Home Afaceri de succes INTERVIU | Crina Duluțe Florea, Domeniile Averești: Un pahar de vin bun este un moment de bine

INTERVIU | Crina Duluțe Florea, Domeniile Averești: Un pahar de vin bun este un moment de bine

18 min read

Pentru că suntem mereu în căutare de povești românești care încă se scriu cu inițiativă, entuziasm și determinare, vă prezentăm astăzi un interviu cu Crina Duluțe Florea, Marketing Manager la Domeniile Averești. Un loc cu tradiție, pământ moldovenesc pe care se cultivă viță de vie de sute de ani, preluat și modernizat de oameni cu pasiune care i-au intuit potențialul și au lucrat constant să îl atingă.

Domeniile Averești

A fost acesta atins? Care sunt emoțiile pe care le trezește o privire asupra podgoriei, asupra cramelor sau în timp ce ai în mână un pahar cu vinul realizat la Domeniile Averești?

Un pahar de vin bun este un moment de bine. Acesta e primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la Domeniile Averești. Între momentele de agitație și cele de liniște și relaxare este un singur numitor comun: un pahar de vin bun, un moment de calm și introspecție.

An de an emoțiile noastre se împletesc cu greutățile specifice businessului vitivinicol, însă vinul de Averești trebuie să ajungă în forma sa cea mai bună acolo unde va fi apreciat și savurat. An de an îngrijim viile cu mare atenție și aducem îmbunătățiri cramei și procesului de vinificare, an de an așteptăm cu nerăbdare ploile și sperăm la vreme bună când se apropie timpul lucrărilor în vie. Totul este într-o continuă mișcare și dedicarea oamenilor este singura constantă, în acest sens. Într-o podgorie (ref. Podgoria Huși) cu tradiție de peste 3.000 de ani, brandul Averești este relativ nou, însă am reușit într-un timp scurt să ajungem numărul 6 în România, în rândul celor mai mari plantații de viță de vie, și totodată suntem numărul 1 ca și suprafețe cultivate în privința soiurilor locale: Busuioaca de Bohotin și Zghihara de Huși.

Domeniile Averești

Știind de unde am început, putem să ne mândrim că am ajuns foarte departe, putem să spunem că ne-am atins potențialul? Cred că niciodată, adică nu noi oamenii de acum. În vie se spune adesea că bunicii muncesc pentru nepoți, adică abia a doua generație poate „culege” roadele muncii de acum.

Care este povestea locului și al vinului de Averești?

Însemnări despre vinurile locale găsim în manuscrisele cronicarilor, iar în 1874 boierul Stefan Negruzzi împreună cu talentul oenologului francez Rene Faure au intuit că terroir-ul zonei este unul aparte și au început să integreze concepte și practici de viticultură modernă. Prin Domeniile Averești am ales să ducem mai departe povestea locului în care întemeietorul zonei viticole pe care noi o îngrijim astăzi a lăsat moștenire conacul (1872), crama și pivinița (1874).

Care sunt elementele care îi dau specificul?

Numai aici, în Moldova cea veselă și generoasă, se puteau naște vițe nobile precum Zghihara și Busuioaca, adevărate bijuterii ale patrimoniului oenologic românesc vechi. Zghihara și Busuioaca sunt legende despre care se vorbește cu nostalgie, iar acum, îngrijite și ocrotite la Averești, se transformă simplu și firesc în vinuri proaspete și rafinate.

Pe lângă vinurile roze aromate și cele albe care se bucură de apreciere și succes, la Averești, calitățile unice ale climei și ale solului conferă vinurilor roșii fineţe, taninuri lejere, culoare vie, arome florale și un gust crocant și fructuos.

Domeniile Averești

Care este motivația care ghidează activitatea echipei de la Domeniile Averești?

Suntem motivați de ceea ce ne place: să facem vinuri bune și să ne regăsim originile. Începând din 2010, la Averești am început revigorarea viticulturii la standarde de excepție. Replantarea viilor până la un număr de 650 hectare de viță nobilă în prezent, construirea unei crame ultramoderne și formarea unei echipe de oenologi și viticultori experimentați vorbesc despre pasiunea și dedicarea echipei.

Ce abilități, deprinderi, calificări sunt necesare ca să ai șansa de a obține un produs de calitate în industria producătoare de vin?

În fața viței de vie și a vinului trebuie să aștepți. Aici nimic nu se face repede, totul este o continuă procesiune, dictată de natură, dar și de consumator. Este esențial să fii răbdător, vizionar și abil.

Care sunt provocările domeniului în acest moment?

O piață concurențială precum cea de vinuri este adesea afectată de lipsa forță de muncă cu experiență. În ultimii ani au crescut vertiginos numărul de producători de vin și numărul de vinuri la raft, însă școlile de specialitate au rămas aceleași, iar disponibilitatea forței de muncă e în continuă scădere. De aceea, noi la Averești am investit și în partea de tehnologizare și am organizat via după standarde care să ne asigure productivitatea muncii.

Există o parte mai puțin cunoscută în activitatea voastră care contribuie la calitatea vinului obținut? Un secret profesional care ar surprinde?

Dacă l-am spune n-ar mai fi secret. Vinul e asemeni unui puzzle, mai multe piese și acțiuni desfășurate la momentul potrivit alcătuiesc rezultatul final. Pentru noi succesul constă în alegerea atentă a fiecărei piese în parte, de la soi, parcela plantată, la momentul de cules și protocolul de vinificare.

Care este cea mai veche sticlă de vin din crama de la Domeniile Averești? Dar cea mai prețioasă?

În februarie am scos în cadru restrâns Zghihară din 1990, un vin superb cu nuanțe încă verzi și note de maturare plăcute. Acela a fost anul care ne-a plăcut nouă cel mai mult, însă pivnița noastră mai ascunde și alți ani demni de degustat.

Ce soiuri sunt cultivate cel mai intens pe podgoria de la Averești?

La Domeniile Averești, îngrijim cea mai mare plantație de Busuioacă de Bohotin din România, de peste 120 ha.

Busuioaca de Bohotin este un soi vechi românesc, din grupul soiurilor aromate de struguri roze, dar care are câteva caracteristici aparte. În primul rând, strugurii de Busuioacă au culoarea porfirie – termen consacrat în descrierea acestui soi, iar vinul care se obține este roz pal, cu nuanțe trandafirii și arome inconfundabile. Dacă ești iubitor de roze, Busuioaca de Bohotin este cu siguranță vinul de care te vei îndrăgosti.

Pentru a încânta gusturile versatile ale iubitorilor de vin, vinificăm Busuioaca de Bohotin într-o gamă largă de paliere de gust – de la demidulce până la sec, caz în care vinul capătă un plus de eleganță provensală – rafinat și crocant.

Domeniile Averești

Care ai spune că este vinul reprezentativ pentru Domeniile Averești? Fie că vorbim de recunoaștere națională și internațională prin prisma premiilor dedicate vinului sau printr-o emoție aparte ce v-o trezește vouă, tocmai celor implicați în producerea lui.

Zghihara de Huși este soiul meu preferat. Farmecul Zghiharei stă în forța ei, e un soi care te solicită prin simplitatea lui aproape brutală. E un soi autentic românesc cu un nume zglobiu, surprinzător. Ce alte soiuri au câștigat prin ifose și altoi, el a câștigat prin vână și încăpățânare. Noi îl numim un supraviețuitor, pe care istoria și originile sale arhaice l-au cizelat într-un nou tip de aristocrat, un nobil sălbatic.

Ce tendințe de consum observați pe piața vinului?

Și în acest an observăm un apetit crescut și un trend crescător pentru roze. În funcție de piață și de canalul de vânzare, vedem însă schimbări deosebite în comportamentul de consum. Pandemia a schimbat viețile multor consumatori, în sensul în care locul preferat de consum este acasă și nu la restaurant. Vedem comenzi în creștere de la platformele de livrare și de la magazinele online. Mai mult decât atât, vedem un consumator care vrea un vin mai bun, dar la un preț corect.

Cum stau vinurile românești pe piața din străinătate? Care este experiența voastră?

Trimitem vinurile noastre în peste 13 țări, de la Europa, Asia, America de Nord și Canada. Există un potențial neexploatat pentru vinurile românești, în special în țările cu comunități românești, dar și pe partea de branduri proprii pentru retaileri. Avem încredere că exporturile românești vor depăși în următorii ani pragul actual de 10% (prag mediu al industriei din România, conform APEV).

Pe lângă muncă și dăruire, afacerile de succes au nevoie și de un capital însemnat pentru dezvoltare. Ce ne poți spune despre investițiile care s-au făcut până acum pentru modernizare și cum arată planurile pentru viitor?

Doar anul acesta vorbim de proiecte de peste 7 milioane de euro, refacem crama din satul Averești, extindem linia de îmbuteliere, capacitățile de stocare, îmbunătățim platforma de încărcare marfă, reamenajăm zona pentru degustări, plantăm vie lângă conacul boierului Negruzzi. Chiar dacă a fost un an dificil, dorim să ne menținem planul de creștere și în 2021, să finalizăm linia pentru spumante și să scoatem noi produse.

În ce constă experiența turismului viticol la Domenile Averești și când vom putea vizita conacul boierului Negruzzi?

Pentru că ne plac lucrurile bine făcute nu am grăbit partea de turism viticol. Anul acesta renovăm conacul, împrejmuit de castani și vie, dar refacem și sala de degustare unde avem o capacitate de 30 de locuri. Cel mai probabil începând cu 2021 vom putea vorbi de vizite la cramă, tur în pivnița veche și relaxare la conac, precum și de evenimente în aer liber.

Citește în continuare INTERVIU | Careless Beauty România, un brand românesc care continuă să îndrume oamenii spre o îngrijire pură, naturală și corectă a pielii.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Afaceri de succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Adi Istrate un overthinker de excepție

Adi Istrate este un artist și compozitor pasionat, pentru care muzica a fost mereu o const…