Home Editorials ALL THAT JAZZ – TEODORA ENACHE

ALL THAT JAZZ – TEODORA ENACHE

9 min read

Sunt o multitudine de români care fac din țara asta o adevărată minune și noi nu-i vedem. Preferăm, vinovați fără de cunoaștere, să ne uităm la mediocritatea cu rang de virtute și să lăsăm undeva, în planul unei elite, nume și oameni care trebuie să strălucească. Și care o fac. Cu talent nebun, pasiune și ardere completă. Firește, pentru ei, în numele nostru, dar nu pentru noi, ci pentru alții. Știați că una dintre cele mai mari cântărețe de jazz, contemporane cu noi, e româncă? Da, da… și e bine mersi, e tânără, plină de lumină și energie și cântă ca nimeni alta – TEODORA ENACHE.

TEODORA ENACHE

Probabil încă de la prima lecturare a titlului vă întrebați cine este Teodora Enache? Dacă ar fi să analizăm o poveste de succes care nu intră în tipare și care a fost construită în timp, cu multă dăruire și migală, putem da cu ușurință exemplul Teodorei – un fenomen.

În lumea muzicală în care accentul se pune pe aspect și în care „pop-cornul” este cel care dă tonul în materie de compoziții, Teodora Enache și-a urmat drumul armonios, nu a epatat niciodată cu reușitele ei și nu a făcut decât să ducă numele României pe cele mai înalte culmi în materie de jazz, devenind una dintre cele mai apreciate și premiate artiste de gen din întreaga lume. Teodora Enache este un artist desăvarșit, cu un rafinament vocal deosebit, care se identifică în permanență cu esența artei sale, având un singur partener de dans pe măsura sa, muzica.

Plecată din Onești, a urmat studii de canto la Universitatea de Muzică din Iași și s-a perfecționat alături de Johnny Răducanu și Edmond Deda. A participat în cei aproape 30 de ani de activitate, la turnee mondiale, la concerte și festivaluri de jazz din intreaga lume, lansând 12 albume, care au fost încununate cu  premii și critici elogioase. A reușit să aibă cea mai valoroasă contribuție a unui muzician român de jazz pe plan internațional, reprezentând România la cele mai prestigioase evenimente de profil de pe întreg mapamondul, din Canada până în Australia și America. A metamorfozat acest gen într-un adevărat spectacol în care nu trebuie să deții doar emoții, talent și suflet ci și putere și analiză mentală pentru a creiona fiecare gest. Satisfacția supremă pentru Teodora Enache o reprezintă discreția cu care trece prin lumina reflectoarelor, discreție care îi dă șansa să iși arate talentul la capacitatea maximă, să dăruiască emotie pe scenă și să primească aplauze.

Se dăruiește pe sine și se împacă cu sine, iar după fiecare reprezentație reia drumul său sinuos, dar plin de lumini paradisiace. Și pentru că lumea are în general nevoie mai avidă de sinceritate debordantă și de iubire, decât de perfecțiune absurdă, Teodora Enache a învățat în timp să treacă de la stare de perfecțiune la spontaneitate. Pentru ea, acum nu este important ca fiecare notă să fie la locul ei, ci ca întreg ansamblul dăruit spre consum celor ce plătesc bilet ca să o vadă să fie unul de calitate, la cel mai înalt nivel.

Poate interpreta  cu aceeași expresivitate și jazz și doine, și balade și chiar muzică cu inflexiuni folclorice. Muzica sa, un amestec între putere și senzualitate, între emoție și îmbătare cu iubire, este forma sa de a se arăta publicului. Este un artist genial, care adună povești și pe care le transpune mai apoi în cântec.

Dinamismul său combinat cu melancolie, o transformă într-o forță, ce nu se consumă doar pe scenă, iar mai apoi topită se pierde în uitare. Compune, crede în schimbarea valorilor muzicale și mai speră ca într-o zi întreaga lume să respire și să simtă jazz. Perena și inefabila, Teodora Enache arde pe scenă, simte prin tot corpul forța jazz-ului și îl respiră noapte sau zi. Simte că poate dărui emoție și lacrimi în suflet. Descoperiți această senzație, de misticism și spontaneitate, de improvizație continuă și voce, doar în Teodora Enache.

N-aș ști să-i spun perfect portretul, dar într-o Românie care n-o merită, Teodora are puterea de-a cânta. Asta-i menirea ei. Și cred că dacă ne-am da jos valul imposturii, al teribilismului complet și-al prostiei, am vedea un artist cu sclipire de geniu. Fără să ne placă neapărat jazzul. Trebuie să știm cine sunt adevăratele talente și adevărați eroi în țara asta care din ce în ce mai mult, o ia pe calea greșită!

Citește în continuare Cuplu de legendă -Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc.

Load More Related Articles
 • NU NE PASĂ!

  Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…
 • AU RĂPIT LUMINA!

  Întreaga lume-i într-un concediu medical prelungit, fără prescripție sau scutiri, cu o rea…
 • draga

  DRAG DE DRAGA NOASTRĂ!

  Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Teatrul nu este o …
Load More By Narcis Avadanei
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

NU NE PASĂ!

Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…