Home Health & Beauty Expert advice IMPORTANȚA CONSUMULUI DE APĂ ȘI EFECTELE DESHIDRATĂRII

IMPORTANȚA CONSUMULUI DE APĂ ȘI EFECTELE DESHIDRATĂRII

8 min read

APA – ESENȚA LONGEVITĂȚII. Apa este primordială pentru viață, iar acest fapt este deja cunoscut. Se știe că omul nu poate trăi fără acest lichid mai mult de câteva zile. Prevenirea deshidratării corpului joacă, deci, un rol esențial în menținerea sănătății. Spre exemplu, apa reprezintă 75% din greutatea corpului unui copil și 55% din greutatea unui om bătrân. Ea este esențială în homeostazia celulară (menținerea în echilibru a celulei umane). Apa poate fi adusă în corp din diverse lichide (100% apă pură/plată, minerală, sucuri, lapte, iaurt), din alimente și, într-o mică parte, din oxidarea macronutrienților (se numește și apă metabolică).

efectele deshidratării
Sursă foto: Thao Le Hoang, Unsplash
SENZAȚIA DE SETE

În corp există un întreg mecanism care produce senzația de sete. În acest sens, menținerea unui echilibru constant de apă și minerale necesită coordonarea unor detectori sensibili la tot ce are legătură cu căile neuronale a căror baze, bine integrate în creier, sunt responsabile pentru prelucrarea acestor informații. Aceste baze sunt, de asemenea, sensibile la factorii umorali (neurohormoni) cu rol în reglarea diurezei (producerea și eliminarea urinei), natriurezei (eliminarea sodiului prin urină) și tensiunii arteriale (care are legătură cu mineralocorticoizii angiotensinici, vasopresina și factorul natriuretic atrial). Instrucțiunile trimise de la bază către „organele executive” (rinichi, glande sudoripare și glande salivare) și către partea creierului responsabilă pentru acțiuni corective (cum ar fi ingerarea lichidelor) sunt transmise de anumiți nervi, în plus, față de substanțele menționate mai sus.

DESHIDRATAREA ȘI CUM NE INFLUENȚEAZĂ PE TERMEN LUNG

Când se resimte o senzație de sete acută înseamnă că organismul deja apelează la resursele de apă și trage semnale de alarmă spre aportul de lichide. Dacă ne deshidratăm constant este bine să cunoaștem faptul că acest aspect va avea repercusiuni asupra performanței mentale. În caz de deshidratare cronică, hipotalamusul și glanda pituitară induc eliberarea unei molecule care se numește vasopresină. Vasopresina este una din moleculele care creează senzația de sete și conduce la rețineri de apă și sare în corp. Avem nevoie de ea, dar nu în cantități mari. Ca să înțelegem rolul acestei molecule, imaginați-vă vasopresina ca fiind un „instalator”. Avem nevoie de el pentru a repara anumite fisuri sau pentru a crea anumite legături astfel încât apa să fie direcționată corespunzător. Dacă munca „instalatorului” este, totuși, intensă sau asupritoare, poate să direcționeze greșit anumite cantități de apă și să conducă la dezechilibre majore. Cercetătorii au raportat că un nivel crescut de vasopresină înseamnă, de asemenea, un risc crescut de afecțiuni ale inimii, diabet, afecțiuni ale rinichilor și obezitate. Aceste efecte negative pot avea loc deoarece vasopresina, totodată, cauzează contractarea vaselor sanguine și eliberarea cortizolului (hormonul stresului).

DESHIDRATAREA LA NIVELUL PIELII

Dezechilibrele pe care le aduce deshidratarea se resimt și în metabolismul pielii. Aceasta își pierde suplețea, elasticitatea, se va descuama și irita extrem de ușor. Senzația de uscăciune este, de asemenea, nelipsită. Un ten deshidratat conduce spre îmbătrânire prematură și, implicit, spre apariția ridurilor. Alte efecte negative mai sunt și hiperpigmentarea pielii (datorită devitaminizării țesutului în urma deshidratării) și refacerea greoaie a rănilor sau a cicatricilor. Pe de altă parte, este bine să cunoaștem și faptul că un ten gras poate fi, în același timp, deshidratat. Ne putem da seama că este așa atunci când la suprafața epidermei se observă, cu ochiul liber (sau se simt la atingere), chisturile polisebacee (aparent coșuri, dar care sunt, de fapt, acumulări de sebum oxidat și blocat în pori). Pentru a corecta toate aceste aspecte și pentru a aduce un aport de vitamine din sursă naturală, amintesc de avantajele aplicării unei măști dermato-cosmetice. Iată care este gama de produse 100% naturală pe care o recomand pentru vitaminizarea și hidratarea intensă a tenului, gâtului și decolteului: Gama pentru ten uscat, sensibil, cuperoză, iritații și alergii Careless Beauty România

HIDRATAREA CORECTĂ

Aportul favorabil de apă este de: 30-40 mL/Kg corp/zi. Pe timpul verii, dacă petrecem mult timp la soare, bineînțeles că putem suplimenta.

Citește în continuare Protecția solară naturală: Extractele vegetale, o alternativă la filtrele UV sintetice.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Adina Oancea
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Roberto Tula – Skate Meditations

Meet Roberto Andres Martinez Tula, RA for short. (Alien, Artist, Designer, Lover, Sk8er, T…