Home Designers Vuitton, eleganță, creativitate, muncă și ambiție într-o singură valiză

Vuitton, eleganță, creativitate, muncă și ambiție într-o singură valiză

11 min read

Trebuie să recunosc, am purtat, la un moment dat, fake Vuitton. E posibil ca și tu să fi făcut același lucru fără să-ți fi dat seama. Mai știi sacoșele acelea de rafie în care primeai pachet de la părinți și bunici? Cum mergeai la autogară și te jenai de fiecare dată când vedeai imprimeul în dungi, însă gândul la zacuscă te făcea să defilezi ca o divă pe catwalk? Poate că sacoșa de rafie n-a fost suficient de bună pentru tine, însă a fost pentru Vuitton.

vuitton

Prima valiză a fost una emoțională. Louis Vuitton a rămas orfan de mamă la vârsta de 10 ani, iar la scurt timp tatăl său s-a recăsătorit.Nu se înțelegea cu mama sa vitregă și s-a văzut nevoit să plece din satul său natal, Anchay. A decis să-și ia viața în piept la doar 13 ani. A plecat spre Paris cu o desagă jerpelită și câțiva franci în buzunar. Din tată fermier și mamă confecționeră de pălării, ce-ar fi putut face cu viața sa? Absolut orice! După doi ani, 500 de kilometri și joburi mărunte care de-abia îi asigurau traiul de pe o zi pe alta, a ajuns la destinație, la sincron cu Revoluția Industrială. Monsieur Marechal l-a primit ca ucenic. A început prin a realiza cutii personalizate pentru depozitare. Ulterior a acordat atenție nevoilor de pe piață și a început să creeze valize, cufere sau cutii pentru pălării. În câțiva ani, din ucenic a devenit cel mai cunoscut meșter din breaslă!

Pentru a te face remarcat, ai nevoie de muncă, talent și noroc. Louis le-a avut pe toate. Eugénie de Montijo, soția lui Napoleon al III-lea, l-a remarcat și l-a însărcinat să se ocupe de bagajele sale. Plimbările și vizitele dese presupuneau o mulțime de lucruri valoroase care trebuiau să fie transportate în siguranță, dar și cu eleganță. Astfel, contesa i-a deschis poarta către o clientelă selectă.

În 1854 începe un nou capitol. Louis se însoară cu o femeie mult mai tânără decât el și își deschide un atelier pe Rue Neuve des Capucines. În doar câțiva ani, lansează pe piață primul geamantan, creație proprie, din pânză și lemn de plop, fără piele, fără cuie, fără capse. Designul presupunea un capac plat care permitea o mai bună organizare a bagajelor, iar culoarea, gri Trianon, era pe placul tuturor. Geamantanul a prins atât de bine la public încât, la scurt timp, cererea a crescut. Louis s-a mutat la Asnières-sur-Seine și a deschis un atelier având 200 de angajați!

În 1867, priceperea lui Vuitton a depășit granițele. Medalia de bronz de la Expoziția Universală de la Paris i-a adus recunoaștere mondială. Una dintre primele comenzi internaționale a venit din partea liderului egiptean Isma’il Pasha.

Războiul franco-prusac și greutățile vremurilor au dus la dispariția angajaților, a echipamentelor și la degradarea atelierului. Din nou, Louis trebuia să o ia de la capăt. S-a întors la Paris, de data aceasta pe strada Scribe, la numărul 1 (deloc întâmplător, zic) unde și-a deschis un magazin cu atelier inclus.

Treptat, griul este înlocuit cu dungi albe și roșii (whaaaaaat?), iar în 1876 le transformă în maro și bej, combinație cunoscută sub denumirea de Rayée.

În 1989, Louis primește medalia de aur la Expoziția Internațională. În 1892 pleacă în ultima sa călătorie, de data aceasta fără bagaje. După moartea sa, geamantanele sunt moștenite și duse mai departe de către George, fiul său.

Londonezii nu erau așa de interesați de valize. Prin urmare, vânzările din Regat nu mergeau prea bine. Pentru că un geamantan nu știe să facă altceva decât să călătorească, George a plecat la Târgul Internațional de la Chicago pentru a-și expune moștenirea. Și bine a făcut! Americanii au fost impresionați de conceptul Vuitton!

În 1896, George stăpânea deja marketingul și a creat monograma LV. A împletit-o, într-un joc de șah cu florile orientale, pe un pattern în carouri maro închis – maro deschis. Câțiva ani mai târziu, se transformă în agent de vânzări, ia la pas orașele americane și își vinde geamantanele. A urmat deschiderea unor magazine la New York, Bombay, Washington şi Buenos Aires.

Moda se schimbă, însă stilul rămâne. În 1930, femeile nu mai purtau ținute voluminoase. Prin urmare, aveau nevoie de valize mai mici. Așa apare conceptul de geantă keep all. Nu sunt uitați nici gentlemanii. Pentru dumnealor este creată geanta Noe, specială pentru sticle.

Așadar, avem încărcături prețioase, genți luxoase, însă cum ne apărăm de hoți? Ei bine, un geamantan Vuitton este atât de sigur încât nici Houdini nu a reușit să evadeze din el! Dacă cel mai mare magician al lumii nu a reușit să dea de cap încuietorilor Vuitton, cu siguranță nici un hoț nu ar avea mai multe șanse de reușită.

Începutul secolului al XX-lea aduce cu sine un strop de culoare. Geamantanele încep să pară rupte din soare. Ele devin galbene sau portocalii. O comandă cu totul și cu totul specială a venit din partea unui filantrop care dorea să-și transporte aparatura foto până în India. Acestea a cerut un cufăr… roșu!

Gaston-Louis Vuitton moștenește valizele după moartea tatălui său.

De-a lungul timpului, nu doar fețele regale au avut o slăbiciune pentru Vuitton, ci și artiștii momentului.

Spre exemplu, Coco Chanel a îndrăgit modelul Alma, iar Audrey Hepburn purta Speedy.

Cel mai mare șoc a fost, desigur, papornița de lux pe care a lansat-o Vuitton în cadrul colecției Street Shopper PM Bag. Aparent, aceasta seamănă cu rafia despre care am depănat amintiri în introducerea articolului. Desigur, nu costă până în 10 lei, ci câteva mii de dolari. Nu este din rafie, ci din piele. N-o poartă Tanti Lili, ci Julia Roberts.

Citește în continuare Balenciaga, un stil de viață.

Load More Related Articles
  • Cine și de ce Vivienne Westwood

    Draga mea fashionistă, azi avem extemporal! Nu-I nevoie să scoți o foaie de hârtie, totul …
  • Are you feeling Gucci?

    Ceea ce e sarea pentru bucate, e Gucci pentru garderobă. Orice iubitoare de modă cu aspira…
  • Balenciaga, un stil de viață

    Dacă Socrate este părintele filosofiei și Euclid este al geometriei, indubitabil Cristobál…
Load More By Cristea Madalina
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Cine și de ce Vivienne Westwood

Draga mea fashionistă, azi avem extemporal! Nu-I nevoie să scoți o foaie de hârtie, totul …