Home Designers Cine și de ce Vivienne Westwood

Cine și de ce Vivienne Westwood

8 min read

Draga mea fashionistă, azi avem extemporal! Nu-I nevoie să scoți o foaie de hârtie, totul se va întâmpla digital. Spune-mi, te rog, cărui chip asociezi numele Vivienne Westwood?

Hai să te ajut cu un indiciu: britanicii o consideră regina punk! Cin` să fie, cin` să fie?

Cine a crezut că o educatoare pasionată de bijuterii handmade va ajunge să transforme nonconformismul într-un stil de viață? Mai mult decât atât, V. nu a vrut niciodată să-și transforme hainele într-o afacere profitabilă, ci mai degrabă să elibereze spiritele rebele de îngrădirile sociale!

Totul a început cu un butic, în Londra. Situat pe 430 King’s Road, încă de la lansare, în 1971, Let it rock zguduia la propriu orașul, prin piesele vestimentare create de către proprietara Vivienne Westwood. Ulterior, în 1974, magazinul s-a rebranduit și s-a transformat în… Sex. Aici s-a născut punkul. Stai calmă, nu e cazul să manifești pudibonderie, căci acolo nu se întâmpla nimic nepotrivit, nici măcar din punct de vedere vestimentar, ci lua naștere un curent muzical, cultural și o experiență de a fi care aveau să schimbe definitive lumea modei. Mai târziu, în 1976, Vivienne împreună cu iubitul și partenerul său de afaceri, Malcolm McLaren, au început să le asigure vestimentația și să le creeze o identitate celor de la… Sex Pistols! În tot acest timp, buticul ieșit din tipare a tot fost redenumit: Too fast to live too young to die, Seditionaries și, în cele din urmă, World’s End, denumire valabilă și în prezent.

La finalul anilor `70, Westwood a început să aducă în atenția publicului tartanul, un material de origine scoțiană, iar creațiile sale au fost de inspirație istorică.

Treptat, Vivienne a revoluționat moda folosindu-se de obiecte aparent banale: lanțuri de la bicicletă, ace de siguranță, lame, fermoare, tricouri rupte, pantaloni bondage și zgărzi. O inspirau motocicliștii și fetișurile. Perioada punk a avut momentul ei de glorie, însă, ca oricare altă febră vestimentară, a apus. Chiar și așa, Westwood a continuat să creeze și să dicteze trendurile.

Hainele sunt o extensie a personalității, iar Vivienne a luat în serios acest lucru. Pe lângă avangardă și nonconformism, doamna punkului și-a asumat o misiune cel puțin interesantă. „Ţelul meu este să-i fac pe săraci să arate bogaţi, iar pe bogaţi să arate săraci” este una dintre declarațiile care definesc stilul Westwood. Totodată este și rețeta prin care un butic s-a transformat într-un lanț de magazine extins în peste 80 de țări!

În 1981, pirații invadează Londra. Nu e o glumă. Prima colecție Westwood a primit denumirea „Pirate”. Elementele definitorii erau auriul, explorarea și aventura. În 1990, Vivienne lansează, la Florența, o colecție dedicată bărbaților. Așa ajunge să fie numită designerul anului. Va ocupa aceeași distincție și în anul următor. Mai târziu, se așterne perioada Anglomania, deoarece Westwood considera că moda se bazează pe un schimb de idei între Anglia și Franța: „Din partea engleză avem croială și un farmec subtil, din partea franceză avem fermitatea designului si a proporțiilor, iar acestea vin din faptul că niciodată nu ești satisfăcut, întotdeauna poți face un lucru mult mai bine, mult mai rafinat”, a punctat aceasta. Ce însemna Anglomania? O combinație curajoasă între punk, glam rock, machiaj, culori și priviri sfidătoare!

Urmează o serie de distincții: Queen’s Export Award, Old Lady of fashionOutstanding Achievement in Fashion, expoziții în marile orașe ale lumii și o biografie. Nelipsite au fost, desigur, parfumurile: Boudoir, Libertine, Libertine Flirtations, Anglomania, Boudoir Sin Garden și Let it rock.

În 2011, un nou obiectiv prinde contur în orizontul lui Vivienne. Get a Life este site-ul care încurajează respectarea planetei. Astfel, apare colecția de bijuterii Gainsborough Palladium, iar mai târziu gențile din material reciclabil.

Deși în perioada sa punk, Vivienne vedea în familia regală un simbol al ipocriziei, lucrurile au început să se schimbe în timp. S-au schimbat atât de mult încât regina Marii Britanii i-a înmânat ordinul de cavaler! În ciuda svasticilor de pe haine și ale ținutelor cu sânii pe afară, V. nu a câștigat doar admirația punkerilor, ci și a lui Margaret Thatcher.

Vivienne Westwood

Dintre toate creațiile lui Westwood, tricourile God Save the Queen, Anarchy in the UK şi Anarchist Punk Gang – The 1%ers, create în anii `70, sunt piesele vestimentare care nu doar că au făcut-o celebră în întreaga lume pe Vivienne Westwood, ci au devenit simbolurile curentului punk, dar și o punte între generații.

Citește în continuare Elsa Schiaparelli – Cum se poartă arta.

Load More Related Articles
Load More By Cristea Madalina
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Vuitton, eleganță, creativitate, muncă și ambiție într-o singură valiză

Trebuie să recunosc, am purtat, la un moment dat, fake Vuitton. E posibil ca și tu să fi f…