Home Designers Despre viața și cariera designerului israelian Alber Elbaz, de la Lanvin la AZ Factory

Despre viața și cariera designerului israelian Alber Elbaz, de la Lanvin la AZ Factory

9 min read

Veste tristă în lumea modei: designerul de modă israelian Alber Elbaz s-a stins din viaţă la Paris la numai 59 de ani din cauza virusului ce a devenit subiectul principal al tuturor buletinelor de ştiri în ultimul an. Alber Elbaz a fost director de creație al luxuriantei case de modă franţuzeşti Lanvin, din anul 2001 până în anul 2015, după ce a activat la alte branduri, precum Geoffrey Beene, Guy Laroche şi Yves Saint Laurent. De asemenea, a fondat brandul AZ Factory, care are la bază dorința designerului „de a readuce bucuria în modă”.

Alber Elbaz
Designerul Alber Elbaz, 2010. Sursă foto: www.wwd.com

Faimosul designer, asemenea multor creatori de modă, a fost pasionat de acest domeniu încă din copilărie, respectiv de la vârsta fragedă de 7 ani. A început să schiţeze şi să deseneze rochii, mama lui încurajându-l şi susţinându-l financiar, în special în momentul în care el a decis să plece la New York să-şi urmeze cariera dorită.

Mama sa nu a ezitat să îi arate și importanţa modestiei. „Desenam în fiecare zi o schiţă a ţinutei pe care o purta învăţătoarea mea. La finalul anului, i-am oferit caietul de schiţe cadou. Pentru mine, schiţarea rochiilor ţinea de imaginaţie şi visare. În camera mea mică de-acasă, simţeam că mă aflu altundeva. În Paris, spre exemplu!”, a spus Elbaz. Pentru o perioadă, acesta a fost soldat în Forţele de Apărare Israeliene, ulterior începându-şi studiile la Shenkar College of Engineering and Design în Israel.

În anul 1998, când i-a fost oferită poziția de designer vestimentar la celebrul brand Yves Saint Laurent, a recunoscut că pentru el aceasta nu este doar o etapă în carieră, „este realizarea visului meu de o viaţă!”

Mai târziu, acesta a început să lucreze pentru Krizia, în Italia, dar a renunțat după trei luni din cauza unor conflicte cu fondatoarea brandului, Mariuccia Mandeli.

Lanvin Fall 2011. Sursă foto: www.wwd.com

În anul 2001, a început să activeze în postul de director creativ al brand-ului Lanvin şi de atunci a devenit cunoscut pentru creațiile lui atemporale, feminine şi fabricate din materiale de calitate superioară. Elbaz declară că iubeşte femeile: „Eu iubesc şi respect femeile, lucrez în cea mai mare parte a timpului cu femei. Și logo-ul Lanvin este reprezentat de o mamă şi o fiică. Am precizat întotdeauna că nu e un leu, nu e un cal. Este reprezentarea unei mame şi a unei fiice. Logo-ul mi se pare foarte emoţionant”.

El consideră de o importanţă majoră ca designerii de modă să înţeleagă spiritul comercial: „Cred că pentru mine cuvântul comercial nu este un cuvânt urât. Comercial nu este un cuvânt care trebuie folosit doar de directorii executivi. Poate trebuie să fie ceva ce reprezintă esenţa design-ului, pentru că design-ul conţine un anumit tip de artă şi creaţie, dar este şi un fel de obiect pe care trebuie să-l utilizezi. Are şi o semnificaţie pragmatică”.

Lanvin Cruise 2011. Sursă foto: www.wwd.com

Elbaz a câştigat numeroase premii pentru contribuţia lui în designul vestimentar, inclusiv CFDA’s 2005 International Designer Award şi prestigiosul Legion of Honour, de la Paris, în anul 2007.

La finalul anului 2010, acesta a iniţiat cea mai râvnită colaborare de high-street fashion din istoria modei, dintre Lanvin şi bine-cunoscutul brand H&M. Fanii au aşteptat o noapte întreagă pentru a avea şansa de a cumpăra o piesă din această neaşteptată colecţie.

La începutul anului 2021, Alber Elbaz a lansat AZ Factory, prin care și-a îndreptat atenția pe ceea ce își doresc femeile de la haine. Elbaz a vrut să adauge funcționalitate în modă, să ofere soluții și să simplifice garderoba femeilor. „În 2020, după ce a început pandemia, m-am întrebat: Are moda cu adevărat importanță?, dar apoi am realizat că multe din femeile cu care am vorbit nici nu vor să se privească în oglindă când sunt îmbrăcate cu un pulover vechi, iar atunci când aleg să poarte piesele lor preferate, li se schimbă complet starea de spirit. Așadar, cred că moda are un rol cu atât mai important în prezent.” Promovând diversitatea și incluziunea, pentru Elbaz a fost important ca fiecare piesă din colecțiile vestimentare ale noului său brand să fie disponibilă în mărimi de la XXS LA 4XL.

Pentru o lectură captivantă care oferă mai multe informații despre conceptul AZ Factory, chiar de la fondatorul brandului, recomandăm interviul cu Alber Elbaz, publicat pe net-a-porter.com.

Astfel, având în vedere influenţa lui majoră în modă, Alber Elbaz a fost şi rămâne un fashion icon în această industrie tumultoasă, prin creaţiile sale propunându-și și reuşind să redea încredere femeilor din toată lumea.

Citește în continuare Carine Roitfeld este „regina modei franţuzeşti” și a imaginilor ireverențioase.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Alexandra Lizac
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Top 10 colecții de la Paris Fashion Week 2021

Pe scurt, Săptămâna Modei din Paris (Paris Fashion Week) este formată dintr-o serie de pre…