațiul public, Canelea Sorina-Ștefania, Latu Larisa-Elena, Ungureanu Denisa-Elena, Furtună Alexandru-Constantin, Juncă-Guzu Andreea, Rojniță Otilia-Ioana, Vaman Amalia-Elena, Copăcel Miruna-Ioana, Mihalache Andreea-Elena, Bălan Dragoș-Gabriel, Bejan Alexandra-Milena, Voinea Patricia-Carmen, Vrînceanu Bianca Parascheva.

„Art is for nothing”, Cristian Scutaru

Una dintre lucrări prezintă personalități marcante ale teatrului românesc: Amza Pellea, Leopoldina Bălănuță, Radu Beligan, Stela Popescu, Toma Caragiu.

Pictura se întinde pe o suprafață de aprox. 120 de metri pătrați și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 120 de metri pătrați datorită vopselei purificatoare de aer folosite.

„În acest an ciudat și plin de încercări, ne-am dat seama de rolul foarte important pe care-l joacă arta în viața noastră. Cultura, puternic lovită de pandemie, are nevoie mai mult ca niciodată de o susținere consistentă atât din partea autorităților, cât și din partea noastră, a oamenilor consumatori de artă.”

„Awareness”, Cazacincu Bogdan & Mihail Alin

„Ideea cu vopseaua purificatoare de aer a venit de la Andrei Coșuleanu, preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow, cel care coordonează programul Start ONG, la care noi am aplicat cu proiectul Zidart.”, a declarat într-un interviu pentru www.redbull.com, Lucian Popa, de la Ingenious Drama, asociație care se dedică tinerilor şi vieţii culturale din Bacău, organizând probabil cel mai mare festival de teatru din România dedicat tinerilor amatori, ID Fest, care a ajuns la a 20-a ediţie, evenimentul naţional Street Delivery Bacău, ajuns la a 3-a ediţie, Caravana Zilele Filmului Românesc, Caravana Les Films des Cannes şi multe alte activităţi care doresc promovarea culturii în rândul băcăuanilor.

„Vopseaua Airlite este o vopsea specială, care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer. De asemenea, vopseaua este foarte eficientă în prevenirea aşezării murdăriei pe pereţi. Aerul descompune substanţele uleioase depuse pe suprafaţă, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinaţie cu vopseaua, se creează un strat subţire de apă, datorită unei proprietăţi numite hidrofilicitate, care împiedică aşezarea prafului şi a altor particule pe suprafaţă, determinându-le să se desprindă.”

ZidArt
„The end is now”, Cristian Scutaru

Festivalul ZidArt 2020 #DomiNow a abordat o temă curajoasă care explorează schimbările pe care trebuie să le facem împreună pentru a opri nefastul efect de domino care amenință să distrugă planeta. Un efect de domino creat de propriile noastre decizii și comportamente, care ne ajunge din urmă și al cărui punct de cotitură a fost reprezentat chiar de lunile de izolare, moment în care timpul s-a oprit în loc, cerul s-a curățat de smog, delfinii s-au apropiat mai mult de țărmuri, iar, pe alocuri natura și-a reintrat în drepturi. S-a dovedit că schimbarea în bine e posibilă, iar întrebarea la care au răspuns artiștii prin intervențiile lor a fost „cum?”.

Află mai multe despre proiectele ZidArt și descoperă toate lucrările artiștilor stradali într-o vizită în Bacău sau printr-un tur virtual pe pagina de Facebook ZidArt sau pe www.zidart.com.

Citește în continuare ,,DEEESTUL!” | De Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice, Environ lansează o expoziție de fotografie.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Street Style la Săptămâna modei de la New York SS22

Există cel puțin un motiv pentru care străzile din marile capitale ale modei reprezintă un…