Home Editorials Ce te costă să nu fii vulnerabilă?

Ce te costă să nu fii vulnerabilă?

12 min read

În drumul tău spre ușă, treci pe lângă oglinda din hol și te oprești admirându-ți ținuta business. Astăzi la birou te așteaptă o zi dificilă. Mai strângi o buclă, îți mai aranjezi puțin sacoul, îndrepți umerii și ieși din casă pășind încrezătoare în zgomotul tocurilor nu prea înalte.

vulnerabilă
Mads Perch / Getty Images

Azi nu mai ești femeie. Azi ești managerul unei mari corporații și ai multe responsabilități. Ești o femeie puternică și de succes, conduci întâlniri importante și proiecte care schimbă lumea. Știi că orice vulnerabilitate este o slăbiciune ce îți poate fi defavorabilă.

Odată ajunsă seara acasă, îți arunci pantofii și hainele pe unde apuci. Singura ta dorință este o baie relaxantă. Te cufunzi în apa fierbinte, care îți dă un sentiment de calm și liniște. Închizi ochii, simți mângâierea mătăsoasă a apei parfumate și te lași pradă gândurilor. Pe neașteptate un nod în stomac te anunță că ești singură. Groaznic de singură. Ești mulțumită de independența și realizările tale, dar în același timp te lupți cu un mare gol în suflet. Ești femeie chiar dacă uiți prea des acest lucru. Iar mâine o vei lua de la capăt. Independentă. Frumoasă. Puternică. Și singură.

Gândurile îți alunecă spre el. Spre fostul el. Relația a început frumos, dar pe parcurs ați început să vă certați tot mai des. Și el era un bărbat de succes, puternic, un om pe care ți l-ai dorit alături. Dar a existat un moment în care ți-a spus ceva important. Ți-a spus că nu e loc pentru doi bărbați într-o relație. Iar asta te-a rănit profund atunci, deși o parte din tine a înțeles ce voia el să îți transmită.

Cariera, independența, puterea, controlul sunt atributele energiei masculine. Vulnerabilitatea, căldura, expansivitatea, creativitatea, emotivitatea sunt atributele feminității. Pentru existența armoniei în cuplu, este necesară această complementaritate. Echilibrul Yin-Yang. Dar ce poți face atunci când petreci mai bine de zece ore pe zi într-un mediu care face apel la caracteristicile masculine?

Multe femei se confruntă cu această dificultate. Și, luate de val, uită că în spatele ținutelor masculine, al pantalonilor și al sacourilor, în spatele părului strâns coc, în spatele deciziilor, se află un suflet de femeie. Uită să fie vulnerabile. Uită că o femeie nu trebuie să dețină controlul în orice împrejurare și în special într-o relație. Relația nu e corporație. Relația presupune asemănare, dar și complementaritate. Iar dacă o femeie își asumă rolul bărbatului în cuplu, sunt doar două variante posibile: fie bărbatul preia rolul femeii, fie apare un conflict de tip masculin-masculin.

Suntem oameni care joacă roluri. Bărbatul este poate inginer, antreprenor, muzician sau poet, este soț sau iubit, este tată, este meșter și deschizător de borcane acasă, e stâlpul familiei, este fiul unui tată și al unei mame. Femeia poate că este iubită sau soție, mamă, gospodină, manager sau poate că are grijă de familie. Pot părea stereotipuri, însă niciunul dintre aceste roluri pe care ni le asumăm nu reprezintă esența noastră.

Fiecare rol este mai bine adaptat specificului masculin sau feminin. Un rol masculin asumat de o femeie în mod repetat va crește și masculinitatea acelei femei. La fel, un rol feminin asumat de un bărbat, îl va feminiza. Asta se întâmplă acum la nivel de societate. Toți joacă toate rolurile posibile, iar egalitatea dintre sexe este prost înțeleasă. În consecință tindem către o androginizare generalizată. Astfel apar frustrările și relațiile disfuncționale. Bărbații se plâng de femei, iar femeile de lipsa bărbaților autentici. Tot mai mulți sunt singuri, chiar și în familie. Nu putem înșela natura, dar ne putem păcăli pe noi înșine până la autodistrugere.

Costurile pe termen lung sunt imense, iar prețul este suferința personală, dar și în doi. Și asta pentru că puțini înțeleg că rolurile nu suntem noi. Eu, Dan, nu sunt coach. Eu sunt „actorul” care și-a asumat rolul de coach. La fel de bine pot să joc rol de scriitor, regizor, de nutriționist sau de fotograf. O femeie nu este manager, mamă sau soție. Ea este mai presus de ele, este „actrița” care adoptă rolurile respective. Astfel, dispare „așa sunt eu, nu am ce face”. Am acum posibilitatea de a schimba rolul oricând consider că este în avantajul meu.

Poți alege să fii puternică și să deții controlul la muncă, iar în familie să-ți reiei atributele feminine: vulnerabilitate, cedarea controlului, abandonare, expansivitate, senzualitate. A fi vulnerabilă înseamnă să-ți exprimi adevărata ta natură, cu puncte forte, dar și cu cele slabe, cu fricile și temerile tale. Înseamnă autenticitate, înseamnă fără măști. Nu este o slăbiciune, dimpotrivă, este sursa unei puteri mai mari decât îți poți imagina. Cum altfel să te poți conecta autentic și profund cu un bărbat? El îți va respecta și proteja vulnerabilitatea, o va aprecia tocmai pentru că este o parte importantă din tine. Va aprecia că îi oferi accesul în spațiul tău intim. Un bărbat nu are nevoie de încă un bărbat lângă el, pentru asta îi are pe amicii lui.

Am lucrat de curând în calitate de coach cu o femeie care mi-a mărturisit că s-a simțit extraordinar atunci când a renunțat la măști și a început să fie autentică. E o formă de a te deschide în fața vieții. Este ca o ușă care îți permite să exprimi și să primești energia vitală. Autenticitatea nu poate exista fără vulnerabilitate și tăind acest canal de comunicare din frica de a fi rănită, ajungi victimă sigură. O victimă a propriilor temeri.

Iar dacă ne reîntoarcem la întrebarea din titlu: ce te costă să nu fii vulnerabilă? Totul. Plătești cu o viață petrecută în frică și temerea de a nu fi rănită. Plătești cu fericire. Cu bucurie. Cu lucrurile cele mai importante. Tu ce alegi?

Citește în continuare De câte ori ai renunțat la mine?

Load More Related Articles
  • Femeia cu mască

    Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…
  • Lasă-l liber. Dacă te vrea, va veni el la tine

    Se lasă seara peste oraș. Umbrele întunericului se întind peste clădiri și parcuri. Iar su…
  • Dragoste în vremea izolării

    „Te iubesc, vreau să fim nedespărțiți, să ne petrecem tot timpul liber împreună!”/ „Nu te …
Load More By Dan Trutia
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Femeia cu mască

Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…