Home Arts Uman și mai ales Divin, debutul Classix în Catedrala Romano-Catolică Iași

Uman și mai ales Divin, debutul Classix în Catedrala Romano-Catolică Iași

5 min read

Este binecunoscut faptul că în toată Europa de Vest, acolo unde lipsesc sălile de concerte, manifestările culturale au loc în bisericile și catedralele existente. În generosul context european și ca o premieră pentru regiunea Moldovei, un concert de muzică clasică este găzduit la Iași în Catedrala Romano-Catolică.

Classix Catedrala Romano-Catolică

Primul concert organizat în cadrul Classix Festival are loc la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regina” duminică, 16 februarie 2020, începând cu orele 19:30. Fiind primul recital de pian susținut vreodată într-o catedrală din Iași, primește o importanță istorică. Evenimentul va fi centrat pe un program care va conecta experiența umană de cea spirituală și va fi prezentat de reputatul pianist ieșean Dragoș Cantea.

Interdisciplinaritatea pe care Classix Festival dorește să o ofere muzicii clasice va fi susținută vizual prin proiecții ilustrate pe cupola Catedralei, transformând astfel experiența obișnuită de concert într-una transcendentală.

Din programul concertului Uman și Divin fac parte compozițiile: Arvo Pärt  – Für Alina, Leoš Janáček – În cețuri, Johann Sebastian Bach – Ciaccona (ar. de Ferruccio Busoni), Ludwig van Beethoven – Sonata în do minor nr. 32, op. 111.

Lucrarea de debut îi aparține compozitorului estonian Arvo Pärt, astăzi în vârstă de 84 de ani. Für Alina este o lucrare reprezentativă pentru stilul tintinnabuli, un stil componistic minimalist creat de însuși Arvo Pärt, conceput prin prisma experiențelor mistice ale compozitorului cu cântul bisericesc.

Reprezentant de seamă al școlii naționale cehe, Leoš Janáček are întreaga sa creație pentru pian interpretată, cercetată și înregistrată pentru prima dată în România de către Dragoș Andrei Cantea.

Classix Catedrala Romano-Catolică

Muzica lui Bach răsună cel mai bine într-o catedrală, iar în seara de 16 februarie, publicul are o șansă aproape unică de a experimenta autentic puterea emoțională a muzicii sale. În final, anul 2020 este un an care marchează și un sfert de mileniu de la nașterea lui Ludwig van Beethoven. Geniul de la Bonn a compus Sonata în do minor în momentul în care era complet surd, astfel încât se observă cum se folosește de extremele claviaturii pentru a simți vibrațiile corzilor pentru o mai bună înțelegere a sunetului și a notelor pe care le așternea pe partitură.

Interpretul acestui concert este Dragoș Andrei Cantea, un produs artistic al școlii ieșene de muzică, având-o ca mentor între anii 1999 – 2017 pe lector univ. Dr. Ioana Stănescu. Din 2017, Dragoș este masterand avansat al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, susținând constant recitaluri și concerte în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit. Simultan, urmează școala doctorală a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea maestrului VOCES prof. Univ. dr. Dan Prelipcean. Este un adept al inovării în artă, punând deseori în scenă concepte sincretice cu actori sau artiști vizuali, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației.

Citește în continuare Participare extraordinară la Classix Festival Iași: artiști premiați la Grammy, un ansamblu de rezidență al Vienei și câștigătoarea Premiului Equinor 2019.

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Tendințe de colorare a părului în 2020

Fie că este vorba de modă sau beauty, în fiecare an, chiar fiecare sezon, observăm un nou …