Home Fashion Se poartă din nou vintage. Ce să știi despre vintage.

Se poartă din nou vintage. Ce să știi despre vintage.

10 min read

Cu piesele vintage de obicei nu dai greș. Nimeni nu mai are acea piesă vestimentară pe care tu ai găsit-o, ieși din anonimat când o porți, e o bună investiție și implicit un act sustenabil. Magazinele de vintage au înflorit atât în online, cât și în offline, cumpărătorii se înmulțesc, e cool să fii „altfel” și să porți o piesă statement care se traduce acum prin a fi unică, găsită într-un magazin vintage. „De unde ai luat-o? De la un magazin vintage. Sau era un târg vintage? Sau poate un shop online de vintage?” Atunci când spui că porți o piesă vintage te-ai poziționat deja într-un club exclusivist.

Cum să recunoști o piesă vintage?

Perioada vintage începe de prin anii ‘20 și se termină undeva prin anii ‘70.

Anii ‘80 și ‘90 sunt considerați retro și tot ce e mai nou de anii 2000 este second hand. Vintage și second hand de obicei nu se amestecă așa cum aristocrația și burghezia nu stau la aceeași masă sau cum uleiul și apa au o delimitare clară.

Magazinele vintage sunt prețioase ca abordare, selecție și clientelă. Într-un asemenea magazin nu găsești și vintage și second hand, una o exclude pe cealaltă.

O piesă vintage este acea piesă care e tipică perioadei din care provine, poartă patina timpului într-un mod grațios, fără să-i știrbească din purtabilitate. Nu tot ce e vechi e vintage, nici ceva purtat nu e neapărat vintage. Ca să recunoști o  astfel de piesă ai nevoie de experiență sau de cineva care are experiența necesară.

Vintage curatori

Magazinele și târgurile în care găsim aceste piese autentice și vendorii sunt cei care asigură selecția. Ei știu de unde provine fiecare piesă, din ce perioadă, ce zona geografică, cum era pe atunci moda și de ce este valoroasă. Și de-asta e bine să îți alegi cu atenție locul de unde îți achiziționezi piesele.

O întrebare bună este: Din ce perioadă e haina sau bijuteria respectivă? Și să ți se poată face fără cusur o mică istorie a perioadei respective, din punct de vedere stilistic.

Există magazine și târguri vintage cam peste tot în marile orașe europene, unele cu tradiție îndelungată care te introduc pentru o perioadă scurtă în altă lume ca decor, limbaj și parfum și cumva ești surprins că poți plăti cu cardul, un insert tehnologic care te ține ancorat în realitate.laura calin despre vintage

Forma corpului

Să luăm în calcul că frumusețea fizică, iar aici mă refer la forma corpului feminin și ce era considerat ca ideal în perioada vintage, este diferită de idealul contemporan și s-ar putea ca anumite piese să necesite ajustări.

Multe haine nu au etichete sau au etichete false. Reproducerile de bijuterii și haine au existat dintotdeauna. Dacă este „Made în China”, clar este un SH (să nu confundăm piesele tradiționale asiatice cu ceea ce este vintage).

În anii ‘40 și mai devreme, nu se foloseau fermoarele din plastic. Deci o rochie din anii ‘40 nu are cum să aibă acest gen de fermoar decât dacă i s-a montat mai târziu. Accesoriile din plastic au apărut mult mai târziu, în perioada „plastic is fantastic” și a existat o invazie de materiale sintetice care a schimbat moda vremii în anii ‘60-’70.

Mergi pe clasic

Optează pentru ceva clasic sau complet atipic perioadei vintage respective (asta dacă te pricepi), ceva ce nu-și pierde valoarea în timp și poți să-l porți de cât mai multe ori.

Piesele din decadele cel mai ușor de găsit sunt cele mai apropiate de timpurile actuale. Piesele vestimentare din anii ‘70 – ’90 sunt mai ușor de integrat într-o garderobă contemporană. Bijuteriile pot fi delicate, însă o piesă vintage veritabilă din anii ‘20-’40 are o valoare inestimabilă.

Ajustează

Există piese care pot fi ajustate și altele care pur și simplu nu pot fi modificate, așa că atenție la măsuri.

Atenție la material

Există materiale delicate, cum ar fi dantela, și îmi aduc aminte cum într-un magazin vintage din Paris aproape mi s-a fărâmițat în mână o rochie dintr-un astfel de material.

Anumite materiale nu trec testul timpului, sunt prea fragile ca să mai poată fi purtate sau au diverse defecțiuni (urme de molii de exemplu). Altele au pete care nu ies la spălat, de curățare chimică nici nu poate fi vorba și sunt, din păcate, compromise.

ce inseamna vintage

Bijuteriile vintage

Mi se pare că e ușor să porți bijuterii vintage, să le recunoșți și să le integrezi, putând scoate din anonimat și cea mai anostă ținută. Dacă cerceii sunt cu clipsuri, știi clar că sunt vintage, anumite piese, cele de designer, sunt marcate, iar după formă și material sunt tipice diverselor decade.

De ce să cumperi vintage

Cele mai scumpe piese sunt cele semnate de designeri. O asemenea piesă vintage înseamnă o investiție per se, ea își poate crește valoarea în timp, dacă e păstrată cu grijă.

Cu cât sunt mai vechi aceste piese, cu atât calitatea lor este mai bună pentru că implică lucru manual, atenție la detalii, durabilitate crescută și migală. Vintage este opusul lui fast fashion, pe atunci nimic nu era făcut pe grabă, schimbat cu o altă piesă în fiecare an și nici nu aveai zece costume Chanel în garderoba decât dacă bugetul tău de shopping era uriaș.

Text realizat de Laura Călin, Organizatoarea V fair (V for Vintage) de 12 ani, pasionată de vintage și design de când se știe.

Citește în continuare Fashion Blows- De ce lumea modei a avut nevoie de Isabella Blow.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Cei mai apreciați artiști români vor urca pe scena The Artist Awards, pe 18 și 19 septembrie

Ne pregătim pentru două zile pline de muzică, distracție, premii și multe surprize! Pe 18 …