Home Editorials Romanian Designers Young Designers: Veronica Tomoș

Young Designers: Veronica Tomoș

10 min read

Astăzi vă prezentăm un interviu cu Veronica Tomoș, un tânăr designer care a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Colecția sa „Post-Reality”, prezentată la Gala UAD, a atras multe aprecieri și atenția multor iubitori de modă. inclusiv pe a noastră. A utilizat imprimeuri digitale, realizate integral în programe de editare a imaginii, pentru crearea unor piese în special pentru femeia modernă, care trăiește în era digitală și care adoptă cu ușurință noile tehnologii. Citește în continuare despre o tânără creativă care consideră că artiștii trebuie să fie atenți la schimbările care se produc în societate și să abordeze aceste teme în arta lor.

veronica tomos
Foto: Oltin Dogaru, Model: Virginia Usiku, Fashion Editorial pentru Revista FPM (nr 6, iarnă 2018-2019)
Cine este Veronica Tomoș?

Fiind absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, nivel Masterat, pot afirma faptul că Veronica Tomoș este un ansamblu de experiențe, sentimente și creativitate. Susțin această idee urmărind procesul de formare prin care am trecut din faza de pură pasiune pentru modă, la punctul în care prin intermediul formării și a abilităților însușite, am reușit să ajung să creez haine care transmit o anumită emoție sau un mesaj.

Ce ne poți spune despre colecțiile tale?

Ultima colecție prezentată la Gala UAD, se numește Post-Reality. Premisa colecției pornește de la noile avansări tehnologice ale secolului XXI și noua eră digitală. Liniile dintre real și virtual au devenit din ce în ce mai blurate, internetul jucând aici un rol important. Ca urmare, avem de a face cu noi întrebări și dileme în toate aspectele vieții noastre, inclusiv în modă.

Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?

Inspirația pentru teme vine de obicei din jurul meu. Spre exemplu, pentru ultima colecție, inspirația a venit în momentul în care am realizat că sunt și suntem în permanență conectați cu lumea virtuală. Consider că artiștii trebuie să urmărească constant procesele de transformare din jur, fie că ne referim la schimbările din societate sau la alternanța trendurilor, cu atât mai mult cu cât prin activitatea noastră putem defini direcțiile spre care ne îndreptăm ca și civilizație.

Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?

În materie de admirație, nu pot să nu mă gândesc la mentorii din timpul facultății: conf. univ. dr. Lucian Broscățean și prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu, coordonatorii colecției de diplomă și la fiecare cadru universitar care a ajuns să mă învețe ceva. Cât despre oamenii care m-au influențat, nu aș putea să fac o listă punctuală cât să amintesc fiecare tânăr artist de succes cu care am reușit să interacționez.

Cum ai descrie femeia care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?

Femeia care poartă creațiile mele este o femeie îndrăzneață care trăiește momentul în prezent și nu se teme să iasă în evidență. Este modernă, determinată și suficient de creativă să integreze și să mixeze fiecare piesă. În același timp, creațiile pot fi purtate de orice persoană, indiferent de sex, criteriul definitoriu fiind atitudinea.

Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?

Sunt mai multe branduri pe care le apreciez, însă nu cred că în acest moment aș putea numi unul. Consider că aș avea lucruri de învățat și m-aș putea dezvolta ca și designer la multe branduri.

Ce designeri internaționali îți plac, cine te inspiră?

Din nou, sunt mulți designeri care îmi plac și cred ca fiecare are ceva relevant de spus, atât pe plan internațional, cât și pe plan local.

Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?

Mi-aș dori foarte mult să schimb modul în care se consumă moda, să se pună mai mult accent pe haine de calitate, create de designeri locali.

Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?

Moda de calitate în sine este o activitate destul de costisitoare. În momentul în care ești selectiv cu materialele folosite și dorești să creezi un produs calitativ, investițiile, în special cele inițiale, pot atinge cote destul de înalte. În același timp, pentru a-ți forma un public este nevoie de mult timp și răbdare.

Cum primește publicul creațiile tale?

De multe ori, sunt surprinsă de reacțiile pozitive pe care primesc vis-a-vis de creațiile mele. Acest lucru mă încurajează și sunt încântată să știu că oamenii apreciază colecțiile pe care le realizez.

Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele sezonului respectiv?

Nu țin cont de tendințe în mod intenționat. Cu siguranță se regăsesc în creații, dar nu sunt un lucru pe care mă axez. Consider că, în timp ce tendințele sunt trecătoare, inspirația este ceva personal și mult mai relevant în procesul de creație.

Ce ne mai pregătești?

Nu pot prezice care va fi tematica următoarei colecții, dar de ce pot să vă asigur este faptul că încerc să lucrez, creez și să inspir constant.

Citește în continuare Young Designers: Smaranda Buc.

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Romanian Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Expoziția Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio

De la actriță în filme la Hollywood la model pe podiumurile din Paris și o carieră muzical…