Home Editorials Romanian Designers Young Designers: Laurence Barzoire

Young Designers: Laurence Barzoire

13 min read

Am tot vorbit în ultima vreme despre activism în modă, despre Vivienne Westwood și colecțiile sale încărcate de mesaje contra politicienilor și bancherilor, dar și pentru protejarea mediului. Iată că avem și noi un designer vizibil talentat și vocal atunci când vine vorba de cauzele pe care le susține. Laurențiu Bărzoi ascunde povești importante în spatele colecțiilor sale, dar știe că impactul este mai puternic atunci când vizualul este însoțit de cuvinte, astfel că în campaniile sale vom regăsi și mesaje scrise cu ceea ce își dorește neapărat să transmită. După doar câțiva ani de activitate creativă în domeniul designului vestimentar, Laurențiu Bărzoi a demonstrat că are viziune, curaj și un stil inconfundabil.

laurence barzoire
Foto: Oltin Dogaru, Model: Virginia Usiku, Fashion Editorial pentru Revista FPM (nr 6, iarnă 2018-2019)
Cine este Laurențiu Bărzoi?

Este o întrebare destul de dificilă. Sunt foarte multe răspunsuri. Dar ca să fiu mai direct: Laurențiu Bărzoi, „Laurence Barzoire”, este un tânăr designer avangardist care din anul 2017 are propria sa casă de modă, un brand cu haine de lux BARZOIRE. Laurence Barzoire.

Laurențiu Bărzoi mai nou este Laurence Barzoire, transformând numele de origine într-unul cu influențe europene, mai ușor de pronunțat pe plan internațional.

Ce ne poți spune despre colecțiile tale?

Colecțiile mele sunt pline de culoare, sclipitoare și foarte inovative, dar în spatele lor se ascunde o mare poveste și un întreg concept pe care îl dezvolt de la o colecție la alta. Cei care urmăresc activitatea mea și cu siguranță apreciază și conceptul de bază al brand-ului BARZOIRE știu despre ce este vorba. Țin să promovez o varietate de teme care influențează viața noastră pe acest pământ. Toate colecțiile au la bază mai multe teme despre care eu vorbesc mereu, acestea sunt: unicitatea oamenilor în univers, protejarea naturii, planetei, combaterea rasismului, plantele, iubirea, protecția, copiii abuzați, acceptarea sexualității, resursele planetei, cauzele sociale/ culturale/ economice. Aceste subiecte pe mine mă macină și îmi dau putere să merg mai departe și să fac mai mult decât modă, cred că arta de a crea rochii și de a face fashion înseamnă mult mai mult de atât.

Noi oamenii ce aport aducem acestei planetei? Cu ce o ajutăm? Vrem doar sa fim bogați și să avem planeta la picioare? Dar ea? Nu merita nimic? Noi ce-i dăruim ei? Acestea sunt întrebările pe care mi le pun în fiecare zi în care creez. Este foarte probabil ca 95% dintre oameni să nu înțeleagă aceste subiecte și aceste cauze care se manifestă la nivel mondial, dar în acest moment pentru mine contează acel procent de 5% care există și care cu siguranță în timp va fi în creștere. Eu cu acel procent pot construi o comunitate cu care voi construi iubire, o comunitate cu care voi ajuta copiii din Africa, o comunitate cu care voi reconstrui păduri, spitale, „nu biserici prefăcute”, școli, o comunitate cu care voi promova cultura, o comunitate cu care voi crea unicitatea în univers, o comunitate de oameni cu care voi ajuta PLANETA!

Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?

Cred că nu mai sunt în punctul în care trebuie să-mi aleg temele, deoarece deja am o temă pe care o voi studia de acum încolo pentru o lungă perioadă de timp, deja am construit brand-ului o imagine și o temă foarte bine structurată și aleasă. Mă inspiră toate cauzele din univers.

Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?

Persoanele pe care le admir cel mai mult sunt părinții mei, care au făcut, fac și vor face sacrificii în continuare pentru mine, pentru visul meu. De mic copil părinții m-au influențat într-o oarecare măsură, m-au sprijinit și m-au încurajat să fac mereu ceea ce-mi place cel mai mult să fac. Au avut o influență pozitivă deoarece nu au fost niște părinți conservatori care să-mi inducă dorințele lor în materie de meseria pe care ar trebui să o profesez. Mereu au fost deschiși la arta pe care voiam să ajung să o fac.

Cum ai descrie femeia care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?

Creativă, energică, cu o personalitate puternică, plină de entuziasm, fericită, încrezătoare.

Femeia care îmi poartă hainele trebuie să fie foarte sigură pe ea, să înțeleagă hainele pe care le creez și să știe să le poarte cu mare încredere.

Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?

Chanel sau Dior.

Ce designeri internaționali îți plac, cine te inspiră?

La momentul actual nu mai sunt în viață, dar îmi place ceea ce au făcut Christian Dior și Yves Saint Laurent. Sunt niște repere foarte importante pentru mine.

Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?

Sistemul. Mi se pare ca s-a ajuns la un nivel în care oamenii nu mai fac creația să fie creație și o fac doar de dragul de a face bani. Se promovează acest lucru cât mai puternic, oamenii vor să ajungă foarte bogați, într-un timp foarte scurt, pe ceva nefondat. Asta se intâmplă cred eu la nivel mondial, dar mai ales în România.

Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?

Neîncrederea, din partea celorlalți. Discreditarea.

Cum primește publicul creațiile tale?

Eu cred că oamenii sunt foarte receptivi la forța mea creativă, cred că deja s-au obișnuit cu nebuniile create și cred că hainele mele deja sunt primite cu brațele deschise, acceptate și purtate.

Dacă hainele sunt purtate înseamnă că sunt bine venite și acceptate de către public.

Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele sezonului respectiv?

Nu țin cont de tendințe, în general încerc să dau tendințe, eu cred că acest lucru vine natural. Un designer trebuie să fie în stare la un moment dat să poată crea tendințe cu o foarte mare ușurință. Cam asta fac majoritatea brand-urilor colosale din industrie și practic împreună creează trenduri care în prealabil sunt preluate de toate revistele de renume și promovate mai departe.

Ce ne mai pregătești?

O nouă revoluție BARZOIRE. De curând am deschis și magazinul online www.barzoire.com, acolo este noua colecție Barzoire luxury, dar curând voi face și o altă secțiune foarte interesantă, cu haine pentru oamenii și mai îndrăzneți de atât, unde vor găsi o varietate de produse care mai de care mai colorate, cu tipare unicate și cu un aer mult mai tineresc. Deja imaginea brandului BARZOIRE este introdusă și pe piața din Europa, curând voi avea și alte proiecte foarte mari pe plan internațional, dar acestea deocamdată sunt surprize. Barzoire vă pregătește multe multe surprize!

Ca un semnal de alarmă la adresa tuturor: VĂ ROG SALVAȚI PLANETA, NU O DISTRUGEȚI !

Citește în continuare Amir Doboș – Personal style.

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Romanian Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Centrul Artelor Vizuale Multimedia – Expoziția Edge Runners

Între 15 octombrie și 5 noiembrie, la Centrul Artelor Vizuale Multimedia, expoziția Edge R…