Home Arts Proiecții și dezbateri KineDok chiar la voi acasă

Proiecții și dezbateri KineDok chiar la voi acasă

8 min read

În luna mai demarează noul sezon KineDok cu forțe proaspete, documentare noi și metode ingenioase de a aduce filmele mai aproape de public în era distanțării sociale. Lansarea are loc online cu documentarul Srbenka ce poate fi vizionat gratuit până la finalul lunii mai când va avea loc o discuție cu regizorul filmului, Nebojša Slijepčević.

KINEDOK

Șapte țări din Europa Centrală și de Est și-au unit forțele pentru cea de a 6-a ediție KineDok. În felul acesta câteva dintre cele mai recente și importante producții de film documentar din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, România, Slovacia și Ungaria vor sta în curând la dispoziția publicului din toate teritoriile.

Până când vor putea fi reluate proiecțiile în țară, KineDok ne ușurează așteptarea cu o serie de proiecții online ce se vor desfășura lunar și vor fi acompaniate de discuții cu realizatorii filmelor.

Luna mai începe cu documentarul croat Srbenka (“Sârboaica”).

Extrem de apreciat în cadrul competiției festivalului One World Romania 2019, Srbenka urmărește minuțios pregătirea unei piese de teatru ce reconstituie o crimă comisă din motive etnice, și anume cazul Aleksandrei Zec, care la numai 12 ani a fost executată alături de familia sa în cadrul conflictelor sârbo-croate de la începutul anilor 90. Deși făptașii sunt cunoscuți, ei nu au fost pedepsiți niciodată. Discuțiile emoționante ale actorilor aflați la repetiții scot la iveală tensiuni etnice ce persistă și în ziua de azi, chiar și în rândul generațiilor tinere, care nu au trăit conflictul la vremea respectivă. Filmul este un studiu atent și plin de răbdare al modului paradoxal în care pot fi transmise în timp prejudecățile și xenofobia, făcându-le atât de greu de eliminat din conștiința colectivă a unui popor.

Srbenka poate fi vizionat gratuit începând cu data de 11 mai pe https://kinedok.net/ro, folosind voucherul KineDok2020. Puteți trimite întrebările pe care cu siguranță acest film le va provoca pe adresa de email kinedok@oneworld.ro sau pe pagina de Facebook KineDok Romania, urmând ca acestea să fie transmise mai departe regizorului Nebojša Slijepčević, care va răspunde în timpul discuției programate pentru 28 mai.

O mulțime de alte documentare captivante vă așteaptă la KineDok în lunile ce urmează.

Printre acestea se numără Kiruna O lume complet nouă (regia: Greta Stocklassa) – povestea incredibilă a unui oraș suedez care din cauza exploatării miniere excesive trebuie strămutat împreună cu toți locuitorii săi – și Nu s-a întâmplat nimic (regia: Barbora Berezňáková) – film ce investighează faimosul caz al răpirii fiului președintelui Slovaciei în 1995, dezvăluind noi informații despre o bucată de istorie pe care toată lumea o cunoaște, dar pe care puțini o înțeleg. Din anii 90 ne teleportăm în zilele noastre și ajungem la Autogara (regia: Tomáš Elšík) – o explorare fascinantă a uneia dintre cele mai mari stații de autobuz din lume. Situată în Tel Aviv, aceasta ascunde în labirinturile sale o mulțime de refugiați, ce formează comunități cu valori și reguli proprii, rămase însă în afara societății. Din Tel Aviv mergem direct în cartierele rău famate ale Budapestei cu filmul Ghetto Balboa (regia: Arpad Bogdan) care îi urmărește pe Zoli, un adevărat Balboa autohton prin prisma talentului său la box, și pe antrenorul său Misi, un fost interlop care încearcă să-l ferească pe Zoli de greșelile pe care el le-a comis în tinerețe.

Documentarele românești prezentate în ediția aceasta

Kinedok va pune la dispoziție Distanța dintre mine și mine (regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu) – care ilustrează portretul fascinantei poete Nina Cassian și relația complicată a acesteia cu regimul comunist – și Profu (regia: Alex Brendea) – o producție independentă și îndrăzneață ce surprinde cazul unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc.

Citește în continuare Cum se face un film în izolare? „9 povești de dragoste și ură” | Dan Chișu.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Liber pentru toți la UNTOLD! Restricțiile au fost ridicate. Acces și cu test rapid

Fanii UNTOLD au primit astăzi o veste mult așteptată! Autoritățile au anunțat că începând …