Home Editorials Are you feeling Gucci?

Are you feeling Gucci?

10 min read

Ceea ce e sarea pentru bucate, e Gucci pentru garderobă. Orice iubitoare de modă cu aspirații de influencer are măcar o geantă achiziționată în urma unei raite pe Quadrilatero della moda sau a unei vânători de comori prin SH-uri. Psst! Stai liniștită, secretul tău e în siguranță!


Gucci nu mai e doar denumirea unui brand de lux, ci s-a transformat într-o stare de spirit. E mai mult decât un element de argou. E un adjectiv care înlocuiește cuvinte deja desuete precum cool sau minunat.

Toată lumea a auzit de Gucci. Gucci și mai cum? Exact! E un nume de scenă precum Madonna sau Cher? A fost femeie sau bărbat?

Guccio Gucci nu e un joc haios de cuvinte. E numele portarului care a fondat un brand cu valoare actuală de piață de 12.9 miliarde de dolari! Născut la Florența, în 1881, Guccio a fost purtat de destin la Londra, unde a lucrat ca portar la celebrul hotel Savoy. Zilele treceau, iar pe malul Tamisei era forofotă mare. Oamenii veneau și plecau, râdeau, plângeau, se întâlneau și se despărțeau. Aveau cel puțin un lucru în comun: bagaje. Astfel, jobul i-a permis lui Gucci să observe conexiunea dintre indivizi și gențile lor de voiaj. Acestea nu doar că purtau în ele o reflexie a statutului social, dar aveau și o puternică încărcătură emoțională. Treptat, portarul și-a dat seama că oamenii sunt dependenți de bagaje. Totodată, el a mai observat că indivizii din înalta societate erau pasionați de pantofi și cai. Prin urmare, s-a gândit să valorifice aceste interese.Despre viata lui Gucci

În 1921, Gucci s-a întors acasă și a deschis un mic atelier. Angajații erau meșteșugari cu adevărat rafinați care nu realizau simple accesorii din piele, ci mai degrabă marochinărie de artă. Aici se produceau harnașamente, șei și genți. La scurt timp, au urmat magazine la Roma și Milano. Pentru că era o afacere de familie, pe măsură ce au crescut, au fost implicați și fiii lui Guccio: Aldo, Vasco, Ugo și Rodolfo. Aldo s-a făcut remarcat pe partea de marketing. El a creat, în 1933, celebrul logo dublu G, în onoarea tatălui său, iar în 1953 a dus, în S.U.A., eticheta Made in Italy. Așa a ajuns să primească de la Kennedy titulatura de Michelangelo al vânzărilor și o diplomă de onoare din partea Universității din New York. A urmat o rețea de francize care a răspândit numele Gucci de la Beverly Hills până la Tokyo.

În anii `50, un alt element identitar se contura la Gucci. Combinația verde – roșu – verde, inspirată de chingile de pe calul favorit al lui Guccio, dă culoare pentru prima data unuia dintre cele mai îndrăgite branduri din lume.

Tot în anii `50, Aldo începe să producă mocasinii Gucci. Erau unisex, ușori, moi, eleganți și aveau o zăbală în miniatură. Nu doar la Hollywood se petrecea în pantofii Gucci. În anii `80, aceștia au atras atenția japonezilor, ale căror tradiție de a se descălța le cerea încălțăminte flexibilă. Chiar dacă, de-a lungul timpului, forma, culoarea și tocul s-au schimbat, detaliul ecvestru a rămas mereu acolo, la fel și perechea de mocasini din Galeria Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Nu au lipsit tragediile. La vârsta de 81 de ani, Aldo a fost condamnat la un an de închisoare pentru evaziune fiscală, iar în 1995, nepotul lui Gucci, Maurizio, a fost asasinat la comanda soției sale, Patrizia Reggiani. Nelipsite au fost și certurile în familie, legate de cine, cum și cât se implică. Rodolfo e pus la zid pe motiv că nu e prea interesat de afacerea familiei. Aldo deschide, de unul singur, GAC – Gucci Accessories Collection, cu specializare pe borsete. Astfel, brandul devine accesibil și unei alte categorii de public.

Care erau principiile Gucci? Simplitate și posteritate. Așa a ajuns Jackie Kennedy să nu se mai despartă de geanta sa de umăr, o creație care a fost îndrăgită și de vedete precum Liz Taylor. Așa a fost creată și eșarfa înflorată pentru Grace Kelly. Tot așa au ajuns mocasinii Gucci să calce pragurile din întreaga lume. Chiar și în prezent, de dragul calității, aceștia continuă să fie făcuți tot în atelierele din Florența!

Dintre toate, cu siguranță, cea mai îndrăgită creație este geanta cu mâner din bambus. Culmea e că, deși a apărut în vremuri de austeritate, aceasta a fost soficient de sofisticată încât să ajungă la brațul tuturor vedetelor momentului, iar mai târziu, să intre în atenția Prințesei Diana. Ce o făcea atât de specială? Poate faptul că era handmade, alcătuită din 140 de componente și că era absolut minunată?

Din păcate, Gucci nu mai este o afacere de familie. În 1989, intră sub tutela lui Dawn Mello, avându-i ca directori de creație pe Calvin Klein și Tom Ford. Cu timpul, Grupul Gucci nu a mai însemnat doar accesorii, ci a început să înglobeze sub umbrela sa afaceri cu cherestea și mobilă și să strângă în portofoliul său branduri precum Alexander McQueen, Balenciaga, Stella McCartney, Oscar de la Renta, Fendi sau Yves Saint Laurent.

Din 2015 și până în prezent, Alessandro Michele este directorul de creație Gucci, însărcinat să confere un nou suflu brandului.

Citește și Balenciaga, un stil de viață.

 

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Cristea Madalina
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Cine și de ce Vivienne Westwood

Draga mea fashionistă, azi avem extemporal! Nu-I nevoie să scoți o foaie de hârtie, totul …