Home Designers Balenciaga, un stil de viață

Balenciaga, un stil de viață

12 min read

Dacă Socrate este părintele filosofiei și Euclid este al geometriei, indubitabil Cristobál Balenciaga este părintele haute couture. Poate că n-a elaborat teoria numerelor, însă a emis, cu o aroganță unanim acceptată, un adevăr absolut: O femeie nu trebuie să fie perfectă și nici măcar frumoasă pentru a-mi purta rochiile. Rochia va face toate aceste lucruri pentru ea.

balenciaga
Da, da, știm că fiecare femeie este frumoasă în felul ei. Și celebrul designer o știa, nu te grăbi să faci un gest necugetat să-i arunci creațiile sau, și mai rău, să le incendiezi. Gândește-te doar la puterea acestor ținute de face orice doamnă sau domnișoară să nu-și mai pună niciodată la îndoială farmecul feminin. Poartă o dată Balenciaga și n-o să mai ai niciodată probleme cu stima de sine!

Ce face Balenciaga astăzi, alți designeri vor face mâine, sau la anul, timp în care el va fi mers deja mai departe, concluziona revista Vogue, în anii `50. Timpul s-a scurs. De la rochia baby doll, am ajuns la jacheta în șapte straturi, pantofii Triple S, crocs cu platformă și sacoșa albastră de inspirație suedeză . De la eleganță, la umor. Oare celebrul couturier s-ar răsuci în mormânt dacă ar ști că stilul ia-ți toate hainele pe tine ca să nu plătești bagaj de cală și estetica urâtului îi poartă numele?

Balenciaga se poartă. Balenciaga se cântă. Balenciaga e un stil de viață. Prețuri prohibitive. Extravaganță. Reinterpretări curajoase. Îți vine să crezi că totul a început într-un sat pescăresc din Spania?

Cristobál Balenciaga s-a născut la 21 ianuarie 1895, în Getaira. N-a pus mâna pe undiță, ci pe ac și ață. A învățat croitorie de la mama sa, Martina Eizaguirre, o croitoreasă vizionară care avea cliente din lumea bună, precum marchiza de Casa Torres, pentru care făcea haine inspirate din moda franceză. Având sprijinul marchizei, Cristobál și-a făcut anii de ucenice în San Sebastian, apoi, la vârsta majoratului, era deja apt să plece la Paris pentru a-i cumpăra ținute binefăcătoarei sale. În 1918, Balenciaga își deschide deja prima afacere în San Sebastian. Au urmat câte un salon în Madrid și unul în Barcelona, apoi piesele sale au intrat în garderoba familiei regale.

Din cauza Războiului Civil, a părăsit Spania. A plecat la Paris. A angajat-o pe Florette Chelot, probabil unul dintre cei mai buni oameni în vânzări al tuturor timpurilor. Ușor, ușor, lansând două colecții, a început să se facă vizibil în Franța. Toate au fost bune și frumoase până au venit naziștii și au ocupat Parisul. Reich-ul voia să devină autoritatea supremă în materie de modă și să mute industria la Berlin sau Viena. Naziștii au vrut inclusiv să-i închidă salonul lui Balenciaga, însă nu au reușit. Nu au reușit nici să-i tulbure crativitatea cu restricțiile lor absurd legate de materiale, achiziții și clientelă.

Următorul obstacol a constat în creșterea spectaculoasă a concurenței. La Christian Dior parcă explodase primăvara. Hainele erau feminie, colorate, vesele și romantice. Toate femeile erau înnebunite după aceste ținute. Balenciaga avea un stil sobru, elegant, sofisticat, în care se reflecta întreaga sa ființă. Clientele lui făceau parte dintr-o categoria elitelor. Bunny Mellon, Babe Paley, Millicent Rogers, Pauline de Rothschild, Marella Agnelli, Gloria Guinness, Mona von Bismarck și Jackie Kennedy erau doar câteva dintre personalitățile care iubeau acest brand.

În 1948, moare Wladzio d’Attainville, partenerul său de viață care i-a sprijinit parcursul în lumea modei. Balenciaga a suferit foarte mult, iar următoarea colecția a fost una de doliu, în care parcă se revărsa amărăciunea din sufletul celebrului couturier. Toate ținutele erau negre. Am putea spune că e o premieră. Se mai gândise cineva, până în acel moment, să dedice o întreagă colecție hainelor de înmormântare?

Și-a adunat forțele, a depășit momentul și a urmat cea mai bună perioadă din cariera sa. În anii `50, revista Harper’s Bazaar l-a numit cel mai elegant couturier din lume, iar marii creatori de modă ai momentului erau de acord cu această titulatură.

Balenciaga nu avea nevoie de culoare pentru a ieși în evidență. Făcea acest lucru prin cusăturile și materialele care nu mai aveau nicio taină pentru el. Ținutele lui nu erau simple ținute, ci hărți ale perfecțiunii vestimentare, file din jurnalul lui.

El a reinventa silueta feminină și a adus contribuții semnificative în modă: rochia sac, mâneca trei sferturi, mâneca liliac, talia înaltă, fusta balon, umerii extinși, rochia baby doll, gulerele distanțate de gât, rochia tunică sau pelerina balon. Modelele lui Balenciaga nu erau nici cele mai frumoase, nici cele mai înalte și nici cele mai slabe femei. De ce? Pentru că voia să evidențieze faptul că hainele lui pot fi purtate de orice doamnă sau domnișoară, indiferent de siluetă!

În 1968, a renunțat la modă, însă nu a oprit mașina de cusut. A continuat să creeze doar pentru clientele speciale. Spre exemplu, Fabiola de Mora y Aragón a purtat la nunta sa, o rochie de mireasă superbă, croită de către Balenciaga. Patru ani mai târziu, Women’s Wear Daily anunța că Regele a murit. Cine avea să-i urmeze la tron?

În 1986, Jacques Bogart SA a cumpărat drepturile pentru Balenciaga, iar colecția Le Dix, semnată de către Michel Goma, a fost prima care a văzut podiumul. Josephus Thimister a urmat la proiectare și a încercat să aducă Balenciaga pe lista preferințelor unei categorii selecte de public. În următorii ani, au tot fost schimbați directorii de creație. În prezent, această funcție este ocupată de către Demna Gvasalia. La prima vedere, acesta este un bad boy cu tatuaje, pierce și hanorac. Mai degrabă ai tinde să-l asociezi cu fenomenul underground, nu cu haute couture. Doar cunoscătorii știu că el este noul spirit Balenciaga. Unii cred că el nu are ce căuta acolo, că a murit eleganța, că a fost distrus conceptul, că Balenciaga nu mai e ce a fost odată. Oare așa să fie? Parcă Balenciaga a însemnat, încă de la început, o declarație de inovație și curaj, nu?

Citește și Elsa Schiaparelli – Cum se poartă arta.

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Cristea Madalina
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Cine și de ce Vivienne Westwood

Draga mea fashionistă, azi avem extemporal! Nu-I nevoie să scoți o foaie de hârtie, totul …