Home Designers Miuccia Prada, designerul care se poziționează „împotriva formulelor clișeice prin care se exprimă frumusețea și senzualitatea”

Miuccia Prada, designerul care se poziționează „împotriva formulelor clișeice prin care se exprimă frumusețea și senzualitatea”

7 min read

Cu siguranţă nu vă este străină compania italiană de modă Prada, specializată în articole de lux pentru ambele genuri, însă ce ştim despre Miuccia Prada, business woman şi head designer al acestui remarcabil brand, şi despre viaţa ei extravagantă?

Miuccia Prada
Sursă foto: www.ft.com

Aceasta nu s-a născut cu numele ei actual, ci cu numele de Maria Bianchi, însă şi l-a schimbat în Miuccia Prada, după ce a fost adoptată de o mătuşă de a ei.

Miuccia Prada nu a dorit să activeze în sfera modei de la bun început: „Fiind atât de implicată în mișcarea feministă de atunci și în tot ceea ce încercam să realizăm, am crezut că a face genți, pantofi sau rochii nu era cel mai bun mod în care îmi puteam petrece timpul.”.

Iniţial, aceasta a studiat la Universitatea din Milano şi a obţinut o diplomă de doctorat în domeniul ştiinţelor politice, prezentând diverse ideologii legate de promovarea feminismului şi a egalităţii sociale. De asemenea, a fost membru al Partidului Comunist Italian, unde s-a implicat în susţinerea drepturilor femeilor. Interesant este faptul că, în afară de activităţile politice pe care le-a deprins, a fost instruită la Teatro Picollo pentru a putea deveni mim, meserie pe care a practicat-o timp de 5 ani.

În sfârşit, la sfârșitul anilor 70 intră în afacerea de familie ce consta în fabricarea unor genţi din piele de lux, afacere fondată în 1913 de Mario Prada, bunicul acesteia, împreună cu fratele lui, numind-o „Fratelli Prada”. În 1985, Miuccia Prada lansează linia de poşete negre din nailon, fin ţesute, ce au avut un succes imediat.

Foto: Prada FW 1987. www.prada.com

În 1988, cu ajutorul încurajărilor soţului ei, Patrizio Bertelli, îşi face debutul cu adevărat în modă prin prezentarea primei sale colecţii de haine de damă, pe care a descris-o ca fiind alcătuită din ținute ce reprezentau „uniforme pentru cele uşor deprivate de drepturi”, făcând referire la lipsa drepturilor femeilor din acea perioadă. De asemenea, ea a încercat să demonstreze că nu numai sex-appeal-ul vinde, idee promovată de brandurile competitoare de la acea vreme, piesele create de ea fiind mereu în culori simple, cu modele fine. Ideea ei de „casual luxury” a prins foarte repede, lumea începând să asocieze brandul ei cu femeile încrezătoare, educate şi influente.

Miuccia Prada
Foto: Prada F/W 1989, www.prada.com

În 1993, Prada lansează prima colecţie masculină, care includea deopotrivă îmbrăcăminte și încălțăminte pentru bărbați. În același an, viziunea creativă a designerului Miuccia Prada conduce la lansarea unui nou brand numit Miu Miu. Cu o denumire inspirată de porecla ei, noul brand prezenta haine mai puţin scumpe, asemănătoare cu cele aflate în garderoba ei personală. Tot în 1993, din pasiune pentru lumea artei și a culturii, Miuccia Prada și Patrizio Bertelli întemeiază „Milano Prada Arte”, devenit ulterior „Fondazione Prada”, o organizaţie non-profit dedicată susţinerii viitorilor designeri, artişti şi arhitecţi.

Miuccia Prada a câştigat numeroase premii, incluzând CFDA International Designer Award în anul 2004 şi International Designer of the Year în cadrul British Fashion Awards din anul 2013. În 2017, este numită de către Forbes a 79-a cea mai influentă femeie din lume, iar în 2018 primeşte din partea British Fashion Council, Outstanding Achievement Award, în contextul Fashion Awards 2018.

Sursă foto: www.wantedinmilan.com

Este de admirat faptul că Miuccia Prada a avut curajul să transmită prin creaţiile ei diverse mesaje ce promovau feminismul şi egalitatea socială, lucru rar întâlnit, în special în acea perioadă, împletind astfel moda cu politica, rezultând o analogie neobişnuită.

Citește în continuare Hubert de Givenchy, designerul francez care a îmbinat în creațiile sale eleganţa și ingeniozitatea.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Alexandra Lizac
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Top 10 colecții de la Paris Fashion Week 2021

Pe scurt, Săptămâna Modei din Paris (Paris Fashion Week) este formată dintr-o serie de pre…