Home Arts Loulou Siem’s solo show „A pregnant woman wishing her child to be beautiful must look at beautiful objects” la MAMCO „Pavel Șușară”

Loulou Siem’s solo show „A pregnant woman wishing her child to be beautiful must look at beautiful objects” la MAMCO „Pavel Șușară”

8 min read

Descrisă drept un artist vocațional, care se naște cu disponibilități mentale și care țin de fondul personalității, Loulou Siem este un artist care are dimensiunea nativă a creației. Expoziția „A pregnant woman wishing her child to be beautiful must look at beautiful objects”, inaugurată la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară”, prezintă de la obiecte realizate din spumă poliuretanică până la secvențe video, sculptură propriu-zisă, obiecte miniaturizate. 

Loulou Siem

Vernisajul expoziției ne-a adus pe 3 octombrie la Muzeul de artă modernă și contemporană „Pavel Șușară” în prezența unor oameni de excepție, printre care moderatorul serii, Dana Gonț, curatorii expoziției, Mirela Trăistaru și Pavel Șușară, Alex Ștefănescu, Adina și Elena Oancea. Cuvintele celor prezenți au dezvăluit contextul discuției propuse de Loulou Siem, despre natura și condiția umană efemeră și dinamica vieții, în imprevizibilitatea și spontaneitatea sa.

„Expoziția artistei britanice Loulou Siem este exact ce definește în esență proiectul MAMCO, este o legătură perfectă între modernism și contemporaneitate. Loulou este un artist contemporan în sensul cel mai strict și mai direct al cuvântului, dar contemporaneitatea ei nu este disolutivă. Nu este un artist care neagă, care vine să distrugă formele simbolice pe care civilizația noastră iudeo-creștină le-a creat. Ea își pune întrebări într-o stilistică extrem de dinamică și lipsită de orice inhibiții și de orice stereotipie care intră în manierismele gestului cultural pe care îl regăsim în momentul de față. Discursul ei este un discurs de fond, nu este un discurs de gest. Ea se întreabă Ce se întâmplă cu noi ca specie? Cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm? și obiectele sunt argumentul. Obiectele pe care ea le pune în discuție sunt legate de natura noastră umană într-un mod dramatic. Aceasta este singura noastră șansă de a ne depăși condiția efemeră – regresia către geologic, reîntoarcerea către mineral, mumificarea, încremenirea într-o materie care devine parte din marele angrenaj al cosmosului.”, Pavel Șușară.

Într-o atmosferă prietenoasă, deloc pretențioasă, am avut șansa de a descoperi pas cu pas, în compania artistei, expoziția deschisă la MAMCO „Pavel Șușară” până pe 3 noiembrie. Despre titlul expoziției, care se traduce O femeie însărcinată care își dorește să aibă un copil frumos trebuie să privească obiecte frumoase, Loulou ne-a povestit că provine dintr-un text de Joseph Brodsky, numit „Watermark”, un text romantic despre experiența sa în Veneția. „Veneția este un oraș foarte drag inimii mele, merg lunar cu fratele meu și petrecem mult timp acolo, observând reflexiile, dar și reflectând (referindu-se la ambele sensuri ale cuvântului reflexion). Iar această frază a rezonat cu mine pentru că mă gândesc foarte mult în activitatea mea la modul în care înțelegem obiectele ca fiind frumoase, ce înseamnă frumusețea, din perspectiva estetică. Avem pe de o parte latura rațională, științifică, dar și latura mistică, de domeniul superstiției. Având în vedere acest dualism, am considerat că titlul se potrivește perfect expoziției.”

Loulou Siem

„Nu mă consider neapărat un creator de bijuterii, le văd mai degrabă ca pe niște sculpturi și sunt fericită când oamenii le cumpără și le poartă pentru că scot sculptura din spațiul galeriei. Mă interesează să expun obiectele mele în moduri neconvenționale și să creez impresia că nu sunt doar pentru a fi privite, nu vreau să pară că totul este prea prețios. Prin urmare, crearea bijuteriilor a fost firească pentru a realiza lucrări care să meargă mai departe, să depășească galeria. Obiectele pe care le vedem în cutii de sticlă în muzee sunt obiecte care au fost cândva folosite, pentru mine interesul este tocmai ca acestea să fie purtate și poate, la un moment dat, să le pot împrumuta și să le pun în cutii de sticlă, pentru că aceste obiecte au memorie.”, Loulou Siem.

Loulou Siem

Loulou Siem

Loulou Siem

Loulou Siem

Loulou Siem

Loulou siem

Inelele, pandantivele și tricourile le puteți găsi până pe 3 noiembrie la MAMCO „Pavel Șușară”, alături de lucrările de artă ce alcătuiesc expoziția „A pregnant woman wishing her child to be beautiful must look at beautiful objects”, iar pentru realizarea altor piese, artista poate fi contactată – loulousiem.com/contact/.

Citește în continuare O călătorie prin intermediul muzicii și al stilului alături de Charlie Siem.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…