Deși suntem o țară care ocupă printre primele poziții în topurile iubitorilor de ulei de măsline, facem, de cele mai multe ori, alegeri greșite cu privire la achiziționarea uleiurilor. Modul în care etichetele scot în evidență produsul alimentar este doar unul dintre factorii care te pot influența să îl iei de pe raft, fără să te gândești la condițiile în care a fost fabricat.

Uleiul de măsline extravirgin, o alegere ideală
Dacă ești în căutarea uleiului de măsline perfect pentru gătit și nu numai, optează întotdeauna pentru cel extravirgin. Potrivit specialiștilor, acesta nu conține substanțe chimice care îți pot pune în pericol sănătatea întregului organism și, înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor alimentare, trece prin mâna mai multor oameni certificați în domeniu, meniți în a confirma faptul că este un produs corespunzător standardelor impuse de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. De asemenea, nu toate uleiurile de măsline extravirgine ajung pe rafturile magazinelor într-o stare tocmai bună, având în vedere neregulile din sistem. Din fericire, însă, există nenumărate modalități prin intermediul cărora poți observa calitatea produsului.
Acordă deosebită atenție sticlei
Culoarea uleiului de măsline nu este atât de importantă precum cea a recipientului în care este îmbuteliat, deoarece culoarea produsului în sine nu spune prea multe lucruri despre calitatea sa. Așadar, va trebui să știi că întotdeauna uleiul de măsline de calitate va fi pus într-o sticlă din sticlă și niciodată în sticlă de plastic. Cât despre culoarea sticlei este și ea la fel importantă pentru prevenirea oxidării uleiului, dat fiind faptul că este esențial să mizați pentru un recipient cât mai închis la culoare, încât lumina să nu pătrundă înăuntrul sticlei.
„Un producător de ulei de măsline care își respectă firma și clienții va pune preț pe calitate, nu pe cantitate și niciodată nu își depozitează produsul într-o sticlă transparentă!”, mărturisește Joanne Lacina, fondatorul firmei Olive Oil Lovers, pentru foodandwine.com.
Verifică țara de proveniență
Așa cum bine știi, companiile care produc uleiul de măsline li se cer să specifice țara de proveniență. În cele mai multe dintre cazuri își fac apariția lacunele care, din păcate, permit firmelor să scrie pe eticheta uleiului ca fiind un produs al țării în care a fost îmbuteliat, nu și țara din care măslinele au fost cultivate, astfel că șansele sunt de trei ori mai mari să achiziționezi o sticlă de ulei de măsline realizat din combinații de alte uleiuri de măsline, fiecare din diferite colțuri ale lumii, chiar dacă pe etichetă scrie, de exemplu, „produs în Italia”.
„Cu cât se oferă mai multe informații cu privire la țara de proveniență a uleiului, cu atât mai bine.”, a spus Joanne Lacina. „De cele mai multe ori, uleiurile de măsline mai ieftine sunt diverse amestecuri de alte uleiuri, care și ele la rândul lor sunt fabricate în alte zone. Faptul că provin din diverse colțuri ale întregii lumi, nu le face mai puțin calitative, dar este esențial să mizăm doar pentru uleiurile care au fost fabricate în condiții de maximă responsabilitate, iar așa vom știi că ceea ce mâncăm este și sănătos!”, a mai completat experta pentru foodandwine.com.

Folosește-ți simțurile
Deși poate să pară ciudat, să bei ulei de măsline este una dintre cele mai sigure metode care te pot ajuta să afli dacă uleiul prezintă și alte nereguli din fabricare. Uleiurile de măsline extravirgine autentice și de înaltă calitate au, desigur, trei arome: fructat, amar și înțepător. Pentru a gusta uleiul de măsline este de ajuns să torni o lingură din el într-un pahar mic și transparent pe care, mai apoi, să îl încălzești cu ajutorul palmelor. Învârte-l timp de 30 de secunde, adulmecă-l și apoi ia o înghițitură, iar dacă întâmpini cele trei gusturi enumerate mai sus, înseamnă că este uleiul ideal. În schimb, dacă simți că ai rămas în gură cu o senzație uleioasă, înseamnă că este rânced și trebuie să îți iei rămas-bun de la el. După ce ai găsit uleiul de măsline pe placul papilelor gustative, mai rămâne doar să îl păstrezi într-un loc răcoros și ferit de razele solare.
Citește în continuare INTERVIU | Crina Duluțe Florea, Domeniile Averești: Un pahar de vin bun este un moment de bine.