Home Editorials Cuplu de legendă – Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc

Cuplu de legendă – Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc

10 min read

Mă apucă jalea când văd că performanțele, că luminile indiscutabile sunt terfelite și aruncate la gunoi, ca pe ceva nesemnificativ, doar pentru că au avut impertinența de a face artă pe bune, fără mișmașuri, fără trocuri, compromisuri, cu riscul imperios necesar și asumat al unei nedreptăți – cea de a nu fi neapărat în liga celor mai iubiți și adulați. Ce știu sigur e faptul că uneori arta, împreună cu artiștii ei, poate transforma vieți. Iar România a avut, are și, cu speranța la purtător, sperăm că va avea, actori de geniu și oameni pentru care această profesie nu e doar una la care să faci în fiecare dimineață pontajul – e o descoperire continuă, o provocare, o minune! Printre ei, doi contemporani, eroi ai timpului! Imenși… Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc!

Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc
Sursă foto: www.ziarulmetropolis.ro, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc în „Pădurea spânzuraților”

Nu știu voi, dar eu tot ce-am vizionat cu Mariana Mihuț, în ani, a fost sublim. Firește că nu mi-s critic și-s poate, deși uneori mă îndoiesc și de asta, subiectiv, dar naturalețea, fragilitatea, puterea și credibilitatea Marianei Mihuț te năucesc. E damă de companie bună și bunică senilă și rege falnic și fată bătrână, criminală și doică, pețitoare și soție și poate, în toate aceste ipostaze, să-și păstreze stilul, să nu epateze, să te transpună în rol, să te țină în priză, să facă și să desfacă mintea în așa fel încât, la final, să ieși din sală cu sentimentul că ai fost parte din suferință, din tragedie, din jocul atât de credibil al unei artiste care a dat cu împrumut, fără dobânzi și alte cereri pecuniare, întregul său suflet! Mariana Mihuț te face să înțelegi teatrul.

Figura sa ar trebui studiată și da, este cu adevărat una dintre cele mai puternice forțe ale teatrului românesc contemporan, care încă joacă. E genul acela de actor care nu impune trăirism, ci-l face în așa fel încât te îndoiești singur de ce este natural și real și ce nu. Având sute de piese de teatru, filme și momente în televiziune, cu o carieră de aproape 50 de ani, Mariana Mihuț n-a epatat niciodată.

Pentru toate acestea și pentru multe altele, mă-nclin ei și cred că din-colo de un portret, trebuie să știți că Mariana Mihuț, o doamnă rasată, este un om al timpului prezent, un simbol al artei și-o putere pe care trebuie să o urmăriți la teatru! Chiar trebuie! Și nu spun asta pentru a convinge, din cine știe ce scopuri, ci pentru simplul fapt că poți trăi o revelație sau, de ce nu, poți descoperi, dacă nu știai asta până acum, cea mai mare actriță a României contemporane – o legendă – care joacă de-ți sună apa în cap!

El, Victor Rebengiuc, e un lord. Exigent, dur și fără scrupule în construirea măștilor sale artistice. Real, palpabil, alunecos și lucid, atunci când are de transmis ceva. Poate unul dintre acei meșteri prea conștiincioși cu sine și cu propria lumină! Da, Victor Rebengiuc este unul dintre actorii care te lasă în expectativă atunci când îl urmărești, ridicându-ți mult prea multe semne de întrebare!

Rolurile din filme precum „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Balanța”, „Pădurea spânzuraților”, „Moromeții”, „Pădureanca”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Ștefan Luchian” sau „Medalia de onoare” ar fi o mărturie prea mică, o fițuică nesemnificativă din cariera sa, ce adună peste 120 de producții pe marele și micul ecran, precum și o multitudine de roluri în teatru, toate încununate de aprecieri avizate.

Cucerind înfrângerile, înlăturând victoriile, Victor Rebengiuc și-a construit un mit. Vandabil, real, demn de menționat în atlasul marilor personalități ale țărișoarei noastre. Mergând pe sistemul de ”mulți modiști, puțini artiști”, maestrul s-a impus cu multiple fațete.

A călătorit prin viață numai la clasa întâi, adulmecând succesul, fermecând cu iscusință publicul. Voiajul său maiestuos a poposit pe-atât și atât de multe gânduri și trăiri, încât aeronava a ajuns invincibilă. Un voiaj ce e neîntrerupt și care are imensa, covârșitoarea onoare de a determina spectatorul să meargă într-un teatru, fără să se gândească la piesă, la rol, la interpreți, la text. Doar pentru a trăi satisfacția că ai vizionat un mare actor contemporan! Abil, sofisticat și elevat, Victor Rebengiuc e un mohican … Unul dintre ultimii …

Cei doi făuritori ai scenei sunt căsătoriți de 52 de ani. Trăiesc demn o viață de legendă, simplă și discretă, așa cum e de fapt și caracterul lor – puternic, amețitor, impunător și rezervat! Și parcă și teatrul îi trăiește, plasându-le imaginea în arhiva aceea de aur a simbolurilor autohtone. Fie că place asta sau nu! Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc sunt împreună și separat o antologie, lut artistic, gând de voie, cu bune și rele și mult talent. Poate prea mult și prea măreț, dăruit unui popor despre care, mă scuzați, dar am îndoieli dacă-i merită … Mă-nclin lor!

Citește în continuare DRAG DE DRAGA NOASTRĂ!

Load More Related Articles
 • NU NE PASĂ!

  Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…
 • AU RĂPIT LUMINA!

  Întreaga lume-i într-un concediu medical prelungit, fără prescripție sau scutiri, cu o rea…
 • draga

  DRAG DE DRAGA NOASTRĂ!

  Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Teatrul nu este o …
Load More By Narcis Avadanei
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

NU NE PASĂ!

Nu ne pasă! Trecem cu bocancii prin viață și prin sentimente, prin natură și prin orice ur…