Home Arts Horror Vacui, o expoziție în premieră care aduce la Romanian Creative Week artiști români din țară și de peste hotare

Horror Vacui, o expoziție în premieră care aduce la Romanian Creative Week artiști români din țară și de peste hotare

9 min read

Prima ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care se va desfășura la Iași în perioada 2-6 iunie 2021, va aduce publicului o expoziție organizată în premieră în România, „Horror Vacui”, dedicată esteticii contemporane, meșteșugului și tradiției.

Horror Vacui

Expoziția „Horror Vacui” va fi organizată în cadrul Expo (in)between, powered by Raiffeisen Bank, eveniment care se va alătura unor festivaluri importante, parte a RCW: Romanian Fashion Week, Architecture, Moldova Film Festival, Musicalling, VegFest, Visual Arts.

„Horror Vacui” va reprezenta, totodată, o avanpremieră a inaugurării Palatului Braunstein din Iași, care va găzdui expoziția. Clădirea istorică impresionantă a fost renovată și modernizată recent de Primăria Municipiului Iași, printr-un proiect finanțat din fonduri europene, și urmează să își deschidă în curând porțile și pentru industriile creative.

Artiștii invitați să ia parte la expoziția „Horror Vacui”, powered by Raiffeisen Bank, organizată în cadrul RCW cu sprijinul Federației Patronatelor din Industriile Creative, al Palas și al Primăriei Municipiului Iași, sunt: Radu Abraham, Aitch, Ana Alexe, ZO Kraft, Atelier Parter, Batem fierul la conac, Raluca Buzura, Daniela Cățoi, Megan Dominescu, Ferma de Artă Triunghi, In Context Slănic Moldova, Costi Lungu, Ștefan Neacșu, Roan Atelier, Saddo, Sânziene, Ioana Stanca, Elena Stanciu – Poartă-mă cu flori, Andreea Tron, Andrei Cosmin Vladimir și Victoria Zidaru.

Curatorul Expo (in)between, powered by Raiffeisen Bank, este KraftMade, un proiect reprezentat de artiștii Marlene și Alex Herberth, din Cincu, Transilvania.

Despre „Horror Vacui”, Marlene Herberth a declarat, în cadrul emisiunii #NEXTHASHTAG, parte a proiectului RCW: „Este o expoziție care nu s-a mai făcut în România și care aduce împreună artiști, designeri și meșteri. Este o expoziție despre natură, unde nu găsești un spațiu gol, nu găsești vidul. Din cauză că este atât de mult zgomot în capul nostru, am încercat prin arhitectură, prin design interior, prin toți acești ani de minimalism să facem liniște în jur. Acum, ne-am dat seama că trebuie să fie invers: armonia trebuie să fie în capul nostru, exact ca natura, iar în jurul nostru să fie zgomot, să fie straturi de frumos, pentru că de acolo ne inspirăm. Ne inspirăm din natură, pe care nu o vedem ca pe ceva static, ci ca pe ceva care trebuie permanent regenerat”.

Artista Marlene Herberth a mai arătat, în cadrul aceleiași emisiuni moderate de jurnalista Irina Păcurariu, că „designul, cultura, arta, industriile creative sunt toate lucrurile de care ne înconjurăm, de la modă, obiecte din casă până la felul în care trăim în fiecare zi. Aici trebuie să umblăm, asta ne-a învățat pandemia: ne-a forțat să ne uităm din nou la lanțuri scurte de producție, la resurse locale, la regenerarea mediului. Totul să fie mult mai local, iar noi să învățăm să regenerăm resursele, pe măsură ce le consumăm”.

Marlene Stanciu lucrează în diferite medii, de la textile la gastronomie și relația lor cu geografia originară, fiind o țesătoare de fire, idei și povești cu background în antropologie și politologie culturală. Alex Herberth, care cercetează, arhivează și transmite tehnici meșteșugărești provenite de la breslele transilvănene, este restaurator în lemn și tâmplar de artă, având o experiență de 20 ani.

Împreună, Marlene și Alex Herberth cercetează sursele armoniei estetice străvechi și motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume, testează practicalitatea contemporană a ideilor arhaice, a materialelor naturale și a circuitului lent de design, producție și consum. Din 2017 au început să creeze, pe lângă obiecte performative, cursuri practice pentru meșteri, designeri, arhitecți și artiști, menite să dea mai departe înțelepciunea și harul meșteșugăresc ca soluție sustenabilă pentru viitor.

Mai multe detalii despre expoziția „Horror Vacui” pot fi găsite aici: https://romaniancreativeweek.ro/design/expo-inbetween/horror-vacui/

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week va transforma Iașiul, între 2 și 6 iunie 2021, în nucleul creativității din România, găzduind nume sonore din domenii precum modă, arhitectură, muzică, film, publicitate, new media, design industrial. Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești.

Amănunte despre RCW, pe www.romaniancreativeweek.ro, pe paginile de Facebook, Instagram și pe canalul de YouTube.

 Citește în continuare Moldova Film Festival a desemnat finaliștii Competiției de scurtmetraje | RCW 2021.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Carla’s Dreams revine cu single-ul “Victima”, o piesă de dragoste pentru suflet și minte

Carla’s Dreams își bucură fanii cu un nou single pentru începutul de an care se numește ”V…