Home Editorials Romanian Designers Young Designers: Smaranda Buc

Young Designers: Smaranda Buc

7 min read

La seria de interviuri Romanian Designers ținem foarte mult pentru că ne aduce mai aproape de creatorii de modă ale căror colecții ne-au atras atenția și ne oferă posibiitatea să vă facem și vouă cunoștință cu ei. Tinerii din industria modei au în comun libertate de exprimare, inovație și creativitate. De această dată am stat de vorbă cu Smaranda Buc, un alt designer aflat la început de drum, dar care are toate șansele să lase o amprentă în peisajul designului vestimentar românesc. 

smaranda buc
Foto: Oltin Dogaru, Model: Virginia Usiku, Fashion Editorial pentru Revista FPM (nr 6, iarnă 2018-2019)
Cine este Smaranda Buc?

Smaranda Buc este un tânăr designer, în vârstă de 24 de ani, aflat la început de drum, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj Napoca secția Design Vestimentar.

Ce ne poți spune despre colecțiile tale?

Colecțiile mele sunt oglinda sufletului meu. Prima colecție în totalitate albă, caracterizată prin simplitate, a reprezentat debutul meu ca designer, o fată timidă cu multe visuri. A doua colecție colorată, cu multe paiete și glitter, suprapuneri, reprezintă maturizarea mea atât ca om, cât și ca designer vestimentar.

Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?

Abordez teme/subiecte de care sunt pasionată, astfel documentarea pentru dezvoltarea conceptului este o plăcere. Mă poate inspira absolut orice. În ultimul timp am observat că sunt atrasă de personaje, fie din filme, seriale TV, cărți, chiar și personaje istorice.

Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?

Bunicii mei. Amândoi croitori, m-au introdus în această lume încă de mică. Stăteam lângă ei și urmăream tot procesul de realizare a unui produs vestimentar, iar când am mai crescut, bunica mea m-a învățat să cos la mașină.

smaranda buc

Cum ai descrie femeia care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?

O femeie căreia îi place să se joace cu volumele, o femeie puternică, hotărâtă, nonconformistă.

Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?

Dacă ar fi să aleg un brand, acela ar fi cu siguranță Gucci, odată cu ocuparea postului de director creativ de către Alessandro Michele, acesta a devenit brandul meu preferat.

Ce designeri internaționali îți plac, cine te inspiră?

Alessandro Michele, Karl Lagerfeld, Alexander Wang, Miuccia Prada sunt o parte din designerii internaționali care mă inspiră.

Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?

Aș acorda mai mult sprijin tinerilor designeri, este foarte greu să concurezi cu marile branduri fiind la început de drum.

Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?

Fiind un tânăr designer, proaspăt ieșit din facultate nu știi pe ce drum să o iei, care sunt pașii ce trebuie urmați, însă și situația financiară este uneori o problemă, realizarea unei colecții este costisitoare, iar pentru a vinde este nevoie de formarea unei clientele, ceea ce durează.

smaranda buc

Cum primește publicul creațiile tale?

După prezentarea colecției PSYCHO KITSCH în cadrul galei UAD am avut parte de un feedback pozitiv din partea publicului ceea ce pentru mine, un tânăr designer, este o încurajare să continui și confirmarea faptului că tot efortul depus a meritat din plin.

Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele sezonului respectiv?

Într-un anumit procent țin cont și de tendințele sezonului, însă pe primul loc este inspirația proprie. În principiu respect paleta cromatică a sezonului, materialele și silueta.

Ce ne mai pregătești?

O nouă colecție care momentan este la stadiu de concept, iar în paralel pun bazele unui proiect personal despre care nu dezvălui mai multe momentan.

Citește în continuare Young Designers: Ana Capsali.

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Romanian Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Pedro Almodóvar și Tilda Swinton au început filmările pentru primul proiect în engleză al regizorului spaniol

După ce proiectul a fost amânat din cauza restricțiilor și măsurilor de prevenție impuse d…