Home Health & Beauty Expert advice ULEIUL DE CĂTINĂ, UN MUST-HAVE AL VERII

ULEIUL DE CĂTINĂ, UN MUST-HAVE AL VERII

9 min read

Oare cât de mult se cunoaște faptul că tot în natură putem găsi soluții pentru protecția solară? Gândul mi s-a îndreptat către fructele de cătină deoarece ultimile descoperiri științifice au relatat un conținut bio-activ capabil să ne protejeze pielea pe tot parcursul expunerii la soare sau să o regenereze în cazul arsurilor de gradul 3 – 4.

ULEIUL DE CĂTINĂ

CĂTINA – COMPOZIȚIE BIO-ACTIVĂ UNICĂ

Ce anume de la cătină este benefic pielii? Ei bine, tot! Fructele de cătină conțin multă vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F și microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier și sodiu. Cătina este bogată și în β-caroten (de 10 ori mai mult decât morcovul), licopen și zeaxantină care dau culoarea galben-portocalie, zaharuri, aminoacizi esențiali și acizi grași (acid oleic sau omega-9, acid palmitoleic sau omega-7, acid palimitic, acid linoleic sau omega-6, acid linolenic sau omega-3). Resturile de fruct, cum ar fi cojile, sunt bogate în carotenoide colorate și vitamina E. Uleiul din coji și semințe de cătină prezintă cel mai înalt nivel de acizi grași nesaturați și steroli. De asemenea, are cel mai mare conținut de vitamina E și β-caroten dacă îl comparăm cu uleiurile extrase din grâu, soia sau struguri.

Beneficiile terapeutice cătinei sunt însă extrem de variate. Studii recente au raportat că fructele de cătină sunt utilizate în tratarea diferitelor afecțiuni interne sau externe ale organismului uman. Cătina este benefică în afecțiuni precum ulcerul gastric și duodenal, diaree, reumatism, afecțiuni neuroendocrinologice, circulatorii și hepatice. De asemenea, mai este utilizată în alcoolism, stres, astenie, anemie, hipertensiune arterială și gingivite. Un efect demn de luat în seamă îl are asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afecțiunilor bucale, faringitelor, gripei, intoxicațiilor și leucemie.

BENEFICII ÎN ARSURI SOLARE

Un grup de medici cercetători de la spitalul Airforce Xian Hospital, China, au studiat efectele uleiului de cătină asupra arsurilor pielii încă din 1994. Studiul clinic a concluzionat că arsurile de gradul 2 – 4 au fost regenerare în decurs de numai 5 – 7 săptămâni.

Arsurile solare sunt reacții toxice care au loc atunci când pielea este super expusă la razele UV. Cele mai frecvente arsuri solare sunt, de regulă, de gradul 1, și se resimt în primele 12 de ore de la momentul expunerii. Aceste arsuri se manifestă prin înroșirea și sensibilizarea pielii precum și prin senzația de usturime. Dacă pielea nu este ajutată încă de la primele semne, situația se poate agrava prin usturime acută și exfoliere agresivă a pielii. Mulți dintre noi le ignorăm însă trebuie acordată mare atenție – organismul ne ajută dar nu la infinit! Pielea afectată de arsuri de gradul 1 se poate calma și vindeca în aproximativ 3-5 zile, în funcție de caz și tip de piele.

Arsurile de gradul 2 afectează stratul pielii mult mai profund și se manifestă prin apariția bășicilor dureroase cu lichid care, ulterior, vor conduce tot spre o exfoliere agresivă a pielii. Ceea ce este cu adevărat neplăcut este că, în multe cazuri, aceste bășici lasă cicatrici. În astfel de cazuri, pielea depune eforturi majore și repară țesutul în aproximativ 10 zile.

Arsurile de gradul 3 conduc spre infecții ale pielii și este necesar să consultați medicul pentru a vi se recomanda un tratament corespunzător pentru aproximativ 2-3 săptămâni. Astfel de arsuri pot fi provocate de expuneri repetate la soare, fără protecție UV, și la ore total nepotrivite.

CUM APLICĂM ULEIUL DE CĂTINĂ

În timpul expunerii la soare. Având în vedere compoziția bio-activă extrem de bogată a fructelor de cătină cu rol vitaminizant și protectiv, uleiul poate fi aplicat la plajă, în timpul expunerii, din oră în oră. Fiind un ulei gras, acesta va rămâne pe piele chiar dacă intrați în apă. Totuși este bine să completați cât se poate de des. Uleiul de cătină prezintă un SPF de aproximativ 10. Astfel, poate completa cu succes lista produselor tale pentru protecția solară. Spre exemplu, se poate opta pentru achiziționarea unei creme cu SPF mai mic, dar sporit cu ajutorul uleiului de cătină.

La duș, după plajă. Uleiul de cătină poate fi aplicat și pe pielea caldă și umedă, imediat după ce am oprit apa de la duș. După o zi întreagă de plajă, uleiul va hidra și va calma pielea profund.
Dimineața, înainte de a pleca de acasă. Acest ulei poate fi inclus zilnic în ritualul de dimineață și poate fi aplicat pe zonele cele mai expuse la soare (față, gât, decolteu, brațe și picioare) chiar înainte de a pleca de acasă, omogenizat cu o altă cremă cu factor de protecție.

ULEIUL DE CĂTINĂ

UNDE ÎL GĂSIM

În aproape toate magazinele fizice sau on-line cu remedii naturiste. Culoarea portocaliu-roșiatică indică faptul că extracția uleiului s-a realizat mai mult din sâmburi, iar cel de culoare galben-porocaliu, din tot fructul.

Sfaturi utile în îngrijirea pură și naturală a corpului, text scris de Adina Oancea, farmacist & co-fondator Careless Beauty România.

Citește în continuare ALTERNATIVE ÎN PROTECȚIA SOLARĂ. Conștientizarea SPF-ului.

Load More Related Articles
Load More By Revista FPM
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Doinița Oancea – Reflection – despre designul românesc și propriul brand

Căutăm frumosul peste tot − în oameni, în fapte și în lucruri. Ne dorim în jurul nostru po…