Home Arts Lansarea Muzeului „Identități Fragile”/Muzeul Pandemiei și a Campaniei de colectare a obiectelor-memorie

Lansarea Muzeului „Identități Fragile”/Muzeul Pandemiei și a Campaniei de colectare a obiectelor-memorie

8 min read

Rețeaua Națională a Muzeelor (RNMR) lansează un nou proiect muzeal participativ în România – Muzeul „Identități Fragile” (Muzeul Pandemiei), precum și Campania publică de colectare a obiectelor – memorie care ne-au însoțit pe fiecare dintre noi în pandemie, începând cu luna martie a anului 2020.

Muzeul Pandemiei Identități fragile

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă contributorii pentru a ilustra tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

„Identități fragile” este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic ne-a schimbat radical. De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale până la filtre noi de percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor (individuale sau colective).

„Identități fragile” este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum.

Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 5 martie – 15 aprilie, lansăm către public apelul pentru contribuții.

Oricine poate trimite un obiect care „încorporează” un sentiment ce l-a marcat în pandemie, o stare, un eveniment sau orice lucru cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite.

Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.

„Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege pe cel de lângă noi. Pornind de la această observație, „Identități fragile” va fi un muzeu deschis – ca narativ, ca mod de construcție și ca mesaj. Va fi o ancoră de înțelegere socială și un pretext de discuție. Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial – ca memorie afectivă – și ca formă de patrimoniu material – prin obiectele donate. Obiectele sunt limbaj, memorie și metaforă, de aceea povestea fiecărei persoane poate deveni parte din expoziția „Identități fragile”, prin propriul obiect donat.“, Andreea Lupu, co-curator & manager de proiect.

Campania publică de colectare a obiectelor – memorie se va desfășura în perioada 5 martie – 15 aprilie, pe website-ul proiectului.

Detalii despre expoziție pot fi solicitate la contact@identitatifragile.com

Varianta online a expoziției „Identități fragile” este disponibilă pe www.identitatifragile.com unde vor fi expuse toate contribuțiile primite și acceptate în colecție.

Inițiativa este un produs cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor, iar obiectele selectate vor fi expuse la Rezidența BRD Scena9 din București, în perioada 15 mai – 15 iunie 2020.
Parteneri: Administrația Fondului Cultural Național, Rezidența BRD Scena9

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 70 membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: Noaptea muzeelor și Museums meet Museums.

Rezidența BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Citește în continuare Interviu cu Daria Batschi-Beleca, concurenta de la „Românii au talent” pentru care Andi Moisescu a apăsat Golden Buzz.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Florin Dobre lansează colecția pentru primăvară-vară 2021

 Florin Dobre privește spre viitor cu încredere și revine cu o nouă colecție, care dă repe…