Home Editorials Cum deosebim piesele fake de piesele originale?

Cum deosebim piesele fake de piesele originale?

10 min read

Industria Fake-urilor. Această „industrie” are mult mai mult succes decât aţi crede, reprezentând 7% din comerţul global. Cu toţii cred că am văzut până acum cel puţin un articol de îmbrăcăminte sau accesoriu contrafăcut în diverse magazine mai îndoielnice, pe site-uri sketchy sau chiar purtate de alţi oameni. Dar ceea ce ar trebui să ştim este cum să facem diferenţa dintre o piesă originală şi o piesă fake. Sunt câteva trucuri prin care oricine îşi poate da seama, fără să aibă foarte multe cunoștințe în domeniu!

Cum deosebim piesele fake
Sursă foto: www.thechicselection.com

Să începem cu unul dintre cei mai importanţi factori: materialul. După cum probabil ştiţi, materialele utilizate în crearea diverselor piese de designer sunt materiale calitative, rezistente şi fine. Nu vei vedea în niciun caz un articol original să fie făcut dintr-un material de proastă calitate. De aceea sunt şi aşa de scumpe, deoarece plăteşti calitatea. Spre exemplu, marile branduri folosesc piele naturală. Însă acum vine întrebarea, cum deosebim pielea naturală de cea ecologică? Unu la mână, textura: pielea naturală are o textură neregulată, pe când cea ecologică pare să aibă un tipar. Doi la mână, mirosul: cea naturală are un miros specific subtil, iar cea ecologică are un miros chimic puternic.

Alt factor important este reprezentat de finisaje şi alte detalii. Este recomandat să verificăm cusăturile, în special din jurul buzunarelor şi etichetelor. Acestea ar trebui să fie drepte, tivurile să fie de lungime egală şi să nu vezi aţe ieşind inestetic. În plus, piesele autentice ar trebui să aibă mai multe cusături per centimetru decât cele contrafăcute.

Detaliile precum fermoare, nasturi şi capse, chiar dacă sunt mici, sunt semnificative. În afară de faptul că trebuie să fie evident sută la sută funcţionale, contează inclusiv materialul acestora şi inscripţia de pe ele. Spre exemplu, fermoarele ar trebui să se mişte lejer, metalul respectiv să se simtă oarecum greu şi să fie de aceeaşi culoare. De cele mai multe ori, pentru piesele originale este folosit un metal mat, pe când pentru cele fake este folosit un metal lucios, de obicei auriu. Iar nasturii ar trebui să fie bine ataşaţi de material şi să fie ştanţaţi cu logo-ul respectivului brand. Nasturii pieselor contrafăcute vor duce lipsă de detaliile specifice pe care le au articolele originale.

Când vine vorba de logo, este destul de uşor. Pare cea mai simplă şi cunoscută modalitate de a-ţi da seama dacă produsul este într-adevăr original, însă cei din industria fake-urilor ştiu foarte bine să falsifice logo-urile, de accea nu ar trebui să fie singurul criteriu după care să vă ghidaţi când verificaţi autenticitatea unui articol. În mod normal, trebuie pur şi simplu să ştii cum arată logo-ul brand-ului (simbolul/scrisul). Dacă vedeţi ceva în neregulă cu logo-ul de pe produs, puteţi fi siguri că piesa este un fals. De exemplu, cred că măcar o parte dintre noi am văzut celebrul Abibas. Dar brandurile fake cu adevărat amuzante (care, da, o să vă suprindă, dar există) sunt Dolce&Banana şi Applecrumble and Fish. Revenind, cum spuneam, există totuşi şi falsuri convingătoare, fără greşeli de ortografie, simboluri schimbate sau nume de cofetării. Acelea sunt cele mai periculoase. Fiţi siguri că dacă scrie pe o geantă Louis Vuitton, sunt multe şanse să nu aibă nicio legătură cu faimosul brand. Depinde foarte mult de unde cumpăraţi.

Ceea ce ne aduce la alt criteriu: locul de unde achizionaţi produsul. Dacă o să cumpăraţi articolul fizic, vă recomand să mergeţi într-un magazin cu o oarecare reputaţie, dacă nu, direct la magazinul deţinut de brandul respectiv. Dacă o să cumpăraţi online, e mai complicat, pentru că e mult mai uşor să induci în eroare clienţii pe internet decât faţă în faţă. Astfel, site-ul ar trebui să fie evident de încredere, însă cu greu îţi dai seama dacă chiar este. Aşa că, aceeaşi formulă: comandaţi direct de pe site-ul brandului. Dar ceea ce ştiu clar legat de alte site-uri decât cele ale brandurilor este că ar fi bine să fie evitaţi termeni precum „discount” sau „bargain” pentru că, mai mult ca sigur, vând produse contrafăcute. În acest context, şi banii sunt un mijloc prin care puteţi face diferenţa dintre produse.

Legat de partea financiară, nu sunt multe de zis. Cert este că dacă preţul articolului este mult prea ieftin, indiferent că îl vezi fizic sau online, este clar un fake. Normal că este foarte atrăgător să achiziţionezi o geantă Chanel la un sfert din preţul ei real (dacă nu, chiar mai puţin), doar că nu este o geantă Chanel veritabilă, nu?

Ultimele aspecte ar fi eticheta şi ambalajul, probabil cele mai uşor de verificat. La etichetă, trebuie verificate doar limba şi ortografia, să fie corecte, şi eventual cardul de autenticitate. Iar la ambalaj este la fel de simplu: în general, produsele sunt puse în dust bag-uri, shopping bag-uri şi cutii cu numele/simbolul brandului pe ele.

Aşadar, acestea ar fi criteriile după care să ne ghidăm atunci când facem o achiziţie high-end şi recomand tuturor să le aibă în vedere la următoarea sesiune de shopping, pentru a evita eventuale dezamăgiri care n-ar trebui să existe după o ieşire la cumpărături, nu?

Citește în continuare Second-hand-urile și avantajele pe care le ascund.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Alexandra Lizac
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Top 10 colecții de la Paris Fashion Week 2021

Pe scurt, Săptămâna Modei din Paris (Paris Fashion Week) este formată dintr-o serie de pre…